12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152
Soru: 7) “Yer demir gök bakır” deyiminin anlamı nedir? Deyimin bu anlamından hareketle eserin ismi ile içeriği arasında nasıl bir ilişki kurabilirsiniz?
- Cevap: “Yer demir gök bakır” deyimi, çaresizliği ve sıkışmışlığı ifade eder. Romanın adı da bu anlamla örtüşür; karakterler çaresizlik içinde yaşamaktadır.
Soru: 8) Yaşar Kemal, eserlerinde insan ve doğayı bir bütün olarak alır; insana ait duyguları tabiata yansıtarak anlatır. Metinde doğa-insan ilişkisinin nasıl yansıtıldığını metinden vereceğiniz örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Yaşar Kemal, insanın duygularını doğa ile özdeşleştirir. Örneğin kuraklık ve susuzluk insanların umutsuzluğu ile bir arada anlatılır.
9) Yaşar Kemal, millî kültürden beslenip evrensele ulaşma ile ilgili şu sözleri dile getirmiştir: “Benim bir ayağım Anadolu’daysa bir ayağım da dünyada. Kültürler birbirini besler. Dünya kültüründen beslenmek şart, ama kendi kaynaklarını da bilmeli. Kendi kaynaklarımızı bilip dünyaya açılmaktan başka çaremiz yok.” Buna göre
Soru: a) Okuduğunuz metinde Yaşar Kemal’in millî unsurlardan ne şekilde yararlandığını söyleyiniz.
- Cevap: Yaşar Kemal, halk kültürüne ait unsurları, yerel kelimeler ve karakterlerin yaşam tarzlarıyla eserlerine taşır. Köy hayatı ve doğa, millî unsurları vurgulayan önemli temalardır.
Soru: b) Türk kültürünü dünyaya tanıtırken ön plana çıkarılabilecek özgünlüklerin neler olabileceğini söyleyiniz.
- Cevap: Türk destanları, halk şiirleri ve ağıtlar gibi sözlü gelenekler, dünyaya tanıtılabilecek özgün unsurlar arasında yer alır.
10)
“Bana gelince… Ben çocukluğumda halk şairiydim. ‘Aşık Kemal’ derlerdi. (…) Bir yandan da ünlü bir ‘Köroğlu anlatıcısı’ydım. O zaman destan anlatıcıları var, köy köy dolaşıp destan anlatıyorlar. Aynı destanı her biri başka başka anlatıyor. Ben de Köroğlu anlatıyorum. (…) Destanı anlattıktan sonra, cebimdeki sarı defteri çıkarırım. Ağıt topluyorum derim. Analar, bacılar başıma üşüşür bana ağıt yazdırırlar. Herkes yarışırdı bana ağıt vermek için.”
Zeynep Oral, Sözden Söze
Yukarıda Yaşar Kemal’in bir röportajında sanat anlayışı ile ilgili sözlerine yer verilmiştir. Buna göre
Soru: a) Yaşar Kemal’in yukarıda da belirttiği gibi folklorik ögeleri çok iyi bilmesinin okuduğunuz metnin konu ve üslubuna yansımaları ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Yaşar Kemal’in folklor bilgisi, metindeki karakterlerin doğal ve samimi bir dille konuşmalarını sağlar. Anlatım, köy kültürüne dair derin bir bilgi ile desteklenir. Gerçeklerden yola çıkan olaylar eserlerinde kullanılır.
Soru: b) Yukarıdaki ifadeler sözlü halk kültürünün yazıya geçirilmesi konusunda size Türk edebiyatı tarihi için önemi büyük olan hangi çalışmayı hatırlatmaktadır?
- Cevap: Bu durum, Türk halk edebiyatındaki destanların yazıya geçirilmesi gibi çalışmaların önemini hatırlatır. Özellikle derleme çalışmaları, bu süreçte önemli olmuştur.
Soru: c) Meryemce’nin konuştuğunu düşünseniz sizce o gece oğlu, gelini ve torunlarına halk geleneğinde yer alan hangi türlerle ilgili birikimlerini aktaracağını düşünürsünüz? Okuduğunuz metni de göz önünde bulundurarak açıklayınız.
- Cevap: Meryemce, torunlarına ninniler söyler; masallar ve halk hikâyeleri anlatabilir. Halk kültürüyle iç içe yaşayan biri olarak sözlü gelenekleri onlara aktarabilir.
METİN BİTERKEN
Soru: Günümüzde toplumcu gerçekçi bir bakışla köylüyü ve köy yaşamını anlatan romanların yazılması mümkün müdür? Niçin?
- Cevap: Günümüzde köylü yaşamını anlatan toplumcu gerçekçi romanlar yazılabilir, ancak köy yaşamı değiştiği için yeni konular ve sorunlar ele alınacaktır. Tarım, göç ve modern yaşam köy kültürünü etkilemiştir.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 152 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.