12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202
Zühre – Ben, her ne olacaksa, yüreği temiz olanların önceden içine doğduğuna inanırım!
Ceyhan – Galiba haklısın yenge!
Zühre – Ben sizler kadar da okul görmedim! Ama ömrüm hep gördüğümü, duyduğumu düşünmekle geçti. Bu köy yerinde bol bol düşünecek vaktim oldu. Sonunda şuna inandım ki, bugün insanların, doktorların, bilginlerin çözemedikleri daha bir yığın giz var!
Selime – Sözü neye bağlıyorsun?
Zühre – Sevdican’ın rüyasına! Burada hepimizin içine doğanlara! İnsanlar yalnız gözüyle görmez, yürekleriyle de görür!
Ceyhan beş aydır kuyu açma çalışmalarına devam etmektedir. Yaptığı bakımla evin çehresi değişmiştir. Kadir hem geçim derdi yaşadığından hem de su bulma konusunda umutsuzluğa kapılmasından dolayı kendi işine döner. Muhtarın bütün hilelerini bozan Zühre başta olmak üzere bütün kadınlar Ceyhan’a destek olmaya devam ederler.
Ceyhan – Burgu getirteceğim. Burgu ile suyu bulduktan sonra toprağa kazacağım…
Zühre – Her ne denersen ben seninleyim…
Ceyhan – Senin varlığın bana yeter!
Zühre – Şu dört yana bir bak! Şu gördüğün köy yeri ölü toprağı serpilmiş gibiydi üstüne! Ben bildim bileli uykudaydı. Duvardan bir taş düşse alıp yerine koyanı görmedim bu yaşıma kadar. Sen can getirdin bu köye! Kanını değiştirdin! Yaptığın işin ne büyük iş olduğundan haberin var mı senin? Şunu iyi belle, o su çıksa da çıkmasa da Kuruoba eski Kuruoba kalmaz artık! Silkinir… (Yeniden avluda dolaşmaya başlar.) Şuraya bak! (Kuyunun başında durur.) Kalaslar, iskele, çıkrık, yedi kulaca inmiş kuyu, ip merdiven, dört bir yanda çapalar, kürekler, çimento torbaları, el arabası. (Avludan sundurmanın altına geçer, motosikleti okşar.) Sundurmanın altında yatan şu koça bak! Sayende bunu da gördü bu köy! Neydi burası? (Avluya döner.) İki keçi ile tüyü dökük bir iki merkebin, burunları yerde, dolanıp dolanıp dişleyecek bir tutam ot bulamadığı kupkuru bir harım! Bak ne oldu senin elinin değmesiyle? Sanırsın ki fabrika, yapı yeri! Can geldi buraya, kente döndü buralar!.. (Fidanların, çiçeklerin, dikili olduğu tenekelere yaklaşır.) Tâ aşağılardan su taşıdın yetiştirdin bunları! Selviler, çamlar, sardunya, fesleğen, ortanca.
Aradan üç ay geçer. Ceyhan ile Sevdican evlenir. Ceyhan’ın Almanya’da çalışarak yaptığı birikimleri yavaş yavaş tükenmektedir. Zaman zaman yorulduğunu düşünse de Sevdican’ın ve dostlarının desteğiyle en önemli amacı olan kuyudan su çıkarma çalışmalarını sürdürür. Nihayet bir gün kuyudan su çıkar.
Aşağıda kuyudan su çıkmasının ardından yaşananların anlatıldığı son bölümü okuyacaksınız.
Kadir – (Ceyhan’a) Gözünaydın!
Selime – (Sevdican’la kucaklaşır) Gözünüz aydın! Kadir az önce geldi, daha kapıdan girerken haberi duyduk! Dünyalar bizim oldu!.. (Ceyhan kovayı kuyunun ağzından alırken)
Ceyhan – (Kadir’e) Kovayı elimden bırakayım, kavuşuruz!
Zühre – (Kuyuya yaklaşır) Koy şöyle önüme! (Ceyhan, kovayı Zühre’nin önüne bırakır, döner Kadirle kucaklaşır)
Ceyhan – Hoşgeldin!
Kadir – Bütün köy bayram ediyor, dinle!.. (Uzaktan bağrışmalar, gürültülü koşuşmalar, hurralar arasında “Su! Su!” sesleri duyulur. Bir davul önce tek tek vurmaya başlar, sonra hızlanır, bir zurnanın eşliğiyle bir oyun havası tutturur. Şenlik sesleri yaklaşmaya başlar.)
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 202 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.