12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 328
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 328 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 328
1. Metinde geçen Ötedenberi edebiyat deyince daha çok şiiri, şiir deyince daha çok duygu coşkunluğunu anlayışımız, acaba bütün hayatımızda gönülden yana olmamızdan, sevgimizi, öfkemizi, keder veya sevincimizi dizginsiz olduğu ölçüde değerleri saymamızdan ileri gelmiyor mu diye düşündüm. Gözyaşı sellere dönmeli, neşe insanı baştan çıkarmalı ki güzel olsun. Aşkın deli edeni, gurbetin ciğer deleni güzeldir. Öfkemiz baldan tatlı, arzumuz ateş alevidir. Yanmak, ölmek, vurulmak, bitmek, çıldırmak, yıkılmak, kırılmak, bayılmak, kan kusmak, bizim dilimizde duygu hallerini anlatır. ifadeleriyle yazar düşünceden çok, duyguya yani nesnellikten çok öznelliğe kayan bir edebî anlayışımız olduğunu vurgulamıştır. Bu anlayışın özellikle şiir türünde daha yaygın olmasının nedeni sizce ne olabilir? Görüşlerinizi nedenleriyle ifade ediniz.
- Cevap: Olası Cevap: Şiir türünde anlatılmak ya da hissettirilmek istenenler genellikle günlük kullanılan nesnel dilin ve anlatımın dışında öznel bir anlatımla ortaya konur. Bu durumun temel nedeni okuyucuyuda estetik bir haz uyandırmak aynı zamanda farklı ve özgün anlamlar ortaya koyabilmektir. Şiirde anlamın ve anlatımın yorumlamaya açık olmasının temel nedeni de bu öznel dil ve anlatımdır.
2. Metinden alınan ve yorum içeren aşağıdaki cümleleri, nesnel bir anlatımla yeniden yazınız.
a) Şiiri sessiz, gölgeli iklimlere götürmek isteyen Hâşim’de duygu eninde sonunda ateş alev olmadan edemez.
- Cevap: Ahmet Haşim şiirinde kapalı bir anlatıma yer verir ve bu durum şiirlerinde duygu yönünün çok ön planda olmasına zemin hazırlar.
b) Avrupalılar kafalarıyla iş görür, biz ciğerlerimizle.
- Cevap: Avrupalılar bir durumla karşılaştığında mantığını ve düşünsel yönlerini ön plana çıkarırken biz daha çok durumun duygusal boyutuyla ilgileniriz.
3. Metinde yazarın yorum içeren ifadeleri fazlaca kullanmış olması okuyucuyu nasıl etkileyebilir? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.
- Cevap: Olası Cevap: Yazar metinde yorumlarıyla edebî bir dil kullanarak kelimelere yeni anlamlar yükler. Böylece okuyucuya bir anlam zenginliği sunar. Metinde geçen bu yorumlar, gerçeği süsleyerek okuyucunun zihninde anlatılanların canlanmasını sağlar, ayrıca hayal ve düşünce dünyasını geliştirir.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 328 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.