12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 173
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 173
9) Okuduğunuz metinden alınan “Geceleyin yatağından kalkıp da anlasan ki, anlasan ki, söğüt ağacı yerinde değil. Söğüt ağacı olmadan yaşayabilir misin? Ya, hayır, yaşayamazsın! Söğüt demek, sen demeksin.” cümlelerinde anlatıcı, söğüt ağacını insanların yaşamının bir parçası hâline gelen, insanların yaşadıklarıyla aralarında bağ kurdukları bir canlı olarak anlatmıştır. Buna göre
Soru: a) Siz de anlatıcının kişilerin yaşamıyla özdeşleştirdiği varlıklara metinden örnekler bularak bunları aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap: Söğüt, toprak, yıkılan ev.
Soru: b) Bu varlıklarla insanlar arasında nasıl bir ilgi kurulduğunu söyleyiniz.
- Cevap: Bu varlıklar ailenin yıllar içinde özdeşlik kurduğu, aileden bir parça gibi algılandıkları, birçok anılarında bu varlıkların yer aldığı metinde geçiyor. Bu yüzden böyle bir ilgi kurulmuştur.
Soru: 10. Aşağıda verilen metni Gazap Üzümleri adlı metinle anlatıcı, bakış açısı ve kullanılan anlatım teknikleri bakımından karşılaştırınız. Karşılaştırma sonuçlarınızdan hareketle her iki yazarın da aynı anlayışta eserler verdiğini söyleyebilir misiniz? Niçin?
Şafak vaktinin serin havası yüzünü ferahlattı. İnsan açık havada ne kadar iyi soluk alıyor, diye düşündü. Bacağındaki sancı sanki azalmıştı, ama buna şaşırmadı, birkaç kez daha yaşamıştı aynı durumu. Şimdi binanın dışındaki sahanlıktaydı, az ileride basamaklara ulaşacaktı, Asıl o kısım güç olacak, diye düşündü, merdivenden başım önde inmek zorunda kalacağım. Kolunu kaldırıp ipin hâlâ tepesinde durduğundan emin oldu ve ilerledi. Tahmin ettiği gibi, bir basamaktan diğerine geçmek kolay değildi, özellikle bacağı hiç yardımcı olmazken, bir süre sonra da korktuğu başına geldi, merdivenin ortasında, bir eli basamaklardan birinden kayınca, bütün gövdesi bir yana kaykıldı.
- Cevap: İki metinde de 3. tekil şahıs anlatıcı ve ilahi (hakim) bakış açısı, öyküleme, iç konuşma, bilinç akışı gibi anlatım biçim ve teknikleri kullanılmıştır. İki yazar da benzer anlayışlarda eser vermiştir. Olayları gerçeğe en yakın şekilde ve yorumsuz vermişlerdir.
Soru: 11) Realizm akımının özelliklerini taşıyan okuduğunuz metin, romantizm akımı ile yazılmış olsaydı eserde değişebilecek bir özelliği nedenleri ile söyleyiniz.
- Cevap: Romantizm ile yazılmış olsaydı, karakterlerin duygusal dünyası daha abartılı ve yoğun bir şekilde ele alınırdı. Olayların gerçekliği yerine, duygusal patlamalar ve kahramanca tavırlar ön planda olurdu. Yazar anlatıcı olarak kendini belli ederdi.
METİN BİTERKEN…
Soru: Okuduğunuz metinde insanlarla eşya, hayvan ve doğa arasında anlamlı bir bağ kurulmuştur. İnsanların geçmişle ilgili biriktirdikleri anılarında eşyalar, olaylar, doğa vb. unsurlar insanla birlikte anlam kazanmıştır. Hatta insanlar geçmişte yaşamış ve kendileri için değerli sayılan büyüklerinin eşyalarına da anlam yükleyip bu eşyaları saklamışlardır. Günümüzde böyle bir anlayışın devam ettiğini düşünüyor musunuz? Niçin?
- Cevap: Evet, insanlar geçmişe dair anılarını yaşatmak için sevdiklerinin eşyalarına duygusal anlamlar yüklemeye devam ediyorlar. Çünkü bu eşyalar onların sevdikleriyle bağ kurmalarını ve geçmişi hatırlamalarını sağlıyor.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.