![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 146
![](/wp-content/uploads/2024/09/12-sinif-turk-dili-ve-edebiyati-ders-kitabi-cevaplari-meb-yayinlari-sayfa-146.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 146
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Okuduğunuz metinden alınan “Eniştemiz bu yuvaları bozulmuş ve kokuları uçmuş muhitini çıplaklaşmış buluyor, burada, vücuduyla olduğu kadar da, ruhuyla da üşümeye başlıyordu.” cümlesinde geçen altı çizili kelimelerin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.
- Cevap:
Bozulmak
- bozulmak (tahminim): Olması gereken şeklinden başkalaşmak, özelliğini yitirmek
- bozulmak (TDK Sözlük): İyi ve değerli niteliğini yitirmek
Uçmak
- uçmak (tahminim): kaybolmak, ortadan kalkmak .
- uçmak (TDK Sözlük): yok olmak, ortadan kaybolmak
Soru: 2) Çamlıca’daki köşkte kimler yaşamaktadır?
- Cevap: Çamlıca’daki köşkte Hacı Vamık Bey ve ailesi yaşamaktadır.
Soru: 3) Çamlıca’daki Eniştemiz romanından alınan metinde hangi kültürel unsurlara yer verilmiştir? Metinden vereceğiniz örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Metinde, geleneksel Türk aile yapısı, eski İstanbul’un köşk hayatı ve Osmanlı döneminden kalma bazı kültürel değerler işlenmiştir. Örneğin ve büyük köşklerde yaşam, hizmetkarların varlığı ve aile bireyleri arasındaki ilişkiler bu unsurlara örnektir.
Soru: 4) Çamlıca’daki köşk ile Hacı Vamık Bey arasında nasıl bir ilişki kurabilirsiniz?
- Cevap: Çamlıca’daki köşk, Hacı Vamık Bey’in geçmişine, anılarına ve kaybettiği eski değerlerine bir simge olarak bağlanmıştır. Köşk onun hem eski mutlu günlerini hem de şimdiki yalnızlığını yansıtır.
Soru: 5) Okuduğunuz metinde yer alan “Bu fıskıyenin sularını yıllarca neşeden çağıldar gibi duymuştum.” ve “Bahçedeki havuzun fıskıyesi artık eskiden olduğu gibi, suların musikisini duyurmuyordu.” cümlelerinde anlatıcının fıskiye ile ilgili düşüncelerinin değişmesinin sebepleri ile ilgili iki gerekçeyi aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
1. Geçmişte fıskiye, anlatıcı için neşe ve mutluluğun bir simgesiydi.
2. Şimdiyse anlatıcı için fıskiye, eskiden olduğu gibi bir canlılık ve sevinç hissettirmemektedir, bu da ruh halindeki değişiklikten kaynaklanmaktadır.
6) Roman türünün ögelerinden biri de zamandır. Buna göre
Soru: a) Metinde yaşanan olayların geçtiği zamanı belirtiniz.
- Cevap: Metinde olaylar cumhuriyetin ilanından sonraki bir dönemde geçmektedir.
Soru: b) Metinde olayların geçtiği bu zamanın Hacı Vamık Bey’in ruh durumu üzerine etkilerini söyleyiniz.
- Cevap: Cumhuriyet dönemi, Hacı Vamık Bey’in ruh halini olumsuz etkiler. Geçmişteki geleneksel yapının ve aile bağlarının değişmesi, onun iç dünyasında bir boşluk ve yalnızlık yaratmıştır.
Soru: 7) Çamlıca’daki Eniştemiz romanından alınan metinde kullanılan anlatım biçimleri ve tekniklerini aşağıdaki kutucuklara yazınız.
- Cevap:
➢ Romanda öyküleme ve betimleme anlatım biçimleri kullanılmıştır.
➢ Karşılaştırma, benzetme, kişileştirme anlatım teknikleri kullanılmıştır.
8) Anlatmaya bağlı edebî eserlerde içeriği anlatan kişi, “anlatıcı”dır. Buna göre;
Soru: a) Okuduğunuz metindeki anlatıcıyı belirleyiniz.
