12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 197
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 197
PAŞA: Güç sorun dediğiniz şey, bir sürü küçük sorunun toplamından oluşur.
SEVİM: Çok doğru.
PAŞA: O küçük sorunlar birer birer çözülünce, güç sorun bir kördüğüm gibi kendiliğinden çözülüverir. ÖMER: Örneğin trafik sorununu nasıl çözerdiniz paşam?
PAŞA: Çok basit: Ayın tek günleri tek numaralı arabaları, çift günleri çift numaralı arabaları seferden men ederim. Yollar yarı yarıya boşalır. Yola park edenlerden de 100’er lira toplasam, ertesi gün ortada park etmiş araba kalmaz.
İkinci perdede olaylar -seyircilerin talebi üzerine- birinci perdede olumsuz davranışlarda bulunan pek çok kişinin örnek, doğru ve güzel davranışlar sergileyecekleri şekilde yeniden canlandırılır. Söz geli- mi Cemil duyarlı, sorumluluklarını bilen ve özverili bir patron; eşi Suzan olgun, düşünceli bir eş; Beyhan tutarlı bir genç kız olur. Bekçi Zülfikâr ise Beethoven (Beythofın) dinleyip Sartre (Sart) okuyan duygusal birine dönüşür.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Ayışığında Şamata isimli oyun Haldun Taner’in Ayışığında Çalışkur isimli hikâyesini tiyatroya doğrudan uyarladığı iki perdelik bir komedidir. İki perdeden oluşan bu eserde olaylar ve kişiler, iki ayrı bakış açısıyla verilir. Söz gelimi birinci perdede apartman yöneticisi olan “disiplin” tutkunu paşa, ikinci perdede problemlerin çözümünü “diyalog”la arayan biridir.
Ayışığında Şamata oyunundan alınan okuduğunuz metinde olduğu gibi olaylar Cemil Çalışkur etrafında dönse de hikâye onun hikâyesi değil, eserin kaleme alındığı dönem olan 1970’li yıllardaki toplum yapısının âdeta bir fotoğrafıdır. Haldun Taner’in sanatının önemli bir yönü, toplumun değişik tabakalarından seçtiği insanları en belirgin özellikleriyle yansıtmış olmasıdır. Ayışığında Şamata oyununda ve eserlerinin genelinde yazar toplumsal ve ahlaki eleştiriler yapar.
Komedi türünde yazılan oyunlarda insanların ve olayların gülünç tarafları sergilenir. Haldun Taner de okuduğunuz metinde ve diğer tiyatro oyunlarında mizahi unsurlara yer vermiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.