Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176

a) Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Tanıtma-değerlendirme yazıları sanat eserlerinin bilinirliğini artırmak veya sanatsal değerini ortaya koymak amacıyla yazılır. Bu yazılar, edebî eserlerin öne çıkan özelliklerini belirler. Bir eseri tanıtmak ve değerlendirmek amacıyla o eserle ilgili araştırma ve inceleme çalışmaları titizlikle yapılmalıdır. Tanıtma ve değerlendirme yazıları insanları, incelenen kitabı okumaya yönlendirmeli; eserin anlaşılmasına ve yorumlanmasına katkıda bulunmalıdır.

b) Uygulama

Soru: Roman ünitesinde incelediğiniz romanlardan biri üzerine tanıtma-değerlendirme yazısı yazınız. Yazınızı yazarken aşağıdaki açıklamaları göz önünde bulundurunuz ve yazınızın yalınlık, akıcılık, duruluk, açıklık gibi özellikler taşımasına dikkat ediniz.

► Ünitede incelediğiniz romanlardan birini tanıtma-değerlendirme yazısı yazmak amacıyla seçiniz.
► Kitabın şekli ile ilgili (baskı kalitesi, sayfa sayısı, kapak tasarımı vs.) bilgi veriniz.
► Kitabın konusunu ve bu yönüyle hangi roman türüne dâhil olduğunu belirleyiniz.
► Kişiler, mekân, zaman, olay, dil, anlatım gibi unsurları romandan tespit ediniz.
► Romandaki çarpıcı, düşündürücü, ilgi çekici bölümleri belirleyerek romandan alıntı yapınız.
► Romanda işlenen temaları ve öne sürülen düşünceleri değerlendiriniz.
► Yazarı kısaca tanıtınız, yazarla eser arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.
► Yazınızda farklı cümle yapılarını ve türlerini kullanınız.
► Yazınızın başlığına karar veriniz.
► Yazınızda görsel unsurları doğru ve etkili kullanınız.

Yazdığınız metni gözden geçirdikten sonra çeşitli araç ve yöntemlerle (sınıf ve okul panosu, dergi, gazete, sosyal medya vb.) sergileyiniz.

  • Cevap:

HUZURUN KAPISI: “ÇALIKUŞU”

Tanıtım ve Değerlendirme Yazısı

Kitabın Şekli

  • Reşat Nuri Güntekin’in unutulmaz eseri “Çalıkuşu”, sade bir kapak tasarımı ve kaliteli baskısıyla okuyucuyu kendine çekiyor. Eser, 400 sayfalık hacmiyle okunabilir bir uzunluğa sahip.

Kitabın Konusu ve Türü

  • Roman, bir genç öğretmen olan Feride’nin hayatını ve aşkını konu alıyor. Aşk ve bireysel gelişim temalarını işleyen eser, “romantik-realistik roman” türüne giriyor.

Kişiler, Mekân, Zaman ve Dil

  • Başkahraman Feride, güçlü ve bağımsız bir kadın karakter olarak dikkat çekiyor. Mekân, Anadolu’nun köylerinden büyük şehirlerine kadar uzanıyor. Zaman ise 20. yüzyıl başlarında geçiyor. Eserin dili sade, akıcı ve dönemin sosyal yapısını yansıtan ifadelerle bezeli.

Çarpıcı Bölümlerden Alıntı

  • “Çalıkuşu, hayatı bir kuşun kanat çırpışı kadar kısa ve anlamsız görmüştü bir an.”

Temalar ve Düşünceler

  • Eserde, aşk, fedakârlık ve insanın kendini tanıması gibi evrensel temalar işleniyor. Toplumun kadınlara bakışı ve eğitimin önemi üzerinde duruluyor.

Yazar ve Eser İlişkisi

  • Reşat Nuri Güntekin, öğretmenlik yaptığı dönemlerde Anadolu’yu yakından tanımış, bu gözlemlerini eserine ustalıkla aktarmıştır. Feride karakteri, yazarın kadınlara duyduğu hayranlığı yansıtır.
  • Bu eşsiz eser, edebiyatımıza derin bir katkı sunmuş, okuyuculara unutulmaz bir serüven yaşatmıştır. Okunmaya değer bir başyapıt!

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum