12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 216
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 216 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 216
Kelime Dağarcığı
kendi kontlarına: Kendi hesaplarına. memâlik-i mahrûse-i şâhâne: Osmanlı ülkesi. zenne: Kadın.
1. Okuduğunuz metinde yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan hangi unsurlar bulunmaktadır? Açıklayınız.
- Cevap: Dönemin göçmen gerçeği yansıtılmıştır. Göçmenlerle iç içe olma ve bu sırada ekonomik bazı sıkıntıların yaşanması söz konusudur. Emeğe bağlı bir işin başında iki nesilden aile bireyleri vardır. Köy ve çiftlik yaşamından büyük şehre gelince buranın şartlarının ağır olması gerçeği ile karşılaşan bir eskici vardır. Metinde anlatılan bir eskici olabilir ancak köyden kente göçün yarattığı psikolojik, ekonomik, toplumsal sorunlar her kesimden insanın yaşadığı bir sorundur. Eskicinin çocukluk ve gençliği farklı uluslardan insanların bir arada yaşadığı bir dönem olarak yansıtılmıştır.
2. Saygısı sonsuzdu ona. “Çemkirme babana sakın.” demek istediğini anlamıştı. Metinden alınan bu bölümün içeriğinin kültürümüzdeki yerini açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Kültürümüzde büyüğe özellikle de anne babaya karşılık vermeme vardır. Bazen kardeşlerden biri daha farklı tavırlar sergilemeye kalkışsa bile onu durduracak ve yönlendirecek biri mutlaka vardır. Burada da ağabey bu konuda hassastır ve kardeşini hemen uyarır. Bu özellikler toplumda hâlâ yaşamaktadır. Bunlar Türk kültürüne özgü durumlardır.
3. Metinde tarihî bir gerçeklik olarak Bulgaristan ve Sırbistan’dan gelen göçmenlerden bahsedilmektedir.
a) Gerçek hayatta yaşanmış kimi olay ya da durumların edebî eserlere yansıması hakkında neler düşündüğünüzü yazınız.
- Cevap: Olası cevap: Edebî metinler kurmaca metinlerdir ama konusunu genelde gerçeklerden alır. Savaş, toplumların en büyük acısıdır. Bu yüzden de konu olarak sıkça karşımıza çıkar. Savaşı edebiyatla tanımak çok daha etkilidir çünkü edebiyat, kurmaca özelliği sayesinde duygulara hitap eder. Bu yüzden de edebiyatın insanları etkileme gücü daha fazladır.
b) Sizce romanlar, tarihî bir olayı araştırmak için birincil kaynak olabilir mi? Niçin?
- Cevap: Olası cevap: Göçmenlerin ülkemize gelmesi tarihî bir olaydır. Bu konu edebî metinlerimizde sıkça işlenir ve birçok olayı yaşamış gibi oluruz. Yine de edebî metinlerin kurmaca olma özelliğinden dolayı tarihî gerçekliği tam anlamıyla karşıladığını söyleyemeyiz. Bu yüzden araştırmak için birincil kaynak olamaz.
4. On yaşına kadar saçlarının kız saçı gibi uzatıldığı, on yaşından sonra Tarsus’ta Ashab-ı Kehf’te kesildiği, kesilen saçlarının ağırlığınca fakir fukaraya altın sadaka edildiği de doğrudur. Yukarıdaki bölümde yöresel bir gelenekten bahsedilmiştir. Çevrenizde gördüğünüz ya da duyduğunuz bu veya buna benzer kültür ögeleri var mıdır? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Gelenek ve görenekler toplumu ayakta tutan, birbirine bağlayan kültür ögeleridir. Her yörede farklı gelenekler olabilir. Aynı geleneklerin farklı işleyişleriyle de karşılaşabiliriz. Saçı uzatma, ilk saçı adakla kesme Samandağda da vardır. Özellikle adak adama hemen her yöremizde devam eden bir gelenektir. Bunlardan başka hâlen devam eden kız isteme, kına gecesi, diş buğdayı vb. birçok kültür ögemiz vardır.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 216 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.