12. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 6. Ünite Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 6. Ünite Cevapları

12. Sınıf Tarih Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 162

1. II. Dünya Savaşı sonunda, savaş suçlarının ve insan hakları ihlallerinin bir daha yaşanmaması için aşağıdaki çalışmalardan hangisinin yapıldığı söylenemez?

A) Nürnberg Mahkemesinin kurulmasıB) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme’nin kabul edilmesiC) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilmesiD) Japon yöneticilerin Tokyo’da kurulan mahkemede yargılanmasıE) Milletler Cemiyetinin kurulması

  • Cevap: E

2. BM Filistin Komisyonu üyelerinin çoğunluğunun teklifine göre Filistin, Araplar ile Yahudiler arasında taksim edilmeli ve iki ayrı bağımsız devlet kurulmalıydı. Kudüs şehri ise milletlerarası statüye sahip olmalıydı. Komisyonda azınlıkta kalan diğer üyelere göre ise Filistin, Yahudi ve Arap devletlerinden meydana gelen “federal” bir devlet olmalıydı. Yahudiler çoğunluk planını, Araplar ise azınlık planını desteklediler. BM Genel Kurulunda 27 Kasım 1947’de yapılan görüşmede çoğunluğun kararı benimsendi. Filistin’in Araplar ve Yahudiler arasında taksimine karar verildi. Buna göre, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Orta Doğu’nun yeniden şekillendirilmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Azınlık planının kabul edildiğiB) Kudüs’ün Arapların kontrolüne verildiğiC) Yahudi planının reddedildiğiD) Filistin’in, Araplar ve Yahudiler arasında bölündüğüE) Manda yönetiminin Filistin’de devam ettiği

  • Cevap: D

3. 1948-1949 Arap-İsrail Savaşı’nın, Orta Doğu’nun yapısını değiştiren sonuçları arasında;I. bir milyon kadar Filistinlinin yurdundan edilmesi,II. Arap dünyasında milliyetçilik duygusunun harekete geçmesi,III. İsrail’e karşı Arap dünyasının zafer kazanmasıgelişmelerinden hangileri yer alır?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III

  • Cevap: C

4. II. Dünya Savaşı’nın Türkiye ekonomisine etkileri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Yeni vergi ve yükümlülüklerin getirilmesiB) Bütçenin %60’ının askerî harcamalara ayrılmasıC) I. Beş Yıllık Sanayi Planı’nın uygulanamamasıD) Genel bütçe içerisinde sosyal harcama kalemlerinin düşüş göstermesiE) Devletin para basarak enflasyona sebep olması

  • Cevap: C

5. 5 Haziran 1946’da hükümet tarafından hazırlanan Seçim Yasası Tasarısı, TBMM’de oy çoğunluğu ile kabul edilerek yasalaştı. Buna göre seçimler, “açık oy, gizli sayım” yöntemiyle yapılacaktı. Mecliste grubu bulunan Demokrat Parti, bu tasarıya karşı çıkarak tepki gösterdi. Demokrat Partinin seçimlerde seçim yöntemine tepki göstermesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Demokratik ve güvenilir olmamasıB) Tek dereceli seçim sisteminin istenmesiC) Liberalizm ilkesinin benimsenmesiD) Çok partili hayatın amaçlanması c\ cemlerin ertelenmek istenmesi

  • Cevap: A

12. Sınıf Tarih Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 163

6. II. Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’nin başını çektiği Batı Bloku ülkeleri ile SSCB’nin önderliğindeki Doğu Bloku ülkeleri arasında ekonomik, askerî, ideolojik, siyasi ve kültürel alanlarda büyük çekişmeler yaşanmaya başladı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan iki kutup arasında sürekli bir gerginlik ve rekabet mevcut olsa da bu durum sıcak çatışmaya dönüşmedi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra sıcak çatışmanın yaşanmamasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Her iki blokta da nükleer ve kimyasal başlıklı silahların olmasıB) SSCB’nin, denetimi altındaki ülkelerde komünist partilerin iktidara gelmesiC) Varşova Paktının dağılmasıD) Milletler Cemiyetinin kurulmasıE) Briand-Kellog Paktının imzalanması

  • Cevap: A

7. Tarih öğretmeni sınıfta “Mısır ile İsrail arasında yapılan, Avrupa devletleri tarafından desteklenen ancak SSCB ve Arap ülkeleri tarafından tepki gösterilen antlaşma nedir?” diye bir soru sormuştur. Öğrencilerin bu soruya aşağıdaki yanıtlardan hangisini vermesi doğru cevabı oluşturur?

