12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 245
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 245 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 245
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Yazar metinde kime, niçin hitap etmektedir?
- Cevap: Yazar, metinde öğrencilere hitap etmektedir. Onlara Bursa’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini anlatmak, bu şehirden öğrenmeleri gereken çok şey olduğunu vurgulamak için seslenmiştir.
Soru: 2) Yazar, metindeki “Mektebiniz öyle bir şehirde yapılmıştır ki, asıl mektep burası değil, Bursa’nın kendisidir.” cümlesi ile Bursa’nın hangi yönüne dikkat çekmek istemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Yazar, Bursa’nın tarihi, kültürel ve sanatsal zenginliklerine dikkat çekmek istemiştir. Bursa’nın kendisinin tarih ve sanat dolu bir “okul” gibi olduğunu vurgulamış, geçmişten gelen kültürel değerleri öğrenmek ve sanatı anlamak için ideal bir yer olduğunu belirtmiştir.
Soru: 3) Yazarın “Şehirler, ayrıca Bursa gibi eski eserlerle dolu olanlar, bir milletin kendisine has dehâsını anlatan en güzel vesikalardır.” sözüne katılıyor musunuz? Niçin?
- Cevap: Evet, katılıyorum. Çünkü şehirler özellikle de tarihi ve kültürel mirasa sahip olanlar bir milletin kültür birikimini yansıtır. Eski yapılar, gelenekler ve sanat eserleri, geçmişteki insanların hayat tarzını ve değerlerini bugüne taşır.
Soru: 4) Arkeologların, geçmişi öğrenmek adına sürekli araştırma ve incelemeler yapması, sizce bir topluma neler kazandırır?
- Cevap: Arkeologların yaptığı çalışmalar, toplumun kendi tarihini, kültürel mirasını ve kimliğini daha iyi anlamasını sağlar. Bu sayede geçmişin başarıları ve hataları öğrenilir, kültürel zenginlikler korunur ve yeni nesillere aktarılır.
Soru: 5) Okuduğunuz metinden bilgi ve yorum içeren cümlelere örnekler bulup bunların altını çiziniz.
- Cevap:
Bilgi ve yorum içeren cümleler
- “Bursa, Doğunun en meşhur san’at merkezlerinden biridir.”
- “Şehirler, ayrıca Bursa gibi eski eserlerle dolu olanlar, bir milletin kendine has dehâsını anlatan en güzel vesikalardır.”
- “On dördüncü ve on beşinci asırdaki Bursa’yı çok geniş bir inceleme ile bize değerli eserinde anlatmış olan Parvillé’den beri bu şehrin, san’at bakımından değerine uygun bir derecede ele alındığını gösterir diğer bir eser tanımıyorum.”
6) Metinde sözü edilen el sanatları nesilden nesile usta-çırak ilişkisi içinde günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Bu düşünceden hareketle
Soru: a) Okuduğunuz metinde el sanatlarının hangi özelliklerinin dile getirildiğini söyleyiniz.
- Cevap: El sanatlarının ustalık, sanat sevgisi ve kuşaktan kuşağa aktarılan bir yetenek olarak önem taşıdığı dile getirilmiştir. Sanatçının işini özenle yaptığı, geçmişten gelen ustaların yüksek bir estetik ve beceri seviyesine sahip olduğu belirtilmiştir.
Soru: b) Günümüzde el sanatlarına gereken önemin verildiğini düşünüyor musunuz? Niçin?
- Cevap: Günümüzde el sanatlarına eskisi kadar önem verilmediğini düşünüyorum, çünkü sanayi ve teknoloji geliştiğinden el emeği ürünlerin yerini fabrikasyon ürünler aldı.
Soru: 7) Metinden yazar ve anlatıcının aynı kişi olduğunu destekleyen cümle örnekleri bularak aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
Cümle örnekleri
- “Mektebinizin diploma verilme gününde Bursa’da bulunduğum için ne kadar memnun olduğumu tahmin edemezsiniz.”
- “Bursa’da bulunduğum üç dört günden beri, fırsat buldukça gidip eski mezarlıkları ziyaret ediyorum.”
Soru: 8) Okuduğunuz söylevin en çok hangi bölümü sizi etkiledi? Niçin?
- Cevap: Söylevin, “Bir milletin kendine has dehâsını anlatan en güzel vesikalar” olarak eski şehirleri ve eserleri görmesi beni etkiledi. Çünkü bu, geçmişten gelen değerlerin sadece estetik değil, milletin kimliği için de ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Soru: 9) Bir milleti millet yapan en önemli unsur olan kültür kavramı, TDK Türkçe Sözlükte “Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, hars, ekin.” biçiminde tanımlanmıştır. Bu tanımdan hareketle okuduğunuz metinde kültürel mirasa ve geçmişe sahip çıkma, eskiye vefa borcunu ödeme ile ilgili cümlelerin altını çiziniz.
- Cevap:
Kültürel mirasa ve geçmişe sahip çıkma, eskiye vefa borcunu ödeme ile ilgili cümleler
- “Bursa mezarlıkları eski Bursa’daki mermer işçilerinin eriştiği ustalık derecesini bize göstermektedir.”
- “Bursa, Doğunun en meşhur san’at merkezlerinden biridir. Yetiştirdiği şâirler, mimarlar, ilim ve san’at adamları, hattâ hezarfenler, Bursa’yı eski Osmanlı İmparatorluğu’nun en mâruf bir ilim ve hüner ocağı hâline koymuştu.”
- “Fakat hâtırası kalbimizde minnettarlık uyandıran bu seçkin vezirimiz, çok büyük bir ihtiyacı karşılayan bu eserini bırakmakla beraber, belki kendisinden sonra geleceklerin de eski Anadolu’nun san’at merkezlerini ayrı ayrı tanıtacak kitaplar yayınlayacaklarını umarak gözlerini kapatmıştır.”
METİN BİTERKEN…
Soru: Okuduğunuz metin geçmişe sahip çıkmak ve kültürel mirası koruma konusunda bilinçli olmanın gerekliliği ile ilgili size neler düşündürdü?
- Cevap: Metin, geçmişin ve kültürel mirasın korunmasının bir millet için ne kadar önemli olduğunu düşündürdü. Geçmişi koruyarak, hem kültürel kimliğimizi koruyabilir hem de gelecek nesillere değerli bir miras bırakabiliriz.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 245 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.