12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
Edebiyat ve Postmodernizm
Temelde, postmodernizm siyasal, sosyolojik, felsefî ve edebî görünüşlerinin dışında da pek çok alanı ilgilendirdiği; modernin kapladığı ve kuşattığı ne denli alan varsa o kadar da postmodern alan olduğunu söylemek postmodernizmi hem tanıma hem tanımlama yaklaşımlarımızı biraz daha kolaylaştırır. Bu, biraz da postmodernizmin kendini biçimlendirme, oldurma çabasının bunca geniş alana yayılma zorunluluğu kadar, ‘postmodern’ durumun bir zorlaması olarak da düşünülebilir. Yukarıda da işaret edildiği gibi postmodernizm, mimarîde, antrolopolojide, sinemada, dil biliminde ve hatta tıp alanında da yansıması olan bir hayatın her alanını kuşatmaya aday bir harekete dönüştürmüştür. Belki, bu alanlarla ilgisi onu, bütün bu alanları kendi uhdesinde toplayan ve varlığını onlarla bitiştiren edebiyat bilimiyle edebiyat sanatında daha etkin ve daha merkezi bir yer edinmeye itmiştir. Edebiyat gibi, bilimsel kaygılardan ziyade insanî durum ve tutumla ilgili, objektiviteden çok sübjektiviteye dayalı, homojenden çok heterojenliğe yakın durmasıyla hem bilim hem de sanat olma özelliği gösteren bir alan her hâlde postmodernizmin kendini daha rahat ifade edişine zemin hazırlayacaktır. Aynı zamanda bu, edebiyatın bilim olduğu gerçeğini ortadan kaldırmayacaktır. Edebiyatı, sadece sanatın bir kolu olarak düşünüp; onu, bilim kabul etmemek, edebiyat bilimleşmediğinde nelerin kaybedileceğini görmemek demektir. Hele hele, postmodern düşüncenin bilim anlayışının gölgesindeki, kendi mantığını katı pozitivist ve mutlaklık anlayışların dışına taşırarak rölativiteye yaklaştığı bir minvalde, edebiyatın bilim olduğunu söylemek, geçmişe göre daha kolaydır. Yukarıda bahsedilen alanları ilgilendirmek ve onlara bir şekilde sızmak biçiminde olsa bile, herhalde postmodernizmin varlık, ortaya çıkış ve kaynak sahası olarak kendini özdeşleştirdiği alanın edebiyat ve edebî metinler oluşu bu karmaşık yapısının yenileşme ve farklılaşmaya uygunluğundan olsa gerektir.
İsmet Emre, Postmodernizm ve Edebiyat
1. Metnin genelinde uzun cümlelere yer verilmiştir. Sizce yazarın uzun cümleleri tercih etmesinin sebebi nelerdir? Bu tür cümleler, okuyucuyu ne şekilde etkilemektedir?
- Cevap: Olası cevap: Yazarın uzun cümleleri tercih etmesinin sebebi, düşüncelerini bu şekilde daha ayrıntılı anlatabileceğini düşünmesiyle ilgili olabilir. Yazarın düşüncelerindeki ayrıntılar arttıkça kullanılan kelime sayısının fazla olması da doğaldır. Bu tür cümleler, okuyan kişinin dikkatini biraz dağıtabilir. Okuyucuyu yorabilir. Uzun cümlelerin içinde okuyucu sıkılabilir.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.