![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 161
![](/wp-content/uploads/2024/09/12-sinif-turk-dili-ve-edebiyati-ders-kitabi-cevaplari-meb-yayinlari-sayfa-161.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 161
Puslu Kıtalar Atlası İhsan Oktay Anar’ın ilk romanıdır. Okuduğunuz metinde de olduğu gibi bu roman fantastik, felsefi ve tarihsel özellikler taşımaktadır. Yazar, Rene Descartes’ın Yöntem Üzerine Konuşma adlı eserinden yola çıkarak romanını kişilerin düşsel yolculukları üzerine kurgulamıştır. Düş-gerçek, ölüm-ölümsüzlük, bilim-hurafe, iyilik-kötülük, uyku-uyanıklık, varlık-yokluk gibi kavramlar gerçeküstü unsurlar eşliğinde sunulur. Rendekâr’ın yazdığı kitabın Zagon Üzerine Öttürme adıyla çevrilmesi gibi yer yer mizahi ögelere yer veren İhsan Oktay Anar, romanında okuru 17. yüzyıl İstanbul’una götürür. Yazar bu eserinde oldukça zengin bir kişi kadrosuna, farklı mekânlara, uluslara, dinlere, kültürlere yer verir. Romanda iç içe geçmiş birçok hikâye vardır. Yazar; Uzun İhsan, Ebrehe, Vardapet, Arap İhsan, Alibaz, Bünyamin gibi kişilerin birbirinden bağımsız gibi duran hikâyelerini temelde tek bir hikâyede ustaca buluşturur. Bu durum postmodernizmin çoğulculuk ilkesini de yansıtan bir özelliktir.
Okuduğunuz roman postmodernizmin özelliklerinin görüldüğü bir romandır. Postmodernizm, modernizme tepki olarak doğan bir anlayıştır. Okuduğunuz metinde olduğu gibi postmodern romanda gerçekçi olmak gibi bir hedef yoktur. Bu romanlarda geleneksel sanat anlayışının kuralları dışında ürünler ortaya konur. Puslu Kıtalar Atlası romanının son bölümünden alınan okuduğunuz metinde olduğu gibi yazar, kitabın kurmaca olduğunu okura hissettirir. Puslu Kıtalar Atlası’nda Descartes’ın eserinden yola çıkılması gibi postmodern romanlarda yazar, geçmişte oluşturulmuş eserleri veya kültür tarihinde yerini alan akla gelebilecek her unsuru kendi hayal süzgecinden geçirerek eserine katabilir. Bunun dışında, ironiye (söze zıt bir anlam yükleyerek yapılan ince alay) yer verme, farklı edebî türlerin ve gerçekle kurmacanın iç içe olması gibi özellikler postmodern anlayışla yazılan romanlarda öne çıkar.
Puslu Kıtalar Atlası, Türk edebiyatının 1980 sonrası dönemine aittir. Bu dönemin eserlerinde toplumsal konular ele alınmış ancak yaşanan siyasi ve toplumsal olaylar bireyin kendi iç dünyasına çekilmesine neden olmuştur. Köyden kente göç, bireyin kendine ve topluma yabancılaşması, kadının toplumdaki yeri gibi konular eserlerde sıkça işlenmiştir. Postmodern eğilimlerin de görüldüğü 1980 sonrası dönemde Türk edebiyatında roman türünde eser veren önemli isimlerden bazıları Adalet Ağa- oğlu, Orhan Pamuk, Latife Tekin, Bilge Karasu, İhsan Oktay Anar’dır.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Uzun İhsan Efendi dünyayı hangi yolla keşfetmeye çalışmaktadır? Niçin?
- Cevap: Uzun İhsan Efendi, dünyayı rüyalar aracılığıyla keşfetmeye çalışır. Çünkü rüyaların, gerçeğe dair derin bir bilgi sunduğuna inanır.
Soru: 2) Bünyamin’in babası, Bünyamin’in Vardapet’le gitmesini niçin istemiştir?
- Cevap: Bünyamin’in babası, Bünyamin’in Vardapet ile gitmesini, farklı bir yaşam tarzını ve dünyayı öğrenmesi için istemiştir.
Soru: 3) Puslu Kıtalar Atlası romanından alınan okuduğunuz metinde Uzun İhsan Efendi ile Ali Sait Çelebi arasında geçen hikâyenin olay örgüsünü olayların gerçekleşme sırasına göre numaralandırınız.
- Cevap:
(2) Uzun İhsan Efendi’nin zihninde yaşadığına inanan ilk kişinin Ali Sait Çelebi olması
(1) Ali Sait Çelebi’nin dünyadaki her şeyin Uzun İhsan Efendi’nin kendi düşüncesinde olduğunu öğrenmesi
(4) Uzun İhsan Efendi’nin Ali Sait Çelebi’nin ricasını geri çevirmesi
(3) Ali Sait Çelebi’nin Uzun İhsan Efendi’den kendisini Sultan Ahmet Camii’nin müezzini olarak düşlemesini rica etmesi
Soru: 4) Uzun İhsan Efendi yazdığı mektupla oğluna aslında neyi açıklamıştır?
- Cevap: Uzun İhsan Efendi, mektubunda oğluna kendi keşif yolculuğunu ve dünyayı anlamanın bir hayal olduğunu açıklamıştır. Oğlunun da aslında kendisinin bir rüyası, hayali olduğunu açıklamıştır.
Soru: 5) Okuduğunuz metinde geçen “bilmek ve şahit olmak en büyük mutluluktur”, “dünya dediğimiz kitabı oku” ifadeleri ile ilgili düşüncelerinizi dile getiriniz.
- Cevap: “Bilmek ve şahit olmak en büyük mutluluktur” ve “dünya dediğimiz kitabı oku” ifadeleri, dünyayı keşfetmenin en değerli şey olduğunu ve bilginin mutluluk getirdiğini vurgular.
Soru: 6) Yazarın romanın sonunda dile getirdiği, Descartes’ın “Düşünüyorum, öyleyse varım.” önermesi üzerine düşüncelerinizi dile getiriniz.
- Cevap: Descartes’ın “Düşünüyorum, öyleyse varım.” sözü, düşünmenin insan varlığını doğrulayan en temel eylem olduğunu anlatır. Bu önerme, Uzun İhsan Efendi’nin dünya ve gerçeklik arayışıyla da paralellik gösterir.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 161 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.