12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47
Soru: 8) “Bakayım, begonvil” kelimeleri okuduğunuz metinde “bakiym, bugenvil” şekliyle kullanılmıştır. Yazara özgü olan bu kullanımların metne nasıl bir katkı sağladığını düşünüyorsunuz?
- Cevap: Bu kullanım metne daha samimi bir hava katar. Bu tür özgün kullanımlar, anlatıcıyı daha belirgin hale getirir. Ayrıca, yerel bir renk ve karakter katarak metnin gerçekçi olmasına yardımcı olur.
Soru: 9) Aşağıda Azra Erhat’ın Mavi Yolculuk adlı eserinden bir parça verilmiştir. Bu parçayı, okuduğunuz Giz adlı hikâye ile dil ve anlatım özellikleri yönünden karşılaştırınız. Karşılaştırma sonuçlarınızı sözlü olarak paylaşınız.
Bodrum’dan Marmaris’e: Bodrum
Bodrum’a karadan da, denizden de gelseniz, göz kamaştırıcı bir aydınlıkla karşılaşırsınız. Bodrum şehrinin beyaz bir şerit gibi uzandığı kıyının ötesinde masmavi ufak Karaada, İstanköy, Kalimnos Adaları ile antikçağlarda “Eski deniz” diye anılan Arşipel’e açılır.
Bodrum iki koy üzerine kurulmuştur: Girit’ten gelme göçmenlerle iskân edildiğinden Rum Mahallesi diye anılan doğu koyu, Akdeniz tipi beyaz evleri ve daracık sokakları ile şehrin en kalabalık ve canlı yöresidir. Otellerin ve lokantaların bulunduğu bu koyda canlılık sabahın erken saatlerinde başlayıp gece yarılarına dek sürer. Türk Mahallesi adını taşıyan batı koyu liman boyunca tam bir kavis olarak uzanır. Evler burada daha çok bahçe içine kurulmuştur. Bodrum’un ünlü narenciye bahçeleri tepelere kadar uzanıp, antik Ha- likarnas’tan kalma anıtları yeşillik içine gömmüştür. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan Mausoleion burada, Bodrum’un büyük tiyatrosu buradadır.
Bodrum’un neresinden bakılırsa, iki koyu tam ortasından biçip dikilen Bodrum Kalesi şehrin en ilginç yapısıdır. On beşinci yüzyılda Rodoslu Senjan şövalyelerince yapılmış olan kale bugün tam onarılmış durumda, dünyanın en zengin sualtı arkeoloji müzelerinden birini barındırmaktadır. İki koy arasında kocaman bir çıkıntı olarak yükselen kale bir zamanlar ada olan Zephyria adlı kayalık bir toprak üzerine kurulmuştur.
- Cevap: Azra Erhat’ın “Mavi Yolculuk” metni, Bodrum’un coğrafi ve kültürel özelliklerini nesnel bir dille anlatır. Açık ve düzenli bir yapı kullanarak detaylı bilgi verir ve şehir hakkında bilgi sağlar. Nezihe Meriç’in “Giz” hikâyesi ise, daha duygusal ve şiirsel bir üslupla doğayı ve anlatıcının içsel dünyasını betimler. Meriç’in metninde imgeler ve devrik cümleler öne çıkarak, okuyucuda duygusal bir etki bırakır. Erhat’ın metni bilgi verme amacı taşırken, Meriç’in metni estetik bir deneyim sunar.
Soru: Giz adlı metin ve metinle ilgili yapılan çalışmalar, hikâye türünde gelenekten modernizme giden süreçte oluşan toplumsal değişimin eserlere yansıması ile ilgili size nasıl bir katkı sağladı? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.
- Cevap: “Giz” adlı metin, gelenekten modernizme geçişte toplumsal değişimleri ve bireysel duyguları nasıl yansıttığını gösteriyor. Hem bireysel duyguların hem de toplumsal değişimlerin nasıl iç içe geçtiğini ve modern hikâyeciliğin gelişimini anlamama yardımcı oldu. Gelenekten modernizme geçişte kişilerin iç dünyasını öznel bir tarzda yansıttıklarını gördüm.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.