12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26
Soru: 4) Metinde geçen “Dil bir milletin duygu ve düşünce tarzı, tarihi ve toplum hayatı ile birlikte yürüdüğünden, millet varlığının bir damgası ve o milletin ayrılmaz bir parçasıdır.” sözü ile anlatılmak istenen düşünceyi açıklayınız.
- Cevap: Dil milletin varlığının bir göstergesidir. Dilin varlığı ancak milletin varlığıyla mümkündür. Dili olmayan millet zamanla diğer milletler içinde eriyip gidecektir.
Soru: 5) Dil-Millet Bağlantısı metninde “öğe” şeklinde yazılan kelime ve “M. S.” şeklinde kısaltılan “Milattan sonra” kelime grubu, bugünkü standartlara göre “öge” ve “MS” şeklinde yazılmaktadır. Dildeki bu farklılığın nedenleri ile ilgili düşüncelerinizi söyleyiniz.
- Cevap: Zaman içinde şartların değişmesiyle birlikte dile ait kelimelerin kullanımında da bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Toplumun anlayışındaki değişmeler dile ve dile ait kelimelere yansımaktadır.
Soru: 6) Okuduğunuz metinde dilin canlı ve sosyal bir varlık olmasının yanı sıra başka hangi özellikleri vurgulanmaktadır?
- Cevap: Kültürü koruyup gelecek nesillere taşıması, milletin varlığının bir damgası olması, milletin yapısının ve ruhunun gerçek aynası olması gibi özelliklerinden de bahsedilmektedir.
Soru: 7) Metnin temasını söyleyiniz. Temayı belirlerken takip ettiğiniz aşamaları aşağıda boş bırakılan yere şemalaştırınız.
- Cevap: Metnin teması dilin millet için taşıdığı önemdir. Şema: Metnin okunması – metnin anahtar kelimelerinin belirlenmesi – yazarın amacının tespiti – temanın bulunması.
Soru: 8) Metinde ele alınan konunun anlatıcının bakış açısına etkisini söyleyiniz.
- Cevap: Metnin konusu anlatıcının bakış açısını doğrudan etkiler. Farklı bir konu seçilse anlatıcının bakış açısı da değişebilirdi.
Soru: 9) Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyip aşağıdaki kutucuklara yazınız.
- Cevap:
Ana Düşünce: Bir milletin varlığını korumasında dilin işlevi çok önemlidir.
Yardımcı Düşünceler:
Millet olmanın şartlarından biri de dildir.
Milletin sosyal yapısındaki değişimler dile de yansır.
Dildeki değişim ve gelişim iki şekilde kendini gösterir.
Dilde kendi yapısına bağlı olarak değişimler meydana gelebilir.
Dilde dış etkenlere bağlı olarak da değişmeler meydana gelebilir.
Soru: 10) Kemal Ateş’in Dil Nedir? adlı metninden alınan aşağıdaki parça, dilin canlı ve sosyal bir varlık olması hakkında bilgi vermektedir. Buna göre;
- Cevap:
Soru: a) Metinde yer alan bilgileri de göz önünde bulundurarak dilin sosyal bir varlık olması ile değişkenliği arasındaki ilişkiyi düşünüp tartışınız. Tartışma sonunda ulaştığınız sonuçları aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
Dil toplumsal bir kurumdur. Oluşumu, gelişimi ve değişimi kendi kural ve yasalarıyla birlikte, toplumun koşullarına da bağlıdır. Kimi dilbilimcilerin, “ilkel dil yoktur, ilkel toplum vardır.” sözü bu gerçeği anlatır. Dilin gelişimi yalnızca kendi yapısına bağlı değil, toplumsal koşullara da bağlıdır. Toplumdaki gelişmeler dile yansır. Örneğin, “bilgisayar” sözcüğünün üretilmesi için toplumun önce bu aracı bulması gerekir. Ancak dil toplumsal, söz bireyseldir. Söz dediğimiz etkinlikte kişisel özelliklerin payı büyüktür. Toplumun bize sunduğu dili herkesin kullanma becerisi farklıdır.
Hiçbir dil durgun, tamamlanmış bir sistem değildir. Dil tamamlanmış bir yapıt değil, sürüp giden bir etkinliktir. Her gün yeni sözcükler eklenir, zamanla bazı değişiklikler gösterir. Canlı bir organizma gibidir dil.
Kemal Ateş, Türk Dil
- Cevap: Hiçbir dil gelişimini tamamlamış değildir. Dil insanın düşünce dünyasında yaşamaktadır. İnsan da sosyal bir varlık olduğu ve devamlı bir değişme içinde olduğundan dolayı dil de değişecek ve gelişecektir. İnsanın ihtiyaçları farklılaşır.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.