12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Metropol İnsanları adlı şiir, 1980 sonrası şiir anlayışı doğrultusunda eserler veren şairlerden Hüseyin Atlansoy’a aittir. Metropol yaşamı içerisindeki insanı, gerçekçi bir bakış açısıyla eleştiren şair; bu şiirde duygularını imgelerle, kendine has dize kullanımıyla, sade bir dille aktarmıştır.
Hüseyin Atlansoy; 1980 kuşağı şairleri içerisinde gelenekten yararlanan, metafizik alana yönelen şairlerden biridir. Şiirlerinde modernizmin etkisiyle bireyin gelenek ve değerler algısında ortaya çıkan değişikliklere yer vermiştir. Bu şiirinde de geleneksel şehir anlayışından ve doğadan kopan, metropol hayatı karşısında değişen insanı ele almıştır. Şair yağmuru fark etmeyen, denizlere öfkelenen insanları bu şiirde eleştirmiştir. Ona göre insan, doğa olaylarından biri olan yağmurdan bile habersiz olacak kadar doğadan ve kendinden uzaklaşmıştır. Şehrin kalabalıkları arasında yok olan bu insan, içinde bulunduğu durumun farkında değildir.
Soru: 1) Okuduğunuz şiirde söyleyici, her bölümün başında “siz” diyerek kimlere hitap etmektedir? Şiirin bağlamından hareketle açıklayınız.
- Cevap: Şiirde siz denilerek hitap edilenler şehirde yaşayan metropol insanlarıdır.
Soru: 2) Şiirde “metropol” kavramı ile insanların hangi özellikleri özdeşleştirilmiştir?
- Cevap: Şiirde “metropol” kavramı, insanların yalnızlaşması doğadan kopması ve duyarsızlaşması ile özdeşleştirilmiştir. Metropol hayatı insanları kalabalık içinde kaybolmaya ve doğa olaylarına karşı duyarsız olmaya iter.
Soru: 3) Söyleyici bu şiirde neye karşı çıkmaktadır? Niçin?
- Cevap: Söyleyici, bu şiirde insanların doğadan kopmasına ve metropol yaşamının getirdiği yabancılaşmaya karşı çıkmaktadır. Çünkü bu durum insanların çevrelerine ve kendilerine duyarsız hale gelmelerine neden oluyor.
Soru: 4) /Denizin üstünde yağmurun yükselen müziği Kanat sesleri ve sis/ Okuduğunuz şiirden alınan yukarıdaki dizeleri şiirin genelini dikkate alarak yorumlayınız. Sizce şair neden şiirini bu dizelerle bitirmiş olabilir?
- Cevap: Şair, bu dizelerle bitirerek metropol insanının doğadan uzaklaştığını ama yine de doğanın güzelliklerinin farkında olmasını istiyor. Böylece doğaya özlem ve kaybolan bağlantıyı vurgulamak istiyor.
Soru: 5) Aşağıda boş bırakılan yere şiirin bütününü göz önünde bulundurarak bir dize yazınız.
- Cevap: “Ama siz, bu sesleri duymaz oldunuz.”
6) Okuduğunuz şiirde yer alan imgeleri bulunuz. Buna göre
Soru: a) Tespit ettiğiniz imgeleri kullanarak aşağıda boş bırakılan yere bir paragraf yazınız.
- Cevap: Nisan yağmurlarıyla devamlı ıslanan bir şehrin yağmurda bile ıslanmayan mahmur dünyalılarının gülüşleri bile sahteydi. Eski güzel güneşleri ansalardı devamlı sahte bir tavırla gülümserlerdi. Üzerlerindeki gökyüzünün gölgemsi mavisini ve yağmurun denize düşen köpüğünü fark etmezlerdi bile.
Soru: b) İmgeli söyleyişin şiirin anlamına katkısını belirtiniz.
- Cevap: İmgeli söyleyiş şiirin anlamını zenginleştirir ve şiirde dile getirilen duyguları daha da belirginleştirir.
7) Hüseyin Atlansoy, şiirlerinde kısa ve uzun dizeleri art arda kullanır. Buna göre
Soru: a) Yukarıda verilen bilgi ile okuduğunuz şiirin örtüştüğünü düşünüyor musunuz? Niçin?
- Cevap: Evet, şiirde mistik bir hava var. Metafizik konular şiirin havasına uygun bir şekilde estetik güzellikle işlenmiş.
Soru: b) Şairin dâhil olduğu şiir anlayışını da göz önünde bulundurarak üslubu hakkındaki çıkarımlarınızı aşağıda boş bırakılan yere kısaca yazınız.
- Cevap: Hüseyin Atlansoy’un üslubu, sade ve etkili bir dil kullanarak derin duyguları ve imgeleri ön plana çıkarır. Şiirlerinde gelenekten beslenirken modernizmin etkisiyle bireyin doğayla olan uzaklığını eleştirir.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.