12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 315
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 315 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 315
Aşağıdaki metni okuyup soruları metne göre cevaplandırınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
11
Tanpınar’ın mısrayı anlatabilmek için kullandığı kelime şiirin tümünü anlatmak için de kullanılmalı: Köpük. Ama o, deniz köpüğü diyor mısra için. “Deniz köpüğünü dalgaların ucundan toplamaya kalkınız, avucunuzda birkaç damla tuzlu su kalır.” gibi şeyler söylüyor.
Şiir de köpük cinsi bir şeydir doğrusu. Bir hareket, bir çalkantı, bir ameliyenin bulunduğu yerden çıkar. Koşan atların, kuduz hayvanların, saralı insanların ağzında, dalgaların çarptığı, çağlayanların düştüğü yerde köpük olur. Bir de maden eritilen potalarda rastlarsınız köpüğe. Madenlerin erimesi, ırmakların akması, atların koşmasıdır esas olan. Köpük bazan bir belirti, ama her zaman bir artıktır. Köpük gider, geriye onun belirmesini gerektiren iş kalır. Şiir de bütün öteki sanatlar gibi asıl hareketin kendisine özgü dışa vuruşudur. Bir tamamlama, bir kaçınılmaz fazlalık, yerini bulamamış insanlığın çalkantısından doğmuş bir köpüktür.
Bana kalırsa en doğru sözü Picasso söylemiş bu alanda: “Sanat hakikat değildir; sanat bize hakikati anlamayı öğreten bir yalandır.”
İsmet Özel, Şiir Kitabı
1. Metinde geçen Tanpınar’ın mısrayı anlatabilmek için kullandığı kelime şiirin tümünü anlatmak için de kullanılmalı: Köpük. Ama o, deniz köpüğü diyor mısra için. “Deniz köpüğünü dalgaların ucundan toplamaya kalkınız, avucunuzda birkaç damla tuzlu su kalır.”gibi şeyler söylüyor, ifadesinde şiirin deniz dalgasındaki köpük gibi bir anda belirip yok olduğu, şiirin estetik hazzına tam olarak ulaşmanın pek mümkün olmadığı vurgulanmak istenmiştir. Aşağıdaki görselin metinden alıntılanan bölümde vurgulanan anlama nasıl bir katkısı olabilir? Görüşlerinizi gerekçeleriyle ifade ediniz.
- Cevap: Cevap yoruma açıktır. Görsel 1de kıyıya vuran denizin dalgalarındaki köpükler göze çarpmaktadır. Metinden alıntılanan bölümde şiir ve dalgaların köpüğü arasında benzetmeye dayalı bir ilişki kurulmuştur. Bu görsel kullanılarak şiir ve köpük arasında kurulan ilişki, okuyucunun zihninde daha da somutlaştırılmıştır.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 315 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.