Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 129
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 129

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 129

Can Kurban şiiri Abdurrahim Karakoç’un Suları Islatamadım isimli şiir kitabından alınmıştır. Eserlerini halk şiiri geleneği doğrultusunda oluşturan sanatçı, hem şair hem de aydın bir kişi olarak Anadolu insanının sesi olmuştur. Bunu yaparken “kilim” ve “nakış” kelimeleriyle halk kültürüne ait unsurlara da yer vermiştir. Şair, halk dilinden alınmış kelime ve deyimlerle de söyleyişine anlatım zenginliği katmıştır. Diğer şiirlerinde olduğu gibi bu şiirinde de açık ve anlaşılır bir dil kullanmış, ahenk unsurlarına yer vermiştir.

Abdurrahim Karakoç birçok şiirinde olduğu gibi Can Kurban’da da düşüncelerini şiir aracılığı ile dile getirmekte ustalık göstermiştir. Halk şiirinin söyleyiş güzelliğinden faydalanan sanatçı okuduğunuz şiirinde barış ve sevgiye verdiği önemi vurgulamıştır. Sahip çıkılması gereken değerleri bireysel ve toplumsal bir duyarlılıkla sıralamıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Okuduğunuz şiirde, Türkçede eve gelenleri “Tanrı misafiri” şeklinde ifade ederek sevgiyle ve korumacı yaklaşımla karşılayan bir anlayışa yer verilmiştir. Şiirde Anadolu kültürüne ait başka hangi ögelerden söz edildiğini söyleyiniz.

  • Cevap: Şiirde Anadolu kültürüne ait “muhabbet”, “şefkat”, “sabır” ve “kin yerine sevgi” gibi ögelerden bahsediliyor. Ayrıca “kimsesizlere kol kanat germek” ve “öz, gönül” gibi kavramlarla yardımlaşma ve içtenlik vurgulanmış. Bu değerler Anadolu’nun misafirperverlik ve hoşgörü kültürünü yansıtıyor.

Soru: 2) Can Kurban şiirinde “gönül” kavramıyla ne anlatılmak istenmektedir?

  • Cevap: Şiirde gönül kavramı ile insanın manevi yönü, ruhu kastedilmiştir.

Soru: 3) Söyleyicinin, nefsi terbiye etmek ile ilgili fikirlerine katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Evet, katılıyorum. Çünkü söyleyici nefsi terbiye etmenin insanı daha olgun ve içten yapacağını düşünüyor. Nefisten soyunmak insanın maddi dünyadan uzaklaşıp manevi değerlere yönelmesini sağlar. Bu da daha iyi bir insan olmayı destekler.

Soru: 4) Okuduğunuz şiirden yola çıkarak iradenin insana neler kazandıracağını düşünürsünüz?

  • Cevap: İrade, insana sabrı, sevgiyi ve nefsini kontrol etmeyi kazandırır. Şiirde de iradeyle nefsi terbiye etmek, zorluklarla başa çıkmak ve maneviyata yönelmek öne çıkar. Bu da insanın daha güçlü ve olgun olmasını sağlar.

Soru: 5) Şaire göre üçüncü dörtlükteki sıkıntılarla mücadele etmeyi kolaylaştıran unsurlar nelerdir?

  • Cevap:
  • Sıkıntılarla mücadele etmeyi kolaylaştıran unsurlar şefkat ve sabırdır.

Soru: 6) Okuduğunuz şiirde aşağıdaki kutucuklarda adı geçen değerlerle ilgili birer örnek dize bulunuz. Bulduğunuz örnekleri ilgili kutucuklara yazınız.

  • Cevap:

Sevgi: Kin marazdır, sevgi sanat
Yardımlaşma: Kimsesizlere kol, kanat / Gerene canımız kurban.
Merhamet: Şefkat atı çiğner gem’i
Sabır: Yaramıza sabır em’i / Sürene canımız kurban.

Soru: 7) Şiirde geçen “can kurban” ifadesine benzer şekilde halkın kullandığı yakınlık, iyi niyet ve dostluk belirten kalıplaşmış ifadelere örnek veriniz.

  • Cevap: “Can kurban” ifadesine benzer halk arasında kullanılan bazı kalıplaşmış ifadeler şunlardır: “Başım gözüm üstüne”, “Sana canım feda”, “Gözüm arkada kalmaz”, “Baş tacısın”, “Allah ne muradın varsa versin”. Bu ifadeler de dostluk, iyi niyet ve yakınlık gösterir.

Soru: 8) Şiirde Anadolu medeniyetlerinde önemli bir yeri olan “kilim, nakış, dokumak” gibi kelimeleri şair hangi anlamlara gelecek şekilde kullanmıştır?

  • Cevap: Şiirde sabırla yapılan işler, ince ince emek verilen durumlar için bu kelimeler kullanılır.

Soru: 9) Okuduğunuz şiirden alınan “Kin marazdır, sevgi sanat / Yürekte kaynar her saat” dizelerinde şairin sözünü ettiği güzel duyguların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için insanların nasıl bir tutum sergilemesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

  • Cevap: İnsanların birbirine sevgi ve şefkatle yaklaşması, karşılaştıkları problemlerde sabırlı davranması, empati kültürünü yaşatması gerekir.

Soru: 10) Şiirin son dizelerinde şairin hayal ettiği “yardımlaşma” kültürünü yaşatmak amacıyla bir çalışma yürütmeniz istenseydi ne üzerine, nasıl bir çalışma başlatırdınız; ayrıntılarını şemalaştırınız.

  • Cevap:

Maddi zorluk çekenlere iş bulunması kampanyası yapardım.

  1. Kampanyaya katılacak işverenlerin tespit edilmesi
  2. Kampanyadan yararlanacak maddi zorluk çeken kişilerin tespiti
  3. Bu kişilere uygun iş bulma çalışmasının yapılması
  4. Maddi zorluk çeken kişilerin kendilerine uygun işlere yerleştirilmesi

Soru: 11) “Özümüz bağ, sözümüz gül / Derene canımız kurban.” dizeleri size şairlerle -genel olarak sanatçılarla- ilgili neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Şair Gül olarak adlandırdığı sözlerini okuyanlara ve ona değer verenlere yakınlık duymaktadır. Bunu canımız kurban ifadeleriyle dile getirmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum