Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106

Soru: 6) Şiirdeki açık ve örtük iletilere ikişer örnek söyleyiniz.

  • Cevap:

Açık İletiler:

  1. “Üşürdü ellerimiz, aşkımız”: Fiziksel ve duygusal üşümeyi ifade eder.
  2. “Yanık yağlar kokusu şehirlerde”: Şehir hayatının zorluğuna açık bir gönderme yapar.

Örtük İletiler:

  1. “Üşümekti bütün yaşadığımız”: Hayatın yalnızlık ve varoluşsal zorluklarını simgeler.
  2. “Yılgın Adamların hep ‘Evet’ dedikleri”: Toplumda sorgulamadan boyun eğmeyi eleştirir.

Soru: 7) Okuduğunuz şiirden alınan “Bir Kalır uzun resimlerde anısı sakallarımızın / Urban içinde Üşüyüp Üşüyüp kaldığımızın” beytinde altı çizili kelimelerin büyük harfle başlaması şaire özgüdür. Sizce bu tip kullanımların şiire nasıl bir etkisi vardır? Düşüncelerinizi sözlü olarak açıklayınız.

  • Cevap: Şairin bazı kelimeleri büyük harfle başlatması, bu kelimelere dikkat çekmek ve onları vurgulamak için yapılmış. Bu tip kullanımlar, okuyucuda bu kelimelerin daha önemli olduğu izlenimini yaratıyor ve şiirin ritmini etkileyerek farklı bir duygusal ton kazandırıyor.

Soru: 8) Çok Üşümek adlı şiirden hareketle Turgut Uyar’ın şiir anlayışı ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Turgut Uyar, içsel duyguları sade bir dille anlatır ve hayatın zorluklarını imgelerle vurgular. Yalnızlık, yabancılaşma gibi temalara sıkça yer verir.

***

Yeni şiirimizi, şiirimizde belirip gelişen yenileşme üstünde konuştuğum bazı kimseler, “anlamıyoruz” dediler. “Kelimelerin durup dururken yerinden uğratılmasını, dile, acayip bozuk bir düzen verilmesinin nedenlerini, bir bakıma isteyerek varılan bu anlamsızlık düşkünlüğünü anlamıyoruz. Örneğin, işte uzunlardan ayak, işte beyazlardan beyazından kalabalığı – Bakmalar görüyorum durmadan göz alan bakmalar.’ veya, ‘Güzel bir Erzurumlu yanından geçen minarelerin – Daracık ıslığına buyur etmiş bütün mavilikleri.’ Bu mısraları işte, anlamıyoruz.” Türkçe Sözlük, beş altı yükünü sayıyor “anlamak”ın. Bir şeyin ne demek olduğunu kavramak, sorup öğrenmek, doğru ve yerinde bulmak, birinin duygularını, isteklerini sezebilmek, bir şey üzerinde bilgisi bulunmak, bir deyim olarak da, (olumsuz şekilde) hoşlanmamak, ilgilenmemek. Bu şiiri anlamıyoruz diyenlerin çoğu, “anlamak”ı, dildeki, düşüncedeki bu karşılıklarından, en çok, “bir şeyin ne demek olduğunu kavramak” karşılığında kullanıyorlar. Hiçbir küçümseme, hiçbir horlama yok sözlerinde, iyi niyetlerinden anlıyorum bunu. Hani o anlamayı kendi bilgisine, kendi ekinine, kendi beğenisine, kendi erdemine vergi bir üstünlük sayan, bütün bu değerlerine inanmış kişilerin vurdumduymaz rahatlığı yok onlarda.

Soru: 9) Yukarıdaki parça, Turgut Uyar’ın Korkulu Ustalık adlı eserinin Anlamak mı? başlıklı yazısından alınmıştır. Bu parçayı ve Çok Üşümek adlı şiiri göz önünde bulundurduğunuzda Turgut Uyar’ın bahsettiği okuyucu kitlesinin okuduğunuz şiirle ilgili düşüncelerinin neler olabileceğini aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap: Turgut Uyar’ın bahsettiği okuyucu kitlesi “Çok Üşümek” şiirini anlamakta zorlanabilir. Şiirdeki imgeler ve anlatım tarzı onlara alışılmadık ve karmaşık gelebilir. Bu okuyucular şiirin anlamını kavrayamayıp kullanılan dilin neden böyle olduğunu sorgulayabilirler.

METİN BİTERKEN

Soru: Okuduğunuz metin ve İkinci Yeni şiiri hakkında edindiğiniz bilgiler, sizde bu anlayıştaki şairleri okuma isteği uyandırdı mı? Niçin?

  • Cevap: Evet, İkinci Yeni şiiri şairlerini okuma isteği uyandırdı çünkü imgelerle dolu, alışılmadık ve derin anlamlar barındıran şiirler, farklı düşünme ve hissetme yolları sunuyor. Şairlerin dil ve anlamla oynayarak sınırları zorlaması şiiri daha keşfedilmeye değer kılıyor.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!