12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 84
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 84 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 84
Pekmez tenekeleri geldi ve evimizin bir bölümüne koyduk. Kasabamızdaki normal hayatımız her zamanki akışına girdi. Kış geliyordu. Pekmezler gönderildi ve biz köyü, köylüleri, pekmezleri unuttuk. Fakat kış ortasında aldığımız bir haber babamı ve dolayısıyla bizi çok üzdü. O kadar para ve emeklerle hazırlanmış o güzelim ve saf pekmezi sözde tüccar iyi bulmamış ve bir iki ay beklettikten sonra geri göndermiş. Güya satamamış onları. Orta yaşı geçmiş olan ve birçok acı ve tatlı günleri artık gerilerde bırakmış bulunan babam, bir umudun da yok olmasının kederiyle eve dönüyordu akşamları. Vaktiyle zengin olmuş, fakat sonra servetini yitirmişti. Son yıllarda girişilen her iş ya yarı kalmış ya da zararla sonuçlanmıştı. Bu pekmez işinden çok umutluyken o da sönen bir tatlı hayaldi artık. O bağbozumu, aile hayatımızın bir bağbozumuna dönüşmesini somutlaştırır, sembolleştirir gözümde. Sonraki yıllarda o köylerin ve bağların acı kaderlerinin hüzünlü hatırası, ailemizin sonbaharıyla birbirine geçer içimde.
Sezai Karakoç
1. Okuduğunuz metinde yazarın anlattığı gibi siz de çocukluğunuza ait, özlem duyduğunuz bir mekânı veya anı, bunların sizde bıraktığı izleri ifade ederek betimleyiniz.
- Cevap: Memur olan babamın işi dolayısıyla çocukluğumda büyük şehirde yaşıyor, yaz tatilinde annemle babamın memleketinde en az bir ay kalıyorduk. Dayımın evlendiği yaz benim için bambaşka güzel anıların olduğu yazdır. Düğün nedeniyle bütün kuzenlerim aynı günlerde anneannem ve dedemin yaşadığı geniş bahçeli köy evinde toplanmıştık. Küçüklüğün verdiği heyecanla her şeyden eğlence çıkardığımız, bütün kaygılardan uzak günlerdi. O güzel bahçenin beyaz badanalı duvarlarında sekerek, yemyeşil dut, erik, kayısı ağaçlarının dalları arasında saklanarak, bahçeyi akşama kadar bir uçtan bir uca koşarak hiç yorulmadan bir hafta geçirmiştik.
2. Okuduğunuz metinde geçmişteki bazı geleneksel uygulamaların günümüzde değiştiğinden söz edilmektedir. Günümüzde var olan geleneksel unsurlardan hangilerinin zamana yenilmemesini istersiniz, bunun için neler yapılabilir?
- Cevap: Geçmişten günümüze yaşam şartlarının değişmesi sebebiyle bazı geleneksel uygulamaların da değişikliğe uğraması kaçınılmazdır ama kültürün önemli unsurlarının yaşatılması, toplumdaki bireylerin kendilerini bir bütün olarak kabul etmesi bakımından önemlidir. Örneğin bayramlar yüzyıllar içinde kültürümüzün vazgeçilmez geleneklerinden biri olmuştur. Bayramlar; ailelerin, akrabaların, arkadaşların buluştuğu, yörelere özgü yiyecek ve içeceklerin yapılarak geleneğin yaşatıldığı çok özel zamanlardır. Günümüzde ise iş yaşamının yoğunluğu vb. sebeplerle bayramlar ihmal edilmekte, bu dönemler başka yerlere tatile gidilerek geçirilmektedir. Hâlbuki ebeveynler tarafından aile büyüklerine bayram ziyaretleri yapılmalı, çocuklar bu konuda teşvik edilmeli, onların akrabalarla yakınlığı pekiştirilerek gelecekte de bayram ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.
3. Okuduğunuz metinde Kış da kendine mahsus bir renk kazanırdı. denerek zorlu kış şartlarının bile bir tadının olduğundan söz edilmektedir. Kişilerin iç dünyaları ve sahip oldukları yaşam şartları zamanı ve mekânı algılamasında etkilidir. Sizin için hangi mevsimin daha etkileyici özellikleri olduğunu sebepleriyle yazınız.
- Cevap: Benim için ilkbaharın daha etkileyici bir rengi vardır. Artık kışın kasvetli havasından çıkıp doğayla, sevdiklerimizle buluşma vaktidir. İçimde tarif edilmesi güç bir heyecan uyanır. Doğanın canlanışı bana da yansır. Okul da ikinci dönem daha hızlı ilerler. Evde yaz tatili planları yaparız.
4. Okuduğunuz metinde yazarın başvurduğu zaman ve mekân unsurlarının metni yazma amacına katkısını yorumlayınız.
- Cevap: Okuduğumuz metinde yazarın asıl amacı ailesinin sıkıntılarını, babasının umutları bir bir sönmüş, kederli yaşamının izlerini sunmaktır. Bunu yaparken çocukluğunda geçirdiği bağbozumu günlerini ve sonbaharı bir araç olarak kullanmıştır. Ailenin yaşamakta olduğu ekonomik sıkıntılar, o yaz üretilen pekmezlerin elde kalmasıyla aileyi ekonomik çöküşe götürdüğünden bu bağbozumu ailenin bağbozumu, o yazdan sonraki sonbahar ise ailenin sonbaharı olarak değerlendirilmiştir. Yazarın yaşadığı kasaba ve bir yazını geçirdiği köy, kimi zaman büyük sorunlar olsa da çoğunlukla birbirine zarar vermeyen insanların yaşadığı, yazarın zihninde mutlu anılar bırakan mekânlar olarak görülürken şehir, babasını kandırdığına inandıkları acımasız tüccarın da yaşadığı bir mekândır.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.