12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 266
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 266 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 266
1. Okuduğunuz oyun, üç ayrı aydın kuşağının Osmanlı tarihinde önemli rol oynayan Baltacı Mehmet Paşa hakkındaki farklı yorumlarını irdelemektedir. Haldun Taner, eserde Türk insanını yansıtırken kullandığı dile de özen göstermiş; içerik-biçim ilişkisini oluşturmada düş gücüyle oyun yazarlığı becerisini başarıyla harmanlamıştır. Buna göre
a) Nesip’in konuşurken eski kelimeleri kullanması; Ekmel’in Batı kökenli kelimeleri kullanması; Oktay’ın Türk dilinin, oyunun yazıldığı yıllardaki biçimini kullanması kişilerin hangi özelliklerini ortaya çıkarmaktadır? Metinden örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap:
Nesip’in Elimizde vesaik var. Biz susuyoruz, vesaik kelam ediyor. cümlesi eski kelimeleri kullandığını göstermektedir. Konuşma dilinde artık yer almayan Osmanlıca sözcükler kullanan Nesip yaşlı kuşağı simgelemektedir.
Ekmel’in Anlaşıldı, siz tarihçilerin objektivitesine de güvenemiyorsunuz? cümlesi Batı kökenli kelimeleri kullandığını göstermektedir. Ekmel düşüncelerini ana dilinde tam anlamıyla ifade edememekte ya da bu yabancı sözcükleri Türkçelerine tercih ettiği için kullanmaktadır. Dili Nesip’in diline oranla daha kolay anlaşılabilir gibi görünen Ekmel, orta kuşağı temsil etmektedir.
Oktay’ın Baltacı şu anda mezarından kalkıp gelse, üçümüzün de çizdiği portresine bakıp bu ben miyim, diye şaşardı. cümlesi oyunda genç kuşağın aynı olaya bakış açısını dile getirmektedir. Oktay’ın kullandığı dil oyunun yazıldığı dönemin seyircisine, Nesip ve Ekmel’in diline oranla, çok daha doğal ve akıcı gelmektedir. Bu durum Oktay’ın olaya getirdiği yorumun okuyucu/seyirci tarafından paylaşılmasında da önemli bir etken olmaktadır.
b) Yukarıda verdiğiniz cevapları göz önünde bulundurarak metinde yer alan kişilerin konuşma tarzlarının bir üslup özelliği olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini gerekçeleri ile yazınız.
- Cevap:
Metinde yer alan kişilerin konuşma tarzları bir üslup özelliği olarak değerlendirilebilir. Haldun Taner oyundaki karakterlerin diline, seçtiği sözcüklere dikkat etmekle oyundaki tartışma karşısında oyunun yazarı olarak kendi tutumunu da ortaya koymaktadır. Baltacı Mehmet Paşa ile ilgili olarak genç kuşağın insancıl yorumunu savunmakta ve Türk dilinin yabancı sözcüklerden olabildiğince arınmış biçimini benimsemektedir. Yazar olarak kurguladığı kişilerin görüşleri aynı zamanda onların konuşma biçimlerine de yansımakta ve yazarın üslubunu belirleyen bir öge olmaktadır.
2. Parantez içinde verilen sahne bilgileri oyun metnine dâhil değildir ancak konuşanın hareketlerini, durumunu açıklamak ve göstermek için kullanılır. Metindeki bilgi ifadelerinin ortak noktalarını bulunuz. Bu ifadelerden ve okuduğunuz metindeki karakterlerin konuşmalarından yola çıkarak Haldun Taner’in üslubu hakkında düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Metinde yer alan sahne bilgilerinin geniş zaman kipinde cümlelerle veya zarf-fiillerle ifade edildikleri görülmektedir. Metnin dışında kalan bu bilgiler konuşanın hareketlerini, durumunu açıklamak ve göstermek için kullanılır. Konuşmanın kime, neye yöneltildiğini belirtir. Dolayısıyla bu kalıplaşmış ifadeler ortak bir üslup özelliği olarak düşünülebilir. Ayrıca kuşaklar arasındaki değer çatışmalarını konu edinirken Türkçenin değişim aşamalarındaki çeşitli biçimlerini kullanan Taner’in yazdığı oyuna uygun dili seçme ve uygulama açısından bir usta olduğu da söylenebilir.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 266 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.