Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63

Soru: 12) Aşağıda Ferit Edgü’ye ait biyografik bilgilerin yer aldığı bir şema verilmiştir. Buna göre;

A. Biyografisi

1936’da İstanbul’da doğan sanatçı, Cumhuriyet Dönemi hikâyecilerindendir. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde başladığı eğitimine Paris’te devam etti. Bir süre kaldığı bu şehirde resim, seramik, felsefe, sanat tarihi alanında kurs ve derslerine devam etti. 1964’te yurda dönen Ferit Edgü; hikâye, şiir, roman, deneme türünde eserler verdi. Yazarın O adlı romanı, Hakkari’de Bir Mevsim adıyla sinemaya uyarlandı.

B. Dil Anlayışı

Yazar; eserlerinde dil arayışları ve varoluşsal sorunlar etrafında gelişen simgesel, düşsel bir hikâye dünyası oluşturdu. Hikâye yazma süreci boyunca “Nasıl Yazmalıyım?” sorusuna cevap aradı. Özgün bir üslup yaratmaya çalıştı. Edebiyatı bir dil olayı olarak gören Edgü; anlatılmak istenen olayların, kurgulanan kişilerin bu dil yapısı ile varlık kazandığını düşünerek dilsel arayışlara girdi. Hikâyelerinde betimlemelere ve ruh çözümlemelerine yer veren yazar, simgesel bir dil kullanmaya özen gösterdi.

C. Eserlerinin İçeriği

Ferit Edgü, eserlerinde genellikle kendi kişiliğini bulmaya çalışan, kendisini ve toplumu sorgulayan insanları kaleme aldı. Ferit Edgü’de özellikle düş ve gerçek ilişkisi hikâyeciliğinin temel çizgilerinden biri oldu. Ferit Edgü’ye göre düş yoksa edebî yaratıcılık da yoktur. Sanatçının amacı; gözlemlediği dış dünyayı anlatmak, bunu yaparken de düş gücünün zenginliğinden yararlanmaktır.

Ç. Etkilendiği Akım ve Sanatçılar

Döneminin diğer yazarları gibi varoluşçu felsefe ve edebiyattan etkilendi. Sanatçının eserlerinde Becket (Bekıt), Sartre (Sart), Camus (Kamü), Kafka (Kafka) gibi yazarların tematik, biçimsel anlamda izlerini görmek mümkündür. Varoluşçuluktaki bireysel tutumlar, Kafka’daki bunalım ve düşsel yaklaşımlar döneminin pek çok sanatçısı gibi Ferit Edgü’yü de etkilemiştir. Ferit Edgü de diğer varoluşçular gibi insanın iç dünyasının mantıklı bir bakışla ve ke

  • Cevap:

Soru: a) Okuduğunuz metinde olduğu gibi Ferit Edgü’nün küçürek hikâyenin öncüsü olmasında harflerle belirtilen başlıklardan hangisi veya hangileri

  • Cevap: B, C ve Ç maddeleri daha çok etkili olmuştur. Ferit Edgü’nün simgeci bir dil ve edebiyat anlayışına sahip olması, varoluşçuluk akımına uygun eserler vermesi, düş ile gerçek arasındaki çizgide eserler vermesi etkili olmuştur.

Soru: b) Aşağıdaki sorular bir röportajda Ferit Edgü’ye yöneltilmiştir. Yolda adlı metin ve yazarın biyografisinin yer aldığı şemadan hareketle aşağıdaki soruları Ferit Edgü’nün nasıl cevaplamış olabileceğini düşünerek cevaplayınız. Cevaplarınızı aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap:

Soru: Hikâye türünün sizin için önemi nedir?
Cevap: Hikâye, az sözle çok şey anlatabilmenin bir yoludur. Küçürek hikâyelerimde de gördüğünüz gibi yoğun bir anlam ve derinlik taşıyan kısa anlatılar yaratmayı önemsiyorum.

Soru: Bugünün hikâyeciliğini nasıl buluyorsunuz?
Cevap: Bugünün hikâyeciliği anlatım biçimleri ve teknikler açısından oldukça zenginleşmiş durumda. Ancak bazen hikâye gereksiz uzunluklarla doluyor. Önemli olan, hikâyenin özüne sadık kalmak, gereksiz detaylardan kaçınarak anlamın yoğunluğunu korumak.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!