Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43

Soru: 5) Metindeki anlatıcının, okuru hikâyenin içine çekmek amacıyla kullandığı ifadelerin altını çiziniz. Bu ifadelerin metne ve okurun metni okuma sürecine katkısını açıklayınız.

  • Cevap:

• Anlatıcı bunun için şu ifadeleri kullanıyor:

• “Aman Allahım, ne büyük bir meydandı bu Buğday Meydanı.”

• “Gördünüz mü? Fotoğraf her şeyi göstermez. Ama bana görünüyor.”

• “Ah, gülüyorsunuz; çocukluk dünyamızın boyutlarıyla yorumluyorsunuz bu durumu.”

• Bu ifadeler okurla doğrudan bir diyalog kurar, okuru hikâyeye ortak eder. Okuyucu anlatıcının duygularını daha iyi anlayarak hikâyeye kendini daha yakın hisseder ve geçmişin atmosferini daha derin bir şekilde yaşar.

Soru: 6) Metindeki temel çatışmayı belirleyiniz. Metinden bu çatışmayı ifade eden üç cümle örneği söyleyiniz.

  • Cevap: Metindeki temel çatışma, geçmişin sade ve doğal yaşamı ile günümüzün modern ve hızlı dünyası arasındaki farktır. Çatışmayı ifade eden bazı cümleler şunlardır: “Mesafeler azaldı, uzaklar yakın edildi, hız duygusu hayatımızın ritmini altüst etti.” “Biz büyüdüğümüz için dünya küçülmüyor.” “”Dünyayı küçültürken kendimizi de küçültüyoruz.”

Soru: 7) Metinde geçen “Biz büyüdüğümüz için dünya küçülmüyor. Etrafımızı kesret halkası kapladıkça ufkumuz daralıyor.” cümlelerinden hareketle dünyanın küçüldüğü düşüncesine katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Evet, katılıyorum. Dünya teknolojinin ve iletişimin hızlanmasıyla küçülmüş gibi geliyor çünkü her şeye kolayca ulaşabiliyoruz. Ancak bu durum çevremizle kurduğumuz bağların zayıflamasına, insanlardan daha uzak hissetmesine neden oluyor. Bu yüzden dünya küçülürken bizim de ufkumuz daralıyor.

Soru: 8) Mustafa Kutlu, ilk cümlenin hikâyenin kapısı olarak nitelenebileceğini, okurun metne yakınlık duymasının ilk cümleye bağlı olduğunu bir röportajında ifade eder. Okuduğunuz metinde yazar, sözünü ettiği bu etkiyi sizde uyandırdı mı? Düşüncelerinizi gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Evet, uyandırdı. Orta Çeşme’yi ve Buğday Meydanı’nı merak ettim. Samimi bir dille söylemesi de ayrıca okuma isteği uyandırdı.

Soru: 9) Biz Büyürken Küçülen hikâyesi ile aşağıdaki metni anlatıcıların mekâna yüklediği işlev bakımından karşılaştırınız. Anlatıcıların mekânı algılama biçimlerinden yola çıkarak çevreyle ilişkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Biz Büyürken Küçülen hikâyesinde anlatıcı, mekânı geniş ve eski zamanlara ait bir yer olarak anlatıyor. Geçmişin güzelliklerini ve ayrıntılarını mekân üzerinden hatırlıyor. Diğer metinde ise anlatıcı mekânı daha kimliksiz olarak algılıyor. Mekânın fotoğraf makinesinin arkasında görmeye değmeyen yerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini anlatıyor.

Soru: Biz Büyürken Küçülen adlı metin ve bu metin ile ilgili çalışmalar, insanın kendi iç dünyasını ve yaşamın sürekli değişen gerçeklerini algılamasında hikâye türünün işlevi ile ilgili size neler düşündürdü?

  • Cevap: Hikâye türünün önemli bir rol oynadığını düşündürdü. Geçmişle ilgili duyguları, değişimlerin etkilerini ve nostaljiyi yansıtıyor. Değişimleri keşfetmemizi sağlıyor. Ayrıca, değişen dünyayı anlamak için geçmişi hatırlamamıza yardımcı oluyor.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!