12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz şiir, 1980 sonrası Türk şiirinin önemli isimlerinden biri olan Haydar Ergülen’e aittir. Haydar Ergülen; şiirlerinde sade, coşkun ve etkili duygularla insanın dünyayla ilişkisini sorgular. Okuduğunuz şiirde de olduğu gibi farklı anlam derinliği olan imgelere yer verir. Bu şiirde şair, yaşadıklarını sorgulamış ve bireyselliği kendine özgü bir bakış açısı ile ifade etmiştir. Aynı zamanda kelimeleri kullanma şekliyle belli bir çağrışım zenginliği ortaya çıkarmış, alışılagelmişin dışında benzetmelerle şiirde anlamsal bir derinlik oluşturmuştur.
1980 sonrası Türk şiirinde şehirli kimliği öne çıkar. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan kişilerin yaşadığı yere ve topluma yabancılaşması, gelenek ile teknoloji arasında gelgitler yaşaması, kültürel farklılıklar bu dönem şiirinin temalarıdır. İmge bu dönem şiirinin en önemli özelliğidir. Şiirde dilin her imkânı kullanılır.
Modern yaşamla birlikte Türk şiirinde çoğulcu bakış açısı ortaya çıkmıştır. 1980 sonrası şairleri, geleneksel şiirin önemini vurgulamış; Türk şiirinin her döneminde ortaya çıkan önemli eserlerin dikkate alınması gerektiğini ifade etmişlerdir. Bunun yanında 1980 dönemindeki şairler, şiir anlayışları farklı olmasına rağmen şiirde estetik, gelenek gibi unsurları benimsedikleri için Üç Çiçek, Şiir Atı, Fanatik, Poetika, Broy, Sombahar gibi dergilerde şiirlerini yayımlamışlardır.
Haydar Ergülen’in yanı sıra Tuğrul Tanyol, Hüseyin Atlansoy, Salih Bolat gibi sanatçılar da 1980 sonrası Türk şiirinin önemli isimlerindendir.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Okuduğunuz şiirin “İki şehri var gecenin, biri gözümde / tütüyor, birinin dumanı üstünde yağmur” dizelerinde geçen “gözümde tüten gecenin şehri” ile söyleyicinin anlatmak istediği nedir? Şiirin bağlamından yola çıkarak sözlü olarak açıklayınız.
- Cevap: Bu dizelerde “gözümde tüten gecenin şehri” şairin zihninde canlı kalan, özlediği veya hayal ettiği bir yeri simgeliyor. Şiirin genelinde bu şehir, ulaşamadığı ya da kaybettiği bir şeyin simgesi gibi duruyor.
Soru: 2) Şiirde söyleyici hitap ettiği kişiye niçin sitem etmektedir?
- Cevap: Söyleyici, hitap ettiği kişiye sitem ediyor çünkü ona uykusuzluk, yalnızlık ve ulaşamadığı bir şehir bırakmış. Göz göze gelemediği, yakınlık kuramadığı için de duygusal bir boşluk hissediyor ve bu yüzden sitemkâr bir tavır sergiliyor.
3) Okuduğunuz şiirde yer alan “öyle acıyor ki gözlerim kim bağışlayacak,” dizesinden hareketle
Soru: a) Şiirde “göz” kelimesine yüklenen anlamı şiirin bütününden yola çıkarak açıklayınız.
- Cevap: Şiirde “göz” kelimesi, yalnızlık, özlem ve duygusal bağ kurma arayışını simgeliyor. “Göz göze gelmek”, insanlarla duygusal temas kurmayı ifade ederken gözlerin acıması ise bu temasın eksikliğinden kaynaklanan bir duygusal acıyı yansıtıyor.
Soru: b) Bu dizeden hareketle şairin ruh hâli hakkında çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap: Bu dizeden hareketle şairin ruh hali oldukça hüzünlü ve yalnızdır. Gözlerinin acıması, iç dünyasındaki bir ıstırap ve affedilmeye duyulan ihtiyaçla ilişkilidir. Şair duygusal bir yük taşıyor ve bu yükten kurtulmak için bir bağışlanma ya da rahatlama arayışında.
Soru: 4) Şiirde “Kimsenin kimseye gözü değmiyorsa, şiir niye?” ifadesi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: “Göz değmek” burada anlamak, hissetmek ve empati kurmak anlamına geliyor. Şair eğer insanlar birbirine bu duygusal bağı kurmuyorsa şiirin bu boşlukta ne işe yarayacağını sorarak şiirin amacını tartışıyor.
Soru: 5) Şiirde “sis, gece, şehir” gibi imgelerin kullanılması sizde hangi duygu ve çağrışımları uyandırdı?
- Cevap: “Sis, gece, şehir” imgeleri bende belirsizlik, yalnızlık ve yabancılaşma duygularını uyandırdı. Sis hem fiziksel hem de duygusal bir engeli simgeliyor. Gece karanlık ve bilinmezliği çağrıştırıyor, şehir ise kalabalık içinde kaybolma ya da kopukluk hissi veriyor.
Soru: 6) “Şiirde şairin “kişisel imla tercihi”ne örnek olabilecek kullanımları bulunuz.
- Cevap: Birçok cümle küçük harfle başlamış. Dize başları küçük harfle başlamış.
Soru: 7) Şiirin temasını bularak temanın dil ve anlatıma etkisini açıklayınız.
- Cevap: Şiirin teması yalnızlık, özlem ve insan ilişkilerindeki kopukluk olarak öne çıkıyor. Şair, imgelerle dolu ve soyut bir dil kullanarak temayı destekliyor. Sis, gece ve göz gibi imgelerle belirsizlik ve ulaşılmazlık duygusunu pekiştiriyor.
Soru: 8) Şiirden açık ve örtük iletilere ikişer örnek bulup bu örnekleri aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
Açık iletiler:
- 1. “Gözlerimizi uzaklıklar değil ki yalnız / göze alamadığımız yakınlıklar da acıtır.” – Yakınlık kuramamanın da acı verici olduğu açıkça belirtilmiştir.
- 2. “Kimsenin kimseye gözü değmiyorsa, şiir niye?” – Duygusal bağ kurulmazsa, şiirin anlamını sorgulayan açık bir mesajdır.
Örtük iletiler:
- 1. “Sis içinde kirpiklerine kadar açık.” – Uykusuzluk ve zihinsel yorgunluk hissi örtük bir şekilde verilmiştir.
- 2. “Biri hepimizle göz göze gibi hâlâ uykusuz.” – Şiirde herkesle temas halinde olup yine de yalnız olma duygusu örtülü bir şekilde anlatılıyor.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.