Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 396

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 396 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 396

1. O zamanlar, Türk milletinin kudsiyetidir. Hepimiz bütün küçük hislerin üzerine çıkarak hepimizin ayakları bu fani dünyanın çatlak maddiyetinden ayrılmış, hepimiz büyük davanın humması içinde etten ve kemikten değilmişiz gibi yaşadık.
İsmail Habib Sevük, O Zamanlar
Bu cümleler ve yukarıdaki söylev göz önüne alındığında milletlerin ölüm kalım mücadelesi verdiği savaş dönemlerinde millî duyguların artmasının yazarları genellikle milliyetçilik hareketi etrafında buluşturduğu söylenebilir mi? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap:  Olası cevap: Söylenebilir. Milliyetçilik, bağımsızlık fikri üzerine temellendirilen, bir milletin devamlılığını, çıkarlarını, kendine has üstün değerlerini savunan bir hareket. Milletlerin varoluş mücadelesi verdiği savaş dönemlerinde yazarlar da mitinglerle, köşe yazılarıyla, romanlarıyla, şiirleriyle genellikle bu mücadelede yerlerini alır ve milletin tarafında olurlar. Bizim edebiyatımızda da Osmanlı’nın zor ve son dönemlerinde milliyetçilik akımına ilgi artmış; Millî Edebiyat Döneminde hem verilen mücadeleyi destekleyen hem Türk’ün Türk’ten başka dostunun olmadığı vurgusunu dile getiren, milliyetçilik düşüncesi ağır basan eserler verilmiştir.

2. ‘Kanaatimce Servet-i Fünun Edebiyatı devrini bitirmişti. (…) dilleri sunîydi, alafrangaydı ve edebiyatlarının içi de Fransız edebiyatlarından aksetme titrek bir gölge idi. (…) ‘Gençliği Serveti Fünun nüfuzundan kurtarıp Türkçemize getirmek için çalışmak boynumun borcu olsun.’ dedim ve Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihini o hınçla yazmaya başladım.” cümlelerinin yazarı ile söylevin hatibinin neden aynı kişi olabileceğini, buluştukları ortak sanat anlayışına dikkat ederek açıklayınız.

  • Cevap: Yüzü halka dönük, halkın zor zamanlardaki mücadelesine şahit olmuş bir yazarın; yapma bir dille oluşturulmuş alafranga, yer- lilikten uzak bir edebiyata yönelmesi değil, millî bir edebiyattan yana olması beklenir.

3. Bir münazarada kullanmak üzere “İnsanlık maddeyi öncelemekten vazgeçmelidir.” fikrini savunan bir paragraf yazınız. Savunmanızı güçlendirmek için örneklerle desteklemeyi unutmayınız.
Sav: İnsanlık maddeyi öncelemekten vazgeçmelidir.

  • Cevap: Olası cevap: İnsanoğlu, ilk çağlardan beri maddeyi kendi isteği, ihtiyacı doğrultusunda, konfor arayışının yönlendirdiği düzeyde işlemiş, kullanmıştır. Madde, hayatın gerekli parçası, insan mutluluğunun anahtarlarından biridir. Ancak zamanla madde insan hayatında ihtiyaçları karşılamanın çok ötesinde bir tahta kurulmuş, araç olmaktan çıkıp amaca dönüşmüştür. Hem de öyle bir amaç ki uğruna savaşların verildiği, her yolun mübah sayıldığı, mutluluğun anahtarı, hayatın yegâne anlamı… Peki, insan yaşam standartlarını yükselttikçe, daha çok imkân, daha çok konfor, daha çok refah elde ettikçe daha mı mutlu olur? Daha çok tüketebilme imkânı bizi daha mı mutlu kılıyor? Kendini gelişmiş, ekonomik gücü yetersiz ülkeleri gelişmemiş ülke, diye sınıflandıran birtakım ülkeler, gayrisafi millî hasılası yüz güldüren ülkeler gerçekte mutlu insanların yaşadığı ülkeler mi? Evet, cevabını veremiyorsunuz. İnsanların yalnızlıkları içine gömüldüğü, psikolog ve psikiyatrlara en yüksek düzeyde ihtiyaç duyulan ülkeler; maddeyi önceleyen, bütün enerjisini maddi kazanca ve seviyelerini yükseltmeye ayırırken onun yanı sıra manayı geri plana iten, insanın manevi gelişimine kulak asmayan ve nihayetinde maddeyi öncelemenin sonuçlarını bütün dezavantajlarıyla gören insanların yaşadığı ülkeler…

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 396 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!