Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 151

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 151 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 151

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Gazel

Ben nice gözle nice denizle nice gazelle
Rimle gördüm rimle bildim rimle yaşadım seni

Sen ne iydin güzeldiysen de çirkindiysen de
Kocan ne iydi sonra Niyde ilinden gökyüzleri

Sonra ilk çağlar savaşlarında para ve Babil
Dilber derebeyleri haraca bağlayan aşkımızı ekmeğimizi

Sonra bulunmaz hint kumaşı lafbilirliğindi
Beni yüzyıllık kümesine dadandıran tilki

Tüy aldım ki evrende kalkıp gitmeleri özetliyorsun
Seni bilmek ne uzun kelime ne acaip ilgi

Ama ben nice göz nice deniz nice gazel
Lerimle gördüm lerimle bildim lerimle becerdim o işi

Cemal Süreya

1. Okuduğunuz şiir, II. Yeni şiirinin önde gelen örneklerinden biridir. Bu anlayışla verilen şiirlerde dilde ve biçimde bazı sapmalar söz konusudur. Kelimenin anlamında veya yapısında bazı bozulmaların kasıtlı olarak yapıldığı dikkati çekmektedir. Cemal Süreya bu şiirinde bağlı bulunduğu sanat anlayışı doğrultusunda hareket etmiş ve dilin biçimsel yapısında bir sapma gerçekleştirmiştir.

a) Sizce Cemal Süreya’nın şiirinde yaptığı bu sapmaların nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Bağlı bulunduğu sanat anlayışının etkisi olabilir. Şair; aynı anlayıştaki sanatçılardan ayrı düşmemek, o anlayışın ilkelerini devam ettirebilmek için bu tip sapmalara başvurmuş olabilir. Diğer bir neden, şairin diğer sanatçılardan farklı olma isteği olabilir. Bir başka neden, seçkin bir okur kitlesine hitap etmek olabilir veya kapalı bir anlatımla anla- şılırlığı zorlaştırmak vb.

b) II. Yenicilerin dilde ve biçimde yaptıkları bu sapmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Olası cevap: Şiir açısından bir zenginlik olduğunu düşünüyorum. Böylesi bir yaklaşım, âdeta şiire yeni bir soluk getirmiştir. Şiirde bilinen anlatımların dışına çıkılmış, böylece bazı kalıplar kırılmış ve ilk okunuşta anlamlandırılamayan kapalı, soyut bir şiir oluşturulmuştur. Söz konusu sapmaların, beraberinde farklı çağrışımları da getirmesi çok anlamlılığı ortaya çıkarmaktadır. Şiir ve dil açısından olumlu bulmuyorum. Çünkü kelimelerde biçimsel veya anlamsal açıdan yapılan bozulmaların, dile zarar verdiğini düşünüyorum. Şiirdeki Sen ne iydin güzeldiysen de çirkindiysen de/Kocan ne iydi sonra Niyde ilinden gökyüzleri dizelerinde; “iyiydin” kelimelerinin “iydin”, “Niğde” kelimesinin “Niyde” şeklinde kullanılması, dil açısından olumsuz bir durumdur.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 151 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!