

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172
Okuduğunuz metin, realist bir anlayışla eserler veren John Steinbeck’in yazdığı ve dünya klasikleri arasında yer alan Gazap Üzümleri adlı eserinden alınmıştır. Eser, Amerikan edebiyatının tüm dünyayı etkileyen “Büyük Buhran” döneminde, toplumsal bir kriz sonucu topraklarını terk eden Joad ailesinin yaşam mücadelesini gerçekçi ve etkili bir anlatımla ortaya koyan başarılı örneklerindendir. John Steinbeck’in okuduğunuz metinden de anlaşılacağı gibi betimlemelerini ayrıntılı, canlı ve gerçekçi bir dille yaptığı Gazap Üzümleri 1940 Pulitzer Ödülü ile Ulusal Kitap Ödülü’ne layık görülmüştür. Tükenen umutların, hüzne dönüşen sevinçlerin arasında insanlığın onurunu sağlam bir üslupla anlatan ve toplumdaki çarpıklıkları eleştiren Gazap Üzümleri, 20. yüzyılın en önemli eserlerinden biri olmuştur.
20. yüzyılda I ve II. Dünya savaşları, savaş sonrasında yaşanan sıkıntılar, sosyal ve siyasi sorunlar, ekonomik nedenlerle yaşanan göçler, insanın iç dünyasında yaşadığı ikilem, yaşamın anlamını sorgulama gibi bireysel ve toplumsal birçok konu dünya edebiyatı romanlarına yansımıştır. Dünya edebiyatındaki bu konular; sanatçının yaşadığı coğrafya, içinde bulunduğu kültür, benimsediği edebî akım gibi unsurlara bağlı olarak çeşitli anlayış ve anlatımlarla okuyucunun karşısına çıkmıştır.
1962 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan John Steinbeck dışında Harper Lee (Harpır Li), Ernest Hemingway (Örnist Hemingvey), Stephan Zweig (Şitefan Zivayg), Jose Saramago (Hoze Saramago), J. D. Salinger (J. D. Selincır), Franz Kafka (Fıranz Kafka), Gabriel Garcıa Marquez (Gebriel Garsia Markiz), George Orwell (Corc Orvel) gibi pek çok sanatçı romanlarıyla dünya edebiyatına katkı sağlamışlardır.
Soru: 1) Evlerini, topraklarını bırakmak zorunda kalan Joad ailesinin ruh durumunu yansıtan bölümlere metinden iki örnek veriniz. Ailenin ruh hâllerini yansıtacak birer cümle söyleyiniz.
- Cevap:
Ailenin ruh hallerini yansıtan cümleler:
- “Ama nasıl başlarsın… Yalnız bir bebek başlayabilir. Sana bana gelince… Biz geçmişte kaldık. Bir öfke, binlerce düş; bütün bunlar biziz… Bu toprak, bu kızıl toprak biziz; sel yılları, toz yılları, kuraklık yılları, hepsi de bizleriz. Biz yeniden başlayamayız.”
- “Hayatlarımız bizden ayrılınca nasıl yaşayabiliriz? Geçmişimiz olmadan kendimizi nasıl tanıyacağız? Hayır, hayır. Bırak kalsın. Yak gitsin.”
- Tom: “Yolun ne kadar süreceğini düşünen kimse kafasını boş yere yormuş olur.”
- Ana: ““Evet, iyi bir şey doğrusu. Ama, Kaliforniya’da geçireceğimiz günleri düşünmek benim hoşuma gidiyor. Soğuk hiç olmazmış. Her yan meyve içindeymiş; insanlar hep güzel yerlerde otururlarmış, portakal, ağaçları arasında küçük, beyaz evler varmış…”
Soru: 2) Anlatıcı, metinde geçen “Eh… Peki, ne yapalım, hepsini al da bana beş dolar ver. Sen yalnız hurda satın almıyorsun, hurdalaşmış yaşantıları da satın alıyorsun. Bundan başka.. Göreceksin ya. Onlarla birlikte ah da satın alıyorsun.” cümlelerinde altı çizili ifadelerle ne anlatmak istemiştir?
