Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 372

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 372 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 372

1. Metinde genellikle açıklayıcı anlatımın tercih edilmesinin sebepleri neler olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Söylevlerde genellikle dinleyicileri heyecanlandırmak, bir fikri, bir kanaati onlara benimsetmek; onları istenen yönde harekete geçirmek amaçlandığı için açıklayıcı anlatım tercih edilir.

2. Bu metin anlatım biçimlerinden betimleyici veya öyküleyici anlatım ile yazılabilir mi? Neden?

  • Cevap: Olası cevap: Bu metin bir olay yazısı değil bir düşünce ürünü olduğu için betimleyici veya öyküleyici bir anlatım tarzıyla yazılamaz. Bu metin bir şekilde bu anlatım türleriyle yazılsa bile söylev etkisini kaybeder.

3. Metinde Okuduğum şiiri kimler dinleyecek, tahdit edebilir miyim? Yazdığım kitabı kimler okuyacak, düşünebilir miyim? Çok haklı olarak dediğiniz gibi milliyetçilik bir fikir hareketidir. Fikre hudut çizilir mi? cümlelerinin soru cümlesi şeklinde verilmesi metnin anlamını ve anlatımını nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Cümlelerin soru şeklinde sıralanması anlatıma akıcılık ve vurgu katmaktadır. Aslında konuşmacı sorduğu soruların cevaplarını bilmektedir. Bu sorularla kendi düşüncesinin haklılığını ispat etmek düşüncesindedir.

4. a) Metinde Kimi bir şair, kimi bir muharrir, kimi bir tarihçi, bir lisaniyatçı, bir gazeteci, bir müderris olan bu aziz ve güzide arkadaşlarımın sizin lisanınızdan böyle bir iltifata mazhar olmaları, bilseniz beni ne kadar mesut etti. cümlesinde örneklerin çoğaltılmasının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Cümlede örneklerin çoğaltılması anlatımı güçlendirdiği gibi konuşmacı arkadaşlarının çokluğunu ve mesleklerini anlatmak suretiyle güçlü olduğunu da belirtmek istemiştir.

b) Bu cümleyi örneklendirmeleri kullanmadan yazdığınızda cümlenin anlamında ne gibi değişiklikler meydana gelmektedir?

  • Cevap: Bu cümle örneklendime yapılmadan kurulduğunda anlam etkisini yitirmekte, bir söylevin coşkulu dilinden çok sıradan bir konuşma diline dönmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 372 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!