Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 168

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 168 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 168

Soru: 9) “Sevgi, barış, umut, yaşama sevinci, özgürlük” kavramlarına Üşüyen Sokak adlı metinden örnek cümleler bulup bu cümleleri aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap:

Sevgi: “Almira benden ayrı bir varlık değil. Olamaz. Ben Almira’nın tözüyüm.”

Barış: “Barış çökmüş. Sükûn ve barış kapsıyor evi, sokakları, şehri, yurdu, dünyayı.”

Umut: “Yavaş yavaş insan olduklarını hatırlıyorlar. Ve barış! diye bağırıyorlar.”

Yaşama Sevinci: “Dünya güzel, yaşamak hoş.”

Özgürlük: “Kendimi özgür hissediyorum. Canım istediği anda bu odadan çıkıp gidebilirim.”

Soru: 10) Okuduğunuz metinde dönemin gerçekliğini yansıtan hangi unsurlara ulaşabilirsiniz?

  • Cevap: Dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlar: II. Dünya Savaşı, Alman işgali, savaşın insanlarda yarattığı yıkım, bombalamalar, apartmanlara el konulması, insanların sürülmesi.

Soru: 11) Cengiz Dağcı, hatıralarında “Ben yalnızca Kırım’ın yazarı değilim ama Kırım’ın faciasını bütün gerçeği ve içtenliğiyle yalnız ben yazabilirdim.” demiştir. Yazarın bu açıklamasından ve okuduğunuz metinden hareketle yazar ve metin arasında nasıl bir ilişki kurulabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, Kırım’ın acılarını ve insanların yaşadığı sıkıntıları içtenlikle anlatmıştır. Yazarın Kırım’ın yazarı olması metinde Kırım’daki savaşın ve halkın çektiği acıların derinlemesine işlenmesiyle örtüşmektedir.

Soru: 12) Okuduğunuz metinde geçen “Kumaşlardan üniforma değil, kızlar için çeyizlik dikilecek; meşe ağacı gövdelerinden dipçik değil, oklava ve hamur teknesi, çapa ve kürek sapı yontulacak; tunçtan ve demirden savaşçılar onuruna heykeller değil, tırpan ve tırmık döğülecek.” cümlesini metnin bütününü göz önünde bulundurarak yorumlayınız.

  • Cevap: Bu cümlede savaş yerine barış dolu bir dünyanın hayali kuruluyor. Eşyalar, savaş yerine gündelik hayatın parçası olan nesnelere dönüşüyor. Yazar savaşın yıkıcılığının son bulmasını, insanların barış içinde yaşamasını istiyor.

Soru: 13) “Ben her okuduğum romanla asıl kendime yaklaştığıma inanıyorum. Her biri, çok yanlı gerçekliğimizi belli bir yandan açar bana. Neden söz ederse etsin bana beni, başkalarını, yaşamayı tanıtır. Romancılar var oluşumun nedense benden gizli örtülerini bir bir kaldırır bana.” Yazar Nermi Uygur’un roman türü ile ilgili bu sözlerini göz önünde bulundurduğunuzda okuduğunuz metnin, insan gerçeklerini yansıttığını söyleyebilir misiniz? Niçin?

  • Cevap: Evet, metin insan gerçeklerini yansıtıyor. Haluk’un yalnızlık, korku, sevgi ve özgürlük arayışı, insanın içsel dünyasında yaşadığı gerçek çatışmaları gösteriyor.

METİN BİTERKEN

Soru: İnsanların barışçıl tutum sergilemelerinde, yaşama sevinci kazanmalarında ve aile bağlarının güçlenmesinde edebî eserlerin nasıl bir rolünün olduğunu düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Edebî eserler insanların duygusal dünyasını zenginleştirir, empati kurmalarını sağlar. Barış, sevgi, aile gibi kavramları işleyerek insanları daha olumlu ve barış yanlısı davranışlar sergilemeye yönlendirir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!