- Cevap: Bu ifadelerde insanların hayatlarının da hiçbir değerinin kalmadığı, onların tıpkı bir hurda gibi hayatın dışına atılmak istendikleri; insanların yaşadıkları yerleri, anılarını ve hayatlarını kaybetmelerinin büyük bir acı ve pişmanlık yarattığı anlatılmaktadır. Hurda olarak satılan eşyaların aslında o kişilerin geçmişine ait anlamlar taşıdığı vurgulanır.
Soru: 3) Metinde Tom’un annesine söylediği “Bugün, bugünü; yarın, yarını düşün.” sözü “Bugünün işini yarına bırakma.” atasözüyle birbirini destekler niteliktedir. Siz de aşağıdaki tabloda birbirini destekleyen iki sözü bulup karşılarında yer alan boşluğa X işareti koyunuz.
- Cevap:
Denizdeki balığın pazarlığı olmaz. ()
İki karpuz bir koltuğa sığmaz. ()
Demir tavında dövülür. (X)
Dünkü güneşle bugünkü çamaşır kurutulmaz. (X)
Soru: 4) Metnin anlatımında varlıkların ayırt edici özelliklerinden yararlanılmıştır. Bu anlatıma metinden örnekler veriniz ve bu durumun metnin üslubuna etkisini açıklayınız.
- Cevap: Metinde varlıkların ayırt edici özelliklerinin verildiği cümlelere örnek olarak “Leğene sobanın üstünden sıcak su koydu, içine kirli çamaşırları attı ve çamaşırları sabunlu suyun dibinde yumruklamaya başladı.” “Kırlangıçların yuva yaptıkları kırmızı saçak, domuz kümesinin oradaki söğüt ağacı… Kümeste iki genç domuz böğürdü.” gibi cümleler gösterilebilir. Bu tarz anlatımlar, metnin daha derin ve duygusal bir anlam kazanmasına yardımcı olur. Doğayı ve çevreyi insan yaşamıyla bütünleştirir.
Soru: 5) Anlatıcı “Anası, arkasında mutfakta gidip geliyor, leğende çocukların çamaşırlarını yıkıyordu.” cümlesinde görme ve dokunma duyularından yararlanmıştır. Okuduğunuz metinden dokunma ve işitme duyularından yararlanıldığını gösteren ifadelere örnek bularak bu ifadelerin altını çiziniz.
- Cevap:
Cümleler:
- İşitme cümlesi örneği: “Kümeste iki genç domuz böğürdü, kafesin arkasından Tom’a doğru oynayarak yaklaştı.”
- Dokunma cümlesi örneği: “Kuvvetli çilli kollarının dirseklerinden sabun köpükleri damlıyordu. Bir ara oturdu ve dinlendi.”
- Dokunma cümlesi örneği: “Leğene sobanın üstünden sıcak su koydu, içine kirli çamaşırları attı ve çamaşırları sabunlu suyun dibinde yumruklamaya başladı.”
Soru: 6.) Metnin evrensel bir tema işlediğini söyleyebilir misiniz? Bu konudaki dayanak noktalarınızı metinden örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap: Evet, metin evrensel bir tema olan yoksulluk, göç ve yaşam mücadelesini işler. Örneğin Joad ailesinin hayatta kalma çabası ve topraklarını terk etmek zorunda kalması her dönemde farklı toplumlar için geçerli olan bir konudur.
Soru: 7) Okuduğunuz metinde o dönemin sosyal yaşamına dair nelerden söz edilmiştir?
- Cevap: Büyük Buhran döneminde yaşanan ekonomik sıkıntılar, işsizlik, yoksulluk ve çiftçilerin topraklarını terk etmek zorunda kalması gibi sosyal sorunlar metinde işlenmiştir.
Soru: 8) Okuduğunuz metinde döneme özgü imla ve noktalama kullanımına örnek olabilecek cümleleri söyleyiniz.
- Cevap: Metinden döneme özgü imla ve noktalama örneği olarak “ ‘Zengin olursunuz,’ diyordu. Çıkar şu takımları…” “Eh… Peki, ne yapalım, hepsini al da bana beş dolar ver.” “Ötekiler? Bırak kalsın; ya da yak gitsin.” “Geceleyin yatağından kalkıp da anlasan ki, anlasan ki, söğüt ağacı yerinde değil…” gibi cümleleri söyleyebiliriz.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum