Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 52

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 52

Soru: 2) Okuduğunuz metinde sözü edilen kişiler, Almanya’ya göç etmek için bir araya gelmişlerdir. Toplanma amaçları dışında, bu kişilerin ortak özellikleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Bu kişiler yoksul kesimden geliyorlar ve zor koşullarda yaşamışlar. Hepsi farklı yerlerden, gecekondu mahallelerinden, kasaba ve köylerden Almanya’ya göç etmek umuduyla bir araya gelmişler. Ortak özellikleri hayatta mücadele etmeleri ve belirsizlik içinde beklemeleri.

Soru: 3) Hikâyedeki asıl kişi olan Meryem’in hikâye boyunca geçirdiği değişim ve bu değişimin nedenleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Meryem, hikâye boyunca güçlü bir umutla başlayan ama hayal kırıklıklarıyla sonuçlanan bir değişim geçiriyor. Başta Almanya’ya gitme umuduyla hareket ederken, zamanla kocasından ve hayattan soğuyor. Beklemeler, zorluklar ve belirsizlikler onu yıpratıyor.

Soru: 4) “Göç”ün kültür değişimine olan etkisi ile ilgili düşüncelerinizi metnin kahramanlarından Eşrefteki değişim üzerinden anlatınız.

  • Cevap: Eşref, göç ettikten sonra kültürel olarak değişmeye başlıyor. Başta ailesine özlem duyan, mektuplarında samimi olan Eşref, zamanla yabancı bir kültüre uyum sağlıyor. Yeni alışkanlıklar ediniyor, Bu değişim, Eşref’in göç ettiği ülkenin kültürünü benimsediğini ve eski yaşam tarzından uzaklaştığını gösteriyor.

Soru: 5) Metinden alınan “Giyiyorlar; törene, geçide falan katılıyorlar.”, “Akşam, balo muymuş neymiş bir eğlenti düzenliyor okul aile birliği.” ve “Bayram demek temizlik, uygarlık, düzgün kılık demektir,” cümleleri millî bayramlarımızdan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın toplum tarafından coşkuyla kutlandığını, millî bir değer olarak kabul edildiğini göstermektedir. Bundan hareketle metinde millî ve manevi değerlerle ilgili başka hangi unsurlardan söz edebilirsiniz?

  • Cevap: Metinde millî ve manevi değerlere dair başka unsurlar da var. Eşref’in Cuma namazına gitmeye başlaması dini bir değeri yansıtırken Cemile’nin “Temizlik imandan gelir” sözü de manevi değerlere vurgu yapıyor. Ayrıca çocukların bayram törenlerine katılması okul aile birliği tarafından düzenlenen balo ve törenler millî değerlerin önemsendiğini gösteriyor.

Soru: 6) Metinde göç, aile kurumu üzerinde nasıl bir etki bırakmaktadır? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Metinde göç, aileyi olumsuz etkiliyor. Eşref, Almanya’ya gittikten sonra ailesinden uzaklaşıyor ve ilişkisi zayıflıyor. Başta Meryem’e özlem dolu mektuplar yazarken zamanla mesafeli hale geliyor ve sadece “Aileme selam” diyerek kısaca yazmaya başlıyor. Meryem de bu süreçte yalnızlaşıyor ve Eşref’le olan bağı zayıflıyor. Göç ailenin birliğini bozuyor ve iletişimlerini koparıyor.

Soru: 7) Metinde “Gök, hava, toprak, herşey beyaz bir dokunulmazlık içindeydi.”, “Kalabalık, karla yıkanmış çok renkli bir kilimdi.”, “Yüzünü çiçekler bürümüş bir tarla gibi gidip geldi önüne durulmaz rüzgârda.” gibi pek çok şiirsel ifadeye yer verilmiştir. Siz de metinden buna benzer kullanıma örnek iki cümle bulup bu cümleleri aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap:

“Bir tutam ışık sızıyor, serpilip yayılıyordu.”

“Asfalt yolda kendi güçleriyle duvarları zorlayan, delip geçen yoksul sarmaşıkları gördü, düşündü.”

Soru: 8) Yazar, günün yavaşça aydınlanmaya başladığını ifade etmek için “Gecenin koyusu yarılıyordu.” cümlesini kullanmıştır. Siz olsanız bu zaman dilimini nasıl ifade ederdiniz? Söyleyiniz.

  • Cevap: Gece sabaha yürüyordu. Karanlık aydınlığa teslim oluyordu.

Soru: 9) Ormanların Gümbürtüsü hikâyesinde dönemin sosyal yaşantısı ile ilgili hangi bilgilere ulaşabilirsiniz?

  • Cevap: Öncelikle ekonomik zorluklar ve göç öne çıkıyor. İnsanlar iş bulmak ve daha iyi bir yaşam umuduyla yurt dışına göç ediyorlar. Meryem ve Eşref gibi karakterler Türkiye’de kırsal kesimde ya da kenar mahallelerde yaşıyorlar, gecekondu kültürü ve yoksulluk ön planda.

Soru: 10) Okuduğunuz metinde “Siz de bir yurttaş olarak yardımcı olmalısınız bize,” ve “Gök, hava, toprak, herşey beyaz bir dokunulmazlık içindeydi.” cümlelerinde tırnak içindeki cümlelerin sonunda virgül kullanılmış olması ve günümüzde ayrı yazılan “her şey”in bitişik yazılması döneme özgüdür. Siz de okuduğunuz metinden döneme özgü olabilecek kullanımların altını çiziniz.

  • Cevap: Yani deseler, sözgelimi 9’da deseler, biz de ona göre…” ve “…beyaz yollara geri püskürtürlerdi elbirliğiyle.” cümlelerindeki “Elbirliğiyle, sözgelimi” ifadeleri ayrı yazılır. “Öyle ki uzaktan bakıldığında tek çatı alırdı gözü; tek ev sanılırdı.” cümlesindeki noktalı virgül yerine virgül getirilir.

Soru: 11) “İç konuşma; kahramanın zihninden geçenlerin, anlatıcının aradan çıkarılarak aktarılması tekniğidir.” bilgisini göz önünde bulundurarak bu hikâyeye Eşref’in dilinden bir iç konuşma ekleyiniz. Bu konuşma cümlelerini aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap: Ne zaman bu hallere düştük biz? O mektupları yazarken bu kadar mıydı aramızdaki mesafe? Çalışıp çabaladım, çocukların geleceği için, ama şimdi ne Meryem’e anlatacak bir şeyim kaldı ne de kendime. Ne yapıyorum ben?

Soru: 12) Aşağıda Füruzan’ın kendi hikâyelerine dair yaptığı açıklamalar yer almaktadır. Buna göre, okuduğunuz Ormanların Gümbürtüsü adlı metnin bu açıklamayla hangi yönlerden örtüştüğünü söyleyebilirsiniz? 

Öykülerimde yaşadığım dönemin tanıklığını yapmak çabasındayım. Bu tanıklık birikimimle, dünya görüşümle, insana yaklaşımımla kuruluyor. Türk yazarının benzersiz kaynakları var. Geçiş döneminin uç kişileriyle, durağanlığın yosununa belenmiş sözde yaşayanlarla, umudun savaşını onurla elden ele geçirenlerle, çağını kaçıranlarla, caymaz öncülerle, emeğiyle dünyanın gerçeğini arasız değiştirenlerle, katman katman açılıyor evren önümüzde. Uzun bir tarihi olan, sarsıntılarla, arayışlarla değişen böylesine özgün bir ülkenin yazarı olmak, olabilmek kıvanmaya yeter sanısındayım. Öykülerimdeki halktan kişiler çıkışlarını kimi zaman tekil yollardan da arasalar, içlerinde toplu eylemin tohumunu taşımaktadırlar. Bunu yazdıklarımla okura iletmek isterim. Sessizmiş sanısını veren çoğunluğun gücünü, acısını, sevgisini, ağırbaşlı şiirini anlatmaktır amaçladığım.

Türk Dili Türk Öykücülüğü Özel Sayısı

  • Cevap: Ormanların Gümbürtüsü metni, Füruzan’ın açıklamalarıyla örtüşüyor çünkü metin, dönemin sosyal ve ekonomik zorluklarına tanıklık ediyor ve halktan kişilerin yaşadığı sıkıntıları ele alıyor.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!