Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 272

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 272 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 272

BİRİNCİ İHTİYAR. — Hayır, Nin-Sun, hayır. O bizim içimizdeyken bile bizim değildi. Bizi sever ve sayardı, ama göremezdi, bizim birbirimizi gördüğümüz gibi ve gördüğümüz biçimde göremezdi. Ya da bizde başka bir şeyler görürdü, bizim göremediğimiz bir şeyler… Bizim üstümüzde kalan bir şeyler… (Acılı) Hayır, Nin-Sun, o ne senin, ne bizim. O göklerin. Şu dipsiz, şu geniş, şu sonsuz göklerin.
NİN-SUN. — O, sizi iyi günlere çıkarmak için gönderilmiş (.). (Sıkıntılı) Ama bu kadarı bile yetmiyor ona. İçinde, içine sığmıyan bir hız var sanki. Onu bizden, onu sizden, hattâ zaman zaman onu kendinden alıp uzaklaştıran bir hız. Korkunç bir hız.
İKİNCİ İHTİYAR. — Onun gibileri ya her şeyi alt üst etmek için gelirler. Ya da her şeyi yeniden kurmak için. Ya yıkmak, ya da yapmak! Ve biz insanlar bir harç gibi onun ellerinde onun istediği biçimi alırız.
SESLER. — O, ne senin, ne bizim, Nin-Sun! O göklerin, şu dipsiz, şu geniş, şu sonsuz göklerin.
Orhan Asena, Tanrılar ve İnsanlar (Gılgameş)

1. Okuduğunuz tiyatro eseri, milattan önce üç binli yıllarda kil tabletlere yazıldığı ve daha önceki dönemlerde de sözlü olarak anlatıldığı varsayılan bir destanın çağımızda tiyatro tekniği ile yazılması sonucu ortaya çıkmıştır. Yazarı bu kadar eskiye götüren temel etken sizce ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazarı bu kadar eskiye götüren temel faktör insanın zaman ve mekân değişse de değişmeyecek birçok özelliğinin olduğunu göstermektir. Gılgameş destanı gibi antik ve çetin bir konuyu ele alan yazar günümüz anlayışına uygun beşerî bir sentez ortaya koymuştur. Orhan Asena için önemli olan “insan” kavramıdır çünkü onun için her şeyin merkezinde insan vardır. Yazar insandan yola çıkarak topluma varmaktadır.

2. Okuduğunuz tiyatro eserine dünyanın en eski destanı olarak bilinen Gılgameş destanı kaynaklık etmiştir.

a) Metinde geçen destansı ögeleri ve motifleri yazınız.

  • Cevap:

– Pencereden annesi tarafından atılan Gılgameş’in boz bir kartal tarafından tutulması
– Dişi bir kurdun tuzakta ölmesinden Gılgameş’in duyduğu acı
– Kendisini görmeye gelen halkın, Gılgameş’in göklere ait olduğunu söylemesi
– Annesi Nin-Sun’un, Gılgameş’in alınyazısını görebilmesi

b) Tespit ettiğiniz motiflerle Türk destanlarındaki motifleri karşılaştırınız.

  • Cevap: Türk destanlarında dişi kurt etnografik karakterde bir semboldür, hayat ve savaş gücünü ifade eder. Bunun yanı sıra kartal motifi de Türk kültür dairesinde çokça kullanılan ve yine gücü temsil eden bir motiftir. Göktanrı inancına göre kağan ve ailesi kutsal olduğuna inanılan gök ile ilintilidir. Ayrıca Türk destan geleneğinde kadınların da aktif bir şekilde mücadelenin içinde yer aldığı ve tıpkı erkek kahramanlar gibi hüner sergiledikleri söylenebilir. Bu anlamda oyunda görülen destansı ögeler ile Türk destanlarında görülen motiflerin benzerliğinden söz edilebilir

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 272 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!