A) DaytonB) Yalta KonferansıC) Camp DavidD) Sykes-PicotE) Versay

  • Cevap: C

8. ABD Başkanı Harry S. Truman 12 Mart 1947’de Truman Doktrini’ni ilan etti. Amerikan Kongresinde; SSCB tehdidine karşılık Yunanistan’a 300 milyon, Türkiye’ye de 100 milyon dolarlık yardımın yapılması kabul edildi.ABD’nin, Truman Doktrini ile;I. komünizmin yayılmasını engellemek,II. ekonomik ve siyasal hâkimiyetinin genişlemesini sağlamak,III. Doğu Bloku ile iş birliği yapmakamaçlarından hangilerini gerçekleştirmek istediği söylenebilir?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III

  • Cevap: C

12. Sınıf Tarih Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 164

9. Aşağıdakilerden hangisi Batı Bloku’ndaki siyasi, ekonomik veya askerî gelişmelerden biri değildir?

A) Marshall PlanıB) Molotof PlanıC) Avrupa Ekonomik TopluluğuD) Kuzey Atlantik Antlaşması ÖrgütüE) Truman Doktrini

  • Cevap: B

10.Türkiye ve Truman DoktriniTruman Doktrini ile SSCB’nin yayılmacılık politikasının tehdidi altında kalan Yunanistan ve Türkiye’ye askerî ve ekonomik yardımlar yapıldı. ABD’nin yapacağı yardım açıklaması Türk siyasetçileri tarafından olumlu karşılandı. Türkiye’nin Truman Doktrini ile ABD yardımlarını kabul etmesinin başlıca sebebi, SSCB’nin istekleri ve tehdidi karşısında ABD’nin desteğini almaktı.Buna göre, Truman Doktri’nin Türkiye’de aşağıdaki gelişmelerden hangisine zemin hazırladığı söylenebilir?

A) Türkiye’nin Batı Bloku yanlısı bir dış politika izlemeye başlamasınaB) Ekonomi alanındaki ihtiyacın son bulmasınaC) Millî savunma sanayisinin gelişmesineD) ABD ile ilişkilerin sekteye uğramasınaE) Komünizmin yayılmasına

  • Cevap: A

11.Türkiye’nin NATO’ya KatılmasıNATO, 4 Nisan 1949’da 12 devletin katılımıyla kuruldu. Kore Savaşı’nın başlaması ile Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Komutanlığı emrine 4.500 kişilik kuvvet göndermesi Türkiye’nin NATO’ya üyeliğe kabulünde olumlu bir etki yaptı. Türkiye’nin NATO’ya kabul edilmesini sağlayan bir başka gelişme ise SSCB’nin nükleer silah edinmesi oldu. 1949’da SSCB, atom silahına sahip olduğunu resmen açıkladı. ABD, SSCB’nin olası bir nükleer saldırısına karşılık verebilmek için SSCB’ye yakın bölgelerde askerî üslere ihtiyacı olduğunu düşünüyordu. Bunun için de Türkiye’nin NATO’ya alınmasını istedi. 22 Ekim 1951’de Türkiye ile Yunanistan’ın NATO’ya katılımını sağlayan protokol imzalandı. TBMM, 18 Şubat 1952’de Kuzey Atlantik Antlaşması ve Protokolü’nü onaylayınca Türkiye NATO’ya resmen katıldı.Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Türkiye, NATO’nun kurucu üyelerinden biridir.B) ABD’nin, Türkiye’de üs ihtiyacı ortaya çıkmıştır.C) ABD, SSCB’yi güvenliği için tehdit olarak görmüştür.D) Türkiye, Kore Savaşı’na katılmıştır.E) Türkiye, ABD ile iş birliği gerçekleştirmiştir.

  • Cevap: A

12. Sınıf Tarih Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 165

12. Verilen grafiklere göre,I. Tek dereceli seçim sistemine geçilmiştir.II. 1950 seçimleri Demokrat Partiyi (DP) iktidara taşımıştır.III. 1946 seçimlerinde iki parti meclise girmiştir.yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III

  • Cevap: D

13. Tabloