Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 253

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 253 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 253

Soru: 1) Nutuk metninden alınan “Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen; Türk istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!” ifadelerinde kullanı kullanım amacını ve içeriğe katkısını söyleyiniz.

  • Cevap: Ünlem işaretleri bu metinde seslenme ve uyarı bildirmek amacıyla kullanılmıştır. Bu işaret, metnin bağlamına anlatım gücü katar. Metnin anlaşılırlığına katkı sağlayan ünlemler, doğru ve etkili iletişimin gerçekleşmesinde önemli bir yer tutar. Ünlem cümlelerinde duygular ve heyecanlar metne tonlama yardımıyla yansır.

Soru: 2) San’at ve İstikbalimiz adlı metinde geçen aşağıdaki ifadelerde büyük harflerin kullanılma gerekçelerini bu ifadelerin karşılarında boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap:

19 Haziran 1926’da Bursa San’at Okulu’nda: Kurum, kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar.

Aziz Efendiler,: Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler, mektuplarda ve resmî yazışmalarda hitaplar büyük harfle başlar.

Uzak memleketlerde, Tep’te, Ninova’da, Atina’da, Roma’da kazma iniyor, kalkıyor; maziyi ve maziyete ait olan gerçekleri arıyor.: Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar.

Anadolu’da Yunan ve Roma yıkıntıları çevresinde İngilizler, Almanlar, Fransızlar, Amerikalılar araştırmalar yapmakla meşguldürler.: Millet, boy, oymak adları büyük harfle başlar.

Edhem Paşa’nın Osmanlı Mimarisi ismini taşıyan muazzam eserinde; Bursa’ya çok geniş ve önemli bir yer verilmiştir.:

Edhem Paşa: Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar.

Bursa: Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar.

Soru: Bilir misiniz? Mes’ut ve kuvvetli bir vatan, iş tutan her vatan evlâdının kendi işinde yüksek bir olgunluk derecesine varmasından doğar. Kunduracı çok muhterem bir iş yapmakta olan bir adamdır. Her Türk kunduracısı çalışırken, bu işte başka milletleri geçmeyi kendisine bir emel edinecektir. İpekçi tezgâhının başında, demirci örsünün başında, boyacı ipliklerini yıkarken, dokumacı bezini dokurken kendine tekrar edecek, atalarımızın her san’atta: erdiği o misli olmıyan o ulaşılmaz dereceye ereceğim, hattâ onların hakkını ödemek için onları san’atımda geçeceğim. San’at ve İstikbalimiz adlı metindeki bu sözleri söyleyen bir konuşmacının düşünce yapısını yansıtabilecek iki cümleyi aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap: Kişi yaptığı işleri yeterli bulmayıp hep daha ileriye gitmelidir. Her vatan evladı kendi işini en iyi şekilde yapıp bu işte yüksek olgunluk derecesine varmalıdır.

Soru: 4) Aşağıdaki parça Kül Tigin Yazıtı’ndan alınmıştır. Buna göre Türk dilindeki ses değişimi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

(D 1) Üze kök tengri asra yağız yer kılıntukda, ekin ara kişi oğlı kılınmış. Kişi oğlınta üze eçüm apam Bumın Kağan, İştemi Kağan olurmış. Olurupan, Türük bodunıng ilin tör[üs]in tuta birmiş, iti birmiş.
Günümüz Türkçesiyle
(D 1) Üstte mavi gök (yüzü) altta (da) yağız yer yaratıldığında, ikisinin arasında insan oğulları yaratılmış. İnsan oğullarının üzerine (de) atalarım dedelerim Bumın Hakan (ve) İştemi Hakan (hükümdar olarak) tahta oturmuş. Tahta oturarak, Türk halkının devletini (ve) yasalarını yönetivermiş, düzenleyivermişler.

  • Cevap: Dil, canlı bir varlık olup sürekli gelişmeye dayanır. Her ne kadar dil bütün insanlar için söz konusu olan evrensel bir varlık ise de onu konuşan ve yazan toplumlarda çeşitli sebeplerle değişik biçimde kendini göstermiştir. O toplumların duygu ve düşünce tarzına , sosyal durumlarına, oturdukları yerlere, tarihteki geçmişlerine zaman içinde değişme ve gelişmelere göre şekil ve işleyiş bakımından birbirinden ayrı bir şekilde biçimlenmiştir.

Soru: 5) I. Murad’ın Kosova Meydan Muharebesi’ndeki Konuşması’nda geçen aşağıdaki kelime gruplarını kullanarak boş bırakılan yere bir paragraf yazınız.

• gayret günü
• gurur duymak
• muzaffer olmak
• insan ömrü
• baki kalmak

  • Cevap: Kosova Meydan Muharebesi, Osmanlı askerleri için tam bir gayret günü olmuştur. Bu savaşta Osmanlı ordusu vatanı savunmak için elinden geleni yapmış ve düşman karşısında muzaffer olmayı başarmıştır. Bu zaferle Osmanlı halkı, askerleriyle bir kez daha gurur duymak fırsatı bulmuş, onların cesaretini ve vatan sevgisini takdir etmiştir. İnsan ömrü kısa ve geçici olsa da, vatan ve millet için yapılan fedakârlıklar baki kalmak gibi derin bir anlam taşır. Böylelikle, şanlı zaferlerle dolu bu mücadele, Osmanlı tarihine unutulmaz bir iz bırakmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 253 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!