Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 114

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 114 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 114

1. Okuduğunuz metinler edebiyatımızda “küçürek hikâyeler” olarak adlandırılmaktadır. Sizce niçin bu isim verilmiş olabilir? Bu hikâye türü “minimal öykü, çok kısa öykü, öykücük, kıpkısa öykü, sımsıkı öykü” gibi adlarla anılmaktadır. Siz bu hikâyelere hangi adı verirdiniz?

  • Cevap: Kısa oldukları, az sözle çok şey anlattıkları için bu sözle anılmaktadır. Bu öykü türü; kıpkısa öykü, sımsıkı öykü, mini öykü, minik öykü, minimal öykü gibi adlarla anılmaktadır. Ufak tefek öykü, küçülürken büyüyen öykü adlarını verebiliriz.

2. Küçürek öykünün dünya edebiyatında önde gelen isimleri Julio Cortazar, Dino Buzzati, Franz Kafka, Eduardo Galeano, Max Jacob iken Türk edebiyatında küçürek öykü denildiğinde Ferit Edgü, Sevim Burak, Necati Tosuner, Refik Algan, Hulki Aktunç, Hürriyet Yaşar, Taner Karakoç, Cemal Şakar, Mehmet Harmancı ve Haydar Ergülen ilk akla gelen isimlerdir. Ancak elbette bu isimlerin dışında başka öykücüler de vardır.
Türk edebiyatında küçürek öykü dendiğinde akla gelen ilk isimlerden Ferit Edgü, bu tür öyküleri “yalnızca bir ânın saptaması olan öykücükler” olarak tanımlıyor. Hem öykü hem de küçürek öykü yazarı Necati Tosuner ise küçürek öyküyü “Neredeyse, tanımı kendisinden uzun.” diyerek tanımlıyor.
Erdem, Küçürek Öykü Özel Sayısı

Okuduğunuz hikâyelerden ve yukarıdaki metinden yola çıkarak,

a) Bu türün önemli temsilcilerinden olan Ferit Edgü’nün küçürek hikâyeler için kullandığı “yalnızca bir anın saptaması olan öykücükler” sözünden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Küçürek öyküler her şeyi uzun uzun anlatmaz. Anlatmaya değer olanın en çarpıcı noktasını anlatır. Okuyucudan düş gücü ile bunu tamamlamasını ister.

b) Yukarıdaki hikâyelerde sizce ayrıntıların yerini ne almıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Ayrıntıların yerini şiirde karşılaştığımız imgeler alır. Bu imgeler, okuyucunun hayal dünyasında şekillenir.

3. Ernest Hemingway’ın “Satılık: Bebek ayakkabısı. Hiç giyilmedi.” hikâyesi en kısa hikâyeler arasında yer alır. Üç cümleden oluşan bu hikâyenin sizde bıraktığı etkiyi belirtiniz. Siz de beş cümleden oluşan küçürek bir hikâye yazınız.

  • Cevap: Bu hikâye bende yaşanmamışlık, acı, hüzün duyguları uyandırdı. Dışarıda soğuk. Soğukta titreyen eller. Ellerin içinde çizgiler. Çizgilerde derinlik. Boğuluyorum.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 114 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!