12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 226
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 226 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 226
Kelime Dağarcığı
bukağı: Kaçmaması için hayvanların ayağına takılan zincir, demir köstek. cirit: At koşturup birbirine değnek atarak takım hâlinde oynanan oyun, cirit oyunu; bu oyunda atılan değnek. levent (levend): Boylu boslu, yakışıklı (kimse).
1. Metni ve verilen bilgileri de göz önünde bulundurarak yazarla ilgili hangi bilgilere ulaşılabileceğini açıklayınız.
Metin, Necati Sepetçioğlu’nun Kilit adlı romanından alınmıştır. Eser, Anadolu’daki Türk hâkimiyetini anlatan; Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nin kökleşmesi çerçevesinde şekillenen olaylar üzerine kurulmuş bir roman dizisinin ilkidir. Yazar bu eserinde Selçuklu Sultanı Alpaslan’ın ordusuyla Bizans askerlerinin karşılaştığı Malazgirt Meydan Savaşı’na kadar yaşanan olayları anlatmıştır.
- Cevap: Olası cevap: Yazarın Türk tarihine ilgili biri olduğu söylenebilir. Eserlerinde Türk hâkimiyetini konu edinmesi ve bunu bir roman dizisi şeklinde gerçekleştirmesi yazarın tarihe duyduğu merakın da göstergesidir. Ayrıca yazarın milliyetçilik akımından etkilendiği ve tarih bilgisinin de gayet iyi olduğu bilgisine ulaşılabilir. Araştırmacı bir kişiliğe sahip olduğu söylenebilir. Çünkü tarihî romanlar her ne kadar tarihin bir kurgu içinde verilmesi şeklinde düşünülse de tarihî bilgilerin de romana ser- piştirilmesi gerekir. Bunun için de tarihin araştırılması, doğru kaynakların taranması gerekir.
2. Edebî eserlerde tarihî gerçekliklerin konu edilmesi hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Olası cevap: Tarihî olayların edebî eserlerde işlenmesi, konunun farklı kitleler tarafından da okunmasını sağlayacak ve olay, daha geniş bir çevre tarafından bilinecektir. Elbette tarihî gerçekliği konu edinen edebî eserlerde bu olaya kurmaca unsurlar katılacaktır. Bu da ona farklı bir boyut kazandıracaktır. Dolayısıyla tarihî olayların olduğu gibi anlatıldığı öğretici metinleri okumaktan zevk almayan okuyucular için bu tip edebî metinlerin varlığı bir zenginlik olarak görülebilir.
3. Tarih kitaplarında bulamayacağınız üç cümleyi okuduğunuz metinden bulup yazınız.
- Cevap:
Olası cevap:
• Sesi, dağ yamaçlarından dökülen suları andırıyordu: temiz ve yaramazdı.
• Sav-Tekin, Alpaslan için uçsuz bucaksız bir ovaydı; dağdı, tepeydi, ormandı, suyu serin derelerdi.
• Sarı Hoca Alpaslan için hep bir çadır içiydi, ama onsuz daracık, karanlık, bunaltıcı bir çadır içi, içinde Sarı Hoca olunca hele de konuşunca bir büyürdü, bir genişlerdi bir yükselirdi ki Alpaslan da şaşardı; Sav-Tekin amcasının kırlarından başka büyük olduğunu, başka güzel güzelleştiğini hissederdi.
4. “Benim inandığım ve bugüne kadar çizgisinden çıkmadığım sanat anlayışı, gerçeklerde ve kaynaklarda yüzde yüz millî oluştur.” diyen yazar, bir sanat eserinin “kendisine has” olabilmesini ve dünya sanatında önemli bir unsur olarak yer tutabilmesini de “millî” oluşuna bağlar.
Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi
Sanat anlayışını bu şekilde ifade eden Necati Sepetçioğlu’nun düşüncelerine katılıyor musunuz? Niçin?
- Cevap:
Olası cevaplar:
Evet, katılıyorum. Sanatta millî bir yön olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü sanatçı, içinde yaşadığı toplumun aynasıdır. Bu nedenle içinde bulunduğu toplumu tüm gerçekliği ile yansıta- bilmelidir. Onda gördüğü bir çirkinliği bile güzelleştirebilmeli, kalemini halkının refahı için kullanmalıdır.
Hayır, katılmıyorum. Sanat evrenseldir. Dolayısıyla sadece millî duygularla yazılmamalı; tüm insanlığı ilgilendiren konular, tüm insanlığa hitap eden bir dille yazılmalıdır. Bu şekilde mutluluk ve huzur gibi evrensel duygular bütün insanlığa hitap edecek biçimde yansıtılır.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 226 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.