Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

lanmaktadır. Ayrıca Türk dünyası edebiyatında Rus edebiyatının yanı sıra Batı edebiyatındaki bazı yazarların da etkileri görülmektedir.

Türk dünyası edebiyatının önemli hikâye ve roman yazarları arasında Cengiz Dağcı, Gaspıralı İsmail (Kırım edebiyatı); Cengiz Aytmatov, Ali Tokombaev (Kırgız edebiyatı); Neriman Nerimanov, İsa Hüseynov, Seyid Hüseyin, Sabir Ehmedov (Azerbaycan edebiyatı); Muhammed Zahir Bigi, Musa Akyiğit (Tatar edebiyatı); Şerhan Murtaza (Kazak edebiyatı) gibi isimler sayılabilir.

Soru: 1) Okuduğunuz metinden alınan “Neden sonra tavandan sarkık ince kablonun ucundaki çıplak ampul ilişti gözüme ve doğrularak bakışlarımı odada gezdirdim.” ve “Odaya barış çökmüş.” cümlelerinde * altı çizili kelime grubunun ve kelimenin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

Gözüne ilişmek

  • gözüne ilişmek (tahminim): fark etmek, dikkatini çekmek
  • gözüne ilişmek (TDK Sözlük): birdenbire, istemeden görmek

Çökmek

  • çökmek (tahminim): hakim olmak, yayılmak
  • çökmek (TDK Sözlük): Basmak, yayılmak; yoğun bir biçimde duymak

Soru: 2) Metinde geçen “Kimse gelip uzun saçlarımı okşamaz bu odada; ama Almira…” cümlesinde “ama” bağlacından önce noktalı virgül kullanılması döneme özgüdür. Bu tip kullanımlar, dil ile ilgili size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Dilin canlı bir yapı olduğunu ve döneme, şartlara göre değişiklik yaşadığını düşündürüyor.

Soru: 3) Eserin başkahramanı Haluk’un kişilik özellikleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Haluk yalnız yaşayan bir karakterdir. Hayattan kopmuş gibi görünse de duygusal yönleri güçlüdür. Kendi içinde derin düşüncelere dalan ama dış dünyaya karşı mesafeli biridir.

Soru: 4) Okuduğunuz metinde olayların geçtiği zaman ve mekânı söyleyiniz. Sizce zaman ve mekân unsuru, Haluk’un psikolojisi üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metin II. Dünya Savaşı yıllarında geçmektedir. Mekân Almira’nın sürgün edilmiş bir arkadaşının evidir. Haluk bu evde yalnız başına saklanmaktadır. Soğuk hava ve yalnız ortam, Haluk’un içsel yalnızlığını ve karamsarlığını güçlendiriyor.

Soru: 5) Olayda zaman unsurunun değişmesi eserde nasıl bir değişiklik oluşturur? Düşüncelerinizi metinden örnek vererek söyleyiniz.

  • Cevap: Eğer olaylar farklı bir mevsimde geçseydi, Haluk’un psikolojik durumu daha farklı olabilirdi. Örneğin bahar mevsimi onun ruh halini biraz daha umutlu yapabilirdi. Ancak soğuk kış onun karamsar ruh halini daha da belirginleştiriyor.

6) “Anlatmaya bağlı metinlerin her birinde olayları okuyucuya aktaran bir anlatıcı vardır.” Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak

Soru: a) Okuduğunuz metinde hangi anlatıcı ve bakış açısının kullanıldığını bulup aşağıdaki kutucuklara yazınız.

  • Cevap: Metinde 1. tekil şahıs anlatıcı ve kahraman bakış açısı kullanılmıştır.

Soru: b) Sizce metinde kullanılan bakış açısı anlatımı nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Haluk’un yaşadıklarının kendi ağzından anlatılması yaşadığı yalnızlığın daha derin anlatılmasını sağlamıştır. Böylece metnin duygusal havası daha güçlü ve etkileyici şekilde yansıtılmıştır.

Soru: 7) Üşüyen Sokak adlı metinde kullanılan anlatım biçim ve tekniklerini aşağıdaki kutucuklara yazınız.

  • Cevap: Metinde öyküleyici ve betimleyici anlatım biçimleri ve benzetme, diyalog, iç konuşma, bilinç akışı, geriye dönüş gibi anlatım teknikleri kullanılmıştır.

Soru: 8) Okuduğunuz metnin temasını oluşturan temel çatışmayı bulmak için nasıl bir yol izlediğinizi şemalaştırınız.

  • Cevap: Çatışma – Olay örgüsü – Yaşadığı zorlukların belirlenmesi – Kahramanın iç dünyasını çözümleme – temel çatışmanın bulunması.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!