12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 164
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 164 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 164
2. Haydar Ergülen; Hüseyin Atlansoy, Enis Batur, Küçük İskender, Lale Müldür, Metin Cengiz gibi isimlerle birlikte modern Türk şiirinin 1980 kuşağı sanatçıları arasında yer almakta- dır.1980 sonrası Türk şiirinde “bireysellik” ön planda olurken siyasi ve toplumsal konular arka planda kalmıştır. Yine bu dönemde çok sesliliğin bir sonucu olarak bir tek şiir anlayışı değil birden fazla şiir anlayışından söz edilmektedir. Buna göre,
1960 kuşağında toplumsal eğilimleri şiirlerde fazlaca görmemize rağmen 1980 şiir kuşağının bireyselliğinin ve içe dönüklüğünün sebepleri neler olabilir?
- Cevap:
Olası cevaplar: 1960 kuşağında gerek roman ve hikâyelerde gerekse şiirlerde köye yönelme, Anadolu insanının sorunlarına odaklanma, dünyadaki fikir hareketlerinin ve toplumsal olayların Türk edebiyatına yansıması söz konusuydu. O yüzden sadece Türk edebiyatında değil o dönemde dünya edebiyatında da toplumsal eğilimlere yönelme söz konusudur.
1980 sonrasında toplumsal yaşamdaki hareketlilik, ekonomideki değişim ve gelişmeler, modern yaşamın etkileri vb. bu kuşağın edebiyat anlayışını bireyselliğe yöneltmiş olabilir. Özellikle modern yaşamın, insanları toplumsal değerlerinden ve tabiattan uzaklaştırmasıyla beraber şiirlerde kapalı anlatımlar, içe dönme, yalnızlaşma dolayısıyla bireysellik ön plana çıkmıştır.
3. Ergülen şiirinin ikinci özelliği, pek belirli olmasa da, şimdiye değin onun özelliği olarak sayılmasa da, şiirindeki anlatımcılık, hikâyeciliktir. Gizli bir öykücüdür aslında. Anlattığı öykü, hikâyeleme tarzı şaşırtıcı olduğundan gözükmemekte, şiirinde görülmeyen bir öge olarak kalmaktadır.
Metin Cengiz
Yukarıdaki açıklamalardan hareketle Haydar Ergülen’in Sis adlı şiirinde gizli bir hikâye anlatımından söz edebilir misiniz? Niçin?
- Cevap:
Olası cevaplar: Evet, söz edebilirim. Çünkü şiirdeki dizeleri yan yana sıraladığımızda hikâyeye ait unsurları yakalayabilirim. Şiirde dize, kafiye ve redif bütünlüğünden çok olayın akışındaki bütünlük ön plana çıkmış gibi görünüyor.
Hayır, söz edemem. Her şiirde bir hikâye saklı olmasına rağmen bu şiiri hikâyeye yaklaştırmaz. Şiirlerin çıkış noktasıyla bir şeyleri anlatma ihtiyacından doğan hikâyenin çıkış noktası aynıdır ama biçimsel yönden özellikle birbirinden ayrılır. Bu şiirde de her şiirde olduğu gibi düz anlatıma dair izler olabilir ama bu durum, şiiri şiir olmaktan çıkarmaz.
4. Eleştiri, bir yapıtın sadece olumsuz özelliklerini değil olumlu özelliklerini de ortaya koyan bir türdür. Buna göre,
a) Okuduğunuz şiiri olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koyarak eleştiriniz.
- Cevap: Olası cevap: Şiirdeki kelime seçimleri çok güzel olmuş. Güzel bir duyguyu etkili bir dille anlatmış. En azından benim gönül telime dokunduğunu söyleyebilirim. Özellikle son dize çok akılda kalıcı ve etkili olmuş. Yalnız şiir dizelerindeki anlamın tamamlanmadan başka bir dizeye geçmesi şiire biraz düzyazı havası vermiş. Bence şiir gerek biçim gerek içerik olarak yani her yönüyle şiir olmalı.
b) 5 yıl sonra bu şiiri tekrar okuduğunuzda şiiri daha kapsamlı, dönemin şairleriyle karşılaştırarak ve farklı bakış açıları ortaya koyarak eleştirdiğinizi düşünün. Böyle bir eleştiri yetisi kazanmak için neler yapmış olabileceğinizi yazınız.
- Cevap: Olası cevap: 5 yıl içinde şiirle biraz daha ilgili olmam gerekir ki bu metni her yönden incelemiş olayım. Bir şiirin nasıl incelendiği, dönemlerin şiir anlayışlarının neler olduğu, toplumsal hareketliliğin şiire nasıl yansıdığıyla ilgili bilgi edinmiş olabilirim. Daha çok şairin farklı şiirlerini okumuş ve yorumlamış olabilirim. Belki de genel ağdan şiirle ilgili blogları okumaya ağırlık vermiş de olabilirim.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 164 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.