Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 230

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 230 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 230

Soru: 4) Metinden bilgi ve yorum içeren cümlelere örnekler veriniz.

  • Cevap: Bilgi cümlesi: “Sanatçıları, özellikle bizi burada ilgilendiren edebiyatçıları dikkate alırsak, onların anıları, geride bıraktıkları eserlerdir.” Yorum cümlesi: “Bir yazar için yaşama, eserlerinin yaşaması değil de nedir?”

Soru: 5) Okuduğunuz metin deneme türünün hangi özelliklerini yansıtmaktadır?

  • Cevap: Bu metin deneme türünün kişisel düşünce odaklı ve samimi dil özelliklerini yansıtıyor. Yazar kendi görüşlerini açıklarken okuyucuyla samimi bir üslup kullanıyor. Ayrıca kişisel gözlemler ve örneklerle yazıya kendi bakış açısını katıyor.

Soru: 6) Aşağıda verilen özelliklere okuduğunuz metinden örnekler bulunuz. Bulduğunuz bu örnekleri tabloya yazınız.

  • Cevap:

Deyim 

  • Metinden Örnek: açığa vurmak, gözden geçirmek.

Mecazlı İfade 

  • Metinden Örnek: Onların yeniden dünyaya doğmalarını sağlamak, ruh çerçeveleri.

Karşıtlıklardan Yararlanma 

  • Metinden Örnek: “Birçok büyük şair ve yazarın ölümlerinin ardından unutulması ve adlarının yaşatılması…”

Soru: 7) Aşağıda Sabahattin Eyüboğlu’nun Mavi ve Kara adlı eserinden bir parça verilmiştir. Bu parça ile okuduğunuz metni, dil ve anlatım özellikleri ile ele alınan tema bakımından karşılaştırınız. Karşılaştırma sonuçlarınızı sözlü olarak ifade ediniz.

İki insanın gerçekten dost olabildiği yerde uygarlık vardır; iki insanın bile dost olmadığı yerde ise, aklın bulabildiği en güzel düzen de kurulsa (kurulmaz ya!) uygarlık yoktur. Son yıllarda ahbapları çoğalıp dostları azalmış olan Yahya Kemal dünyada en üstün değerin şiir, dostluğunsa şiirden de daha değerli olduğunu söylerdi. Ankara’da şöyle demiştir bir gün: “Ufuk, ufuk diyorlar: Nedir ufuk? Bir boşluk nihayet. Ne kadar bakarsan bak, görsen görsen kendini görürsün içinde. Asıl ufuk nedir bilir misiniz? Bir dostla bir masada karşı karşıya oturur, gözleri gözlerinizde konuşursunuz: İşte o dost insandır ufuk.”
(…)
Dostluğa inanmayan, hiçbir dostuna güvenmeyen insanlar vardır ya? Asıl inanılmayacak, güvenilmeyecek insanlar onlardır belki de. Haklı haksız düştükleri bu acı yalnız onları ister istemez bencilliğe ve insanları küçümserliğe, sevmezliğe götürür. Dostsuzluk yükselmek için işlerine yarayabilir: Dost kırmaktan korkmayan, kendini beğenmişliğin verdiği yüzsüzlükle de yukarı katlara kestirmeden gidebilir. O zaman seyredin siz o dost kıranın nasıl insan kırdığını, kendisine bağlanan umutları nasıl yele verdiğini, görürsünüz.

  • Cevap: Metin ve Sabahattin Eyüboğlu’nun parçası hem dil hem de tema açısından benzerlikler taşıyor. İkisinde de insan ilişkileri, dostluk ve sanata verilen değer vurgulanıyor. Sabahattin Eyüboğlu’nun metninde “dostluk” üzerinden insan ilişkileri ele alınırken Suut Kemal Yetkin’in yazısında ise “sanata verilen değer” ve sanatçıların unutulmaması gerektiği üzerinde duruluyor. İkisi de toplum için önemli gördükleri bu değerleri samimi ve açıklayıcı bir dille ifade ediyor.

METİN BİTERKEN…

Soru: Okuduğunuz metinden yola çıkarak sanata ve sanatçıya verilmesi gereken değerle ilgili bireylere ve topluma düşen görevler konusunda neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Sanata ve sanatçıya verilen değerin toplum için önemli olduğunu söyleyebilirim. Sanatçılar, kültürümüzü ve geçmişimizi yeni nesillere aktarır, bu yüzden toplum olarak onların değerini bilmeliyiz. Birey olarak yapabileceğimiz en basit şey, eserlerini okuyarak ve çevremize tanıtarak onların mirasını yaşatmaktır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 230 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!