Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 168

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 168 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 168

1. Aşağıda okuduğunuz metinde yer alan deyimlerin anlamları verilmiştir. Verilen anlamların karşısına deyimi yazınız. Bu deyimleri birer cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

2. Şiirden alınan aşağıdaki kelimelerin karşısına şiirdeki anlamları dışındaki kullanım anlamlarından birini yazınız.

  • Cevap:

görmek: Anlamak, kavramak, sezmek.
bilmek: Bir bilim veya sanat dalında yeterli olmak.
vermek: Üzerinde, elinde veya yakınında olan bir şeyi birisine
eriştirmek, iletmek.
çıkmak: Bir meslek veya bilim kurumunda okuyup yetişmek, mezun olmak.

3. Aşağıdaki dizeler okuduğunuz şiirden alınmıştır. Size göre bu dizelerde şairin söylemek istediklerini tırnak işareti içinde kullanmasının nedeni ne olabilir? Açıklayınız.
«Hereke’den çıktım yola,
Selâm verdim sağa sola,
Haydi, benim bu dünyaya garip gelmiş şairim,
Yolun açık ola!»

  • Cevap: Orhan Veli, Birinci Yeni Şiiri olarak da bilinen Garip akımının temsilcilerindendir. Şairaneliğe ve mecazlı söyleyişe, ölçü ve uyak gibi kurallara karşı çıktığı için bu dizelerde de ölçü ve kafiye kullanmadan günlük konuşma dilini kullanmıştır. Bu dizelerde şair kendisine seslenmiş, Orhan Veli ile Garip özdeşliğini dile getirmek istemiş “garip” demekle şiirini kişiselleştirmiştir. Ayrıca bu dizelerde bir maninin değiştirilmiş biçimine yer vererek halk şiirinden faydalanmıştır.

4. Şiirden alınan Yüreğim yanıktır, ciğerim delik,/Of, of, kemirir bağrımı of, ince hastalık. dizelerinde altı çizili kelimeler somut anlamlıyken şiirde soyut anlamda kullanılmıştır. Altı çizili bu kelimeleri somut anlam taşıyacak biçimde birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

yanık: Evdeki halı yanık olduğu için kullanamadı.
delik: Kedi yavrusu yukarıdaki deliğe sıkışmıştı.
kemirmek: Bazı hayvanlar beslenirken besinleri kemirirler.

5. Şiirde yer alan Of, of, kemirir bağrımı of, ince hastalık dizesinde altı çizili kelime “verem hastalığı” yerine kullanılmıştır. Size göre şair neden böyle bir kullanıma başvurmuş olabilir? Düşüncelerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Şairin belli bir duygu ve düşünceyi doğrudan değil de böyle anlatmasıyla anlatım kuvvetlendirilip metne anlam zenginliği kazandırılmış, okuyucunun hayal gücü zenginleştirilmiş, metnin anlatımı güçlendirilmiştir

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 168 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!