12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 241
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 241 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 241
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk adlı siyasi içerikli konuşmasından alınmıştır. Konuşmada temel olarak Türk milletinin bağımsızlığını elde etmek için yaptığı Kurtuluş Savaşı, bunu izleyen değişimler anlatılırken bağımsızlık, çağdaşlaşma gibi evrensel temalara da yer verilmiştir. Okuduğunuz metinde de görüldüğü gibi Atatürk, kazanımları korumak ve millet olarak çağdaşlaşma hedefine ulaşabilmenin yolunu göstermek için gençliğe seslenmiş ve onlara düşen sorumlulukları anlatmıştır. O, bunu yaparken bilgi ve kültür birikimini yansıtmış; konuya olan hâkimiyetini göstermiş, hitap ettiği topluluğun özelliklerini ve seviyesini göz önünde bulundurmuştur. Ayrıca metinde “bilfiil, hattâ, fakr u zarûret, müstevlî” gibi döneme özgü dil ve anlatım özelliklerini kullanmıştır.
Bir konuşmacı tarafından belli bir amaçla toplanan insanlar karşısında bir düşünceyi anlatmak, bir duyguyu aktarmak için yapılan etkili, anlamlı ve coşkulu konuşmaya söylev (nutuk, hitabet), bu konuşmayı yapan kişiye hatip denir. Söylevde ortak duyguları harekete geçirme amacı olduğundan konuşmanın içeriği kadar kullanılan kelimeler, tonlama ve vurgular da önemlidir. Söylevde konuşmacı, karşısındaki kitleye bir plan çerçevesinde hitap eder. Konuşmasını örneklerle destekleyip açık ve inandırıcı olmaya gayret eder. Söylevler siyasi, dinî, hukuki, akademik, kültürel ve sanatsal içerikli olabilir.
Dünya edebiyatında ilk hatipler arasında eski Yunan edebiyatından Demosthenes (Demostenes); Latin edebiyatından Cicero (Çiçero); Fransız edebiyatından Bossuet (Busse), Mirabeau (Mirabu), Robespierre (Robespier) gibi isimler bulunmaktadır. Dünya edebiyatının önde gelen siyasi hatiplerinden Cicero’nun söylevleri Nutuklar, Hitabet, Cumhuriyet gibi eserlerinde toplanmıştır. Sokrates’in Savunması adlı eser hukuki söylevin, Hz. Muhammed’in Veda Haccı sırasında okuduğu Veda Hutbesi dinî söylevin örneğidir.
Türk edebiyatında Kök Türk Kitabelerinden bugüne kadar her alanda pek çok söylev örneği ortaya konmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Halide Edip Adıvar, Süleyman Nazif, Behçet Kemal Çağlar, Selim Sırrı Tarcan gibi isimler farklı konularda söylevleri ile ön plana çıkmışlardır.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Metinden alınan “Bunda milletim için ve gelecekteki evlâtlarımız için dikkat ve uyanıklık sağlayabilecek bazı noktaları belirtebilmiş isem kendimi bahtiyar sayacağım.” cümlesinde altı çizili kelimelerin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.
- Cevap:
****
- uyanıklık kelimesi tahminim: tehlikelerin farkında olma, dikkatli olma.
- uyanıklık TDK karşılığı: Uyanık olma durumu; anıklık, saklık, yakaza
****
- noktaları kelimesi tahminim: hususlar, özellikler, durumlar
- noktaları TDK karşılığı: Konu, konu ile ilgili önemli bölüm
****
- sayacağım kelimesi tahminim: kabul etmek
- sayacağım TDK karşılığı: olduğunu veya olacağını varsaymak, kabul etmek
****
Soru: 2) Atatürk, gençliği hangi konularda uyarmaktadır? Uyarılarını tek tek vurgulayarak yapmasının dinleyici ya da okuyucu üzerindeki etkisi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Atatürk, gençliği ülkenin bağımsızlığını ve Cumhuriyet’i koruma, iç ve dış tehditlere karşı dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Bu uyarıları tek tek yapması, gençlerin bu konuları daha ciddiye almalarını sağlar, mesajın akılda kalıcılığını artırır.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 241 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.