- Cevap: 3. tekil kişi anlatıcı kullanılmıştır. İlahi (hakim) bakış açısı kullanılmıştır.
Soru: b) Söz konusu anlatıcının temaya katkısı nedir?
- Cevap: Karakterlerin iç dünyasının, duygularının anlatılmasında bu anlatıcı önemli rol oynar. Diğer yöntemlere göre daha etkili bir yöntemdir.
Soru: c) Romanda anlatıcı değişseydi ne gibi farklılıklar olurdu?
- Cevap: Kahramanların iç dünyasının anlatılmasında bu kadar başarılı bir anlatım kullanılamazdı.
Soru: 9) Okuduğunuz metinde geçen “üşümeğe, ahçıbaşı” gibi kelimeler döneme özgüdür. Günümüzde ise bu kelimeler, “üşümeye, aşçıbaşı” şeklindedir. Bu tip kullanımlar, size dil ile ilgili hangi farkındalıkları kazandırmaktadır?
- Cevap: Bu tip değişimler dilin canlı yapısını ve zamanın şartlarına göre değişim gösterdiğini anlamamızı sağlar.
Soru: 10) “Romancı, yaşantılarından aldığı izlenimleri yapıtına yerleştirir. Olaylar belli bir zaman içerisinde geçerken, insanın dıştan görünmeyen yanları, ayrıntılı bir biçimde ortaya konulur. Çevremizdeki insanları biz dıştan görürüz. Romanda ise iç görünüş önemlidir.”Seyit Kemal Karaalioğlu’nun yukarıdaki sözlerinden hareketle, okuduğunuz metindeki karakterlerin iç dünyalarının ortaya konulması okuyucuya neler kazandırır? Düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap: Kahramanların iç dünyasının anlatılması olayları daha doğru algılamamıza yarar. Kişileri daha yakından tanımamızı sağlar ve onlarla empati kurmamızı kolaylaştırır.
Soru: 11) Romanlarında uzun cümleler kurmasıyla bilinen yazarın bu özelliğine metinden örnek cümleler söyleyiniz.
- Cevap:
“Üst katın büyük sofasında ve odalarında damlayan yağmur sularını toplamak ve keçelerle hasırların, döşemelerle eşyaların ıslanmasına mâniolmak için, eski ve bin çeşit eşyalarla dolu Türk evlerinde bulunan biraz su alabilecek kap namına ne varsa, yani gaz tenekeleri, çamaşır ve hamur tekneleri, küpler, taslar, güğümler, kazanlar, kâseler, kovalar, lengerler, bakraçlar, leğenler, sahanlar, testiler, saksılar, şişeler, çömlekler, ibrikler, maşrapalar, binlikler, kavanozlar, tencereler, damacanalar, renkli veya buzlu sırça veya billûr, büyük ve küçük sürâhiler, üstlerindeki hasırları aşınmış ve çıkarılmış ve camları meydanda kalmış karlıklar, hülâsa, her çeşit ve her cinsten kapları boy boy, irili ufaklı ve renk renk,kimisi yepyeni ve parlak, kimisi kenarlarından kırık ve çatlak, birbirlerine yakın ve uzak, hepsi de sıra sıra kiremitlerden sızan ve tavanlarından damlayan seyrek veya sık, ince veya kalın yağmur sızıntı veya akıntılarının ehemmiyetlerine ve kendi hacimlerine göre, onların hizalarına isabet eden yerlerde hasırlar, keçeler veya minderler, şilteler üstüne dizilmiş oldukları görülürdü.”
“Nice mevsimlerin değişen günleri ve geceleri böyle ona her biri yalnızlığını bir başka cilve ile ima ederek veya şiddetle duyurarak, kimi terleterek, kimi üşüterek, ruhunu kimi bir aşk ihtiyacıyla açarak ve kimi bir geçmiş zaman azabıyla kavurarak, birer birer geçti.”
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.