Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

9-12. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız. Cevaplarınızı boş bırakılan yere yazınız.

LEBLEBİCİ

Mahalle arasındaki leblebicinin bacasında koyu bir duman kırışıyor, düzelip dikiliyor. Seleler boş. İhtiyar, gözleri yumulu iri nohutları kavuruyordu. Kerpiç duvarların sıvaları dökülmüştü, çapraz çatkıları ortaya çıkmıştı. Tahta kapı yarı aralıktı. İhtiyarın çul kaplı ot yatağı, tahta ranzanın üstünde. Pıyrım pıyrım bir haki kaput yere kaymış. Büyükçe bir küp. Sol yanda elekler asılıydı. Tavana yakın ufak, dört köşe bir delikten ışıyordu dükkân. Tavan isten, kurumdan kapkaraydı. Örümcek ağları saçaklanmıştı. Karşı duvarda paslı kocaman bir yatağan asılıydı. Kabzasında parıltı. Bir ibrik, bir toprak güveç, üç çuval nohut. Leblebi ter kokuyordu. Ilık ılıktı içerisi. Yeşil sıcak diplere sokuluyor. Kavkılı böcekler ağır ağır kıpırdıyor, duyargalarını gevşekçe oynatıyor gibi. İhtiyarın gözleri uyuşukluk içinde, kendiliğinden örtülü, gözlerinin kapak derileri yığılışmış. Durmadan çevriliyordu sağ eli. Leblebiler gevriyordu, sararıyordu ateş sarılığında, benekleniyordu. İhtiyar…

Vüs’at O. Bener, Havva (Kısaltılmıştır.)

Soru: a) Metinde boş bırakılan yere ihtiyarın ruh hâlini yansıtan cümleler ekleyiniz.

  • Cevap: İhtiyarın elleri durmaksızın çalışsa da, zihni başka bir yerde gibiydi. Belki geçmişin hatıralarında, belki de ocağın başındaki birbirinin aynısı günlerde kaybolmuştu. Gözleri kapalı, elleri otomatik bir şekilde leblebileri çevirmeye devam ediyordu ama sanki içindeki canlılık çoktan solmuştu. Dükkânın sıkıcı havası, ihtiyarın ruhunu da sarmıştı. Bir zamanlar heyecanla dolu olan hayatı, şimdi bu dört duvar arasında sessizce akıp gidiyordu.

Soru: b) Metne eklediğiniz cümleleri dikkate alarak bir edebî eserde kişilerin ruh hâllerini yansıtan ifadelere yer verilmesinin metne etkisini gerekçelerinizle açıklayınız.

  • Cevap: Edebi bir eserde kişilerin ruh hâllerine yer verilmesi, okurun karakterlerle daha güçlü bir bağ kurmasını sağlar. Bu tür ifadeler, sadece olayların değil karakterlerin duygularının da gerçek olduğunu gösterir.

Soru: a) Metindeki mekân unsurunu aşağıdaki görsellerden hangisiyle desteklemek istersiniz? Niçin?

  • Cevap: Ortadaki görselle desteklemek isterdim. Çünkü bu görsel metinde anlatılan ortama daha uygun görünüyor. Diğer görsellerde daha turistik mekanlar görülüyor.

Soru: b) Görsel seçiminizde metindeki hangi ayrıntılar etkili oldu?

  • Cevap: “Kerpiç duvarların sıvaları dökülmüştü, çapraz çatkıları ortaya çıkmıştı. Tahta kapı yarı aralıktı. İhtiyarın çul kaplı ot yatağı, tahta ranzanın üstünde.” gibi fakir bir dükkanı anlatan ayrıntılar etkili oldu.

Soru: 11) Sizden okuduğunuz Leblebici metnine “dil” kelimesinin geçtiği bir cümle eklemeniz istense aşağıdaki metinde “dil” kelimesinin yüklendiği anlamdan farklı bir anlam mı seçersiniz? Niçin?

Diller arasındaki ilişkiler sonucunda bir dilden ötekine geçen öğelerin başında, sözcüklerin geldiği görülür. Bu durumun ortaya çıkışında, toplumlar arasındaki ilişkilerde, belli mallara, araç ve gereçlere, kişiye ve topluma ilişkin kavramlar olarak sözcüklerin, dilin ses, biçim, sözdizimi öğelerinden daha çok yer almaları etkili olmuştur, sanıyoruz. Birer besin maddesi olan ve doğu ülkelerinde bulunduktan sonra hemen her ülkeye girerek genelleşen çay, şeker, kahve gibi nesnelerin adları bu yüzden pek çok dile, ufak tefek değişikliklerle geçmiştir.

Doğan Aksan, Her Yönüyle Dil

  • Cevap: Evet, farklı bir anlamdan seçerim. Çünkü bu metinde dil kelimesi daha bilimsel bir anlamda kullanılıyor. Leblebici metnindeyse daha hayatın içinde bir kullanımı var.

Soru: 12) “İhtiyar, gözleri yumulu iri nohutları kavuruyordu.” ve “İhtiyarın çul kaplı ot yatağı, tahta ranzanın üstünde.” cümlelerinde virgülün kullanım amaçları aynı mıdır? Niçin?

  • Cevap: Her iki cümlede de virgülün kullanım amacı aynıdır. Çünkü virgül bu cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için kullanılmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!