12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 231
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 231 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 231
Soru: 1) Aşağıda boş bırakılan yere Sağlığın Korunması Üstüne başlıklı bir yazıda yer alabilecek bir paragraf yazınız.
- Cevap: Sağlığın korunması, kişinin hem bedensel hem de ruhsal olarak iyi olmasını gerektirir. Bunun için dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve yeterli uyku almak büyük önem taşır. Ayrıca stres yönetimi ve duygusal sağlığın desteklenmesi de sağlıklı bir yaşamın temel taşlarındandır. Sigara, alkol ve aşırı şeker tüketiminden kaçınarak vücuda zarar veren alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. Sağlıklı bir yaşam için düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemek de erken teşhis ve tedavi açısından faydalıdır.
2) Samimiliği yermeğe, kötülemeğe mi kalkıyorum? Hayır, bilirim onun büyük bir değer olduğunu. Ama nedir samimilik? uluorta konuşmak mıdır? Değildir. Samimilik bence bir insanın bir iş üzerine iyice düşündükten sonra, canı pahasına da olsa savunmağı göze alarak ortaya çıkardığı kanısıdır. Değme babayiğidin harcı değildir bu. Doğruyu arıyacaksınız, menfaatlerinizi, hattâ duygularınızı aşacaksınız, toplumun size aşıladığı önyargılardan silkineceksiniz, şu şöyle dermiş, bu böyle dermiş, aldırmayacaksınız, doğruyu bulduğunuza da içinize güven gelecek, o zaman söyliyeceksiniz. Ancak en büyüklerin erebildikleri bir haldir bu.
Soru: Samimilik adlı metinden alınan yukarıdaki paragrafın içeriği ve anlatım özelliği ile ilgili birer soru yazıp cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: a) Yazara göre samimilik nedir? Samimilik için yapılması gereken şeyler nelerdir?
Cevap: Samimilik, bir insanın bir iş üzerine iyice düşündükten sonra, canı pahasına da olsa savunmayı göze alarak ortaya çıkardığı kanısıdır. Doğruyu arama, menfaatleri, duyguları aşma, önyargılardan sıyrılma gerektirir.
Soru: b) Metni açıklık, yalınlık, akıcılık ilkeleri bakımdan değerlendiriniz.
Cevap: Metinde ele alınan konu tek bir yargıyı açıkça ifade ettiği için açıklık, anlatımın süsten uzak, duygu ve düşüncelerin kısa ve kesin ifadelerle verildiği için yalınlık, anlatım hiçbir engele uğramadan aktığı için akıcılık ilkesine uyulmuştur.
Soru: 3) İnsan işini, sevdiği, saydığı işini içinden doğana bırakır mı? Yukarıdaki cümle Samimilik adlı metinden alınmıştır. Bu cümledeki noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını söyleyiniz.
- Cevap:
Birinci virgül: Anlama güç kazandırmak için tekrarlanan kelimeler arasına konur.
İkinci virgül: Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur.
Soru işareti: Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna konur.
Soru: 4) İnsan olarak altını çizelim, ayrıcalıksız bir temel-özelliğimiz var. Şöyle demekte haklı herkes: Kendimi başkasının yerine koyabilen bir canlı varlığım ben. Böylelikle, tümden başkası olmam, tümden başkasına dönüşmem, kendi varlığımdan çıkıp başkasının varlığında yokolup gitmem…Yaptığım: onunla birlikte varolmaktır; onu yalnız bırakmamaktır: onu duymak, anlamak, ona “İyi-ki-yanımda!” duygusu vermektir. Başkasına açılmaktır paylaşma. Gönül Yüceliği adlı metinden alınan yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere paragrafın anlam bütünlüğünü bozmayacak şekilde iki cümle ekleyiniz.
- Cevap:
◘ Her insanın içinde bulunduğu durum, yaşadığı olaylar aynı değildir.
◘ Karşıdaki kişiyi anlayarak onun duygularını, herhangi bir konu ya da olay karşısında ne hissettiğini anlamaya çalışırım.
Soru: 5) “Bir yazar için yaşama, eserlerinin yaşaması değil de nedir?” cümlesi Bir Edebiyat Müzesi adlı metinden alınmıştır. Aşağıdaki boşluğa bu soru cümlesine cevap olabilecek şekilde bir paragraf yazınız.
- Cevap: Bir yazarın yaşaması aslında onun düşüncelerinin, duygularının ve eserlerinde yansıttığı dünyasının devam etmesidir. Yazarın kitapları okunmaya, fikirleri paylaşılmaya devam ettikçe o da bir bakıma hayattadır. İnsanlar onun sözlerinde kendilerini buldukça onun hayata dair gözlemlerinden faydalandıkça yazarın etkisi kuşaklar boyunca sürer. Bu yüzden bir yazar için en büyük ölümsüzlük, eserlerinin zamana meydan okuyarak yaşamaya devam etmesidir.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 231 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.