12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 207
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 207
4) JALE: (Elleriyle ağzının iki kenarını tutarak ho ho ho diye güler.) Ay çok hoş.
ANLATAN: Bu da aile dostlarından Jale Hanım. Neden mi böyle gülüyor? Ağzının kenarları buruşmasın diye.
Soru: Haldun Taner’in AyışığındaŞamata oyunundan alınan yukarıdaki bölümden yola çıkarak Jale isimli kişiyi betimleyen bir paragrafı aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap: Jale aile dostları arasında oldukça neşeli ve kendine has bir kişiliğe sahiptir. Gülerken bile estetiğine dikkat eden, yaşlanma belirtilerinden kaçınmak için çaba gösteren biridir. Elleriyle ağzının kenarlarını tutarak “ho ho ho” diye gülerken bu davranışının arkasında derin bir estetik kaygısı vardır. Ağzının kenarlarının buruşmasını engellemeye çalışarak kendine özen gösterdiğini belli eder. Bu tavrı, onun dış görünüşüne ve gençliğini korumaya verdiği önemi gösterir ancak alay konusu da olabilir.
Soru: 5) Kuyu metnine ait aşağıdaki cümlede yer alan noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını verilen şemalara yazınız.
- Cevap:
“Hayrola, bu ne?” dedim.
” “ → Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içine alınır.
, → Kendisinden sonraki cümleye bağlı olarak ret, kabul ve teşvik bildiren hayır, yok, evet, peki, pekâlâ, tamam, olur, hayhay, başüstüne, öyle, haydi, elbette gibi kelimelerden sonra konur.
? → Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna konur.
. → Cümlenin sonuna konur.
Soru: 6) Kuyu adlı metinden alınan “Sanırsın ki fabrika, yapı yeri!” cümlesinde altı çizili ifade yerine aşağıda- kilerin hangisi getirilirse yazım yanlışı olur?
A) Demek
B) Duydum
C) Neyse
D) Oysa
E) Sanma
- Cevap: D
Soru: 7)
Sait – Köye su getirecek!
Sevdican – (Sevinçle) Hadi!
Zühre – Nasıl? Böyle motoruyla şoseye gide gele taşıyarak mı?
Kadir – Kuyu açarak!
Sevdican – (Ceyhan’a) Yaşşa sen!
Bu diyalog Kuyu adlı tiyatro metninden alınmıştır. Diyalogda köyün suya kavuşma ihtimali sevinçle karşılanmaktadır. Diyalog aşağıdaki ifadelerden hangisi ile devam ettirilirse kişilerin düşüncelerindeki uyum aynı şekilde ilerlemiş olur?
A) Bu işi tek başına başarabileceğini mi düşünüyorsun?
B) Böyle bir işe gözü kapalı girişmen ne büyük düşüncesizlik!
C) Planlarını gözden geçirip biraz daha düşünmende fayda var.
D) Ne kadar maliyetli bir işin içine gireceğinden haberin var mı?
E) Bu köyün bir insanının başka türlü davranması düşünülebilir mi?
- Cevap: E
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 207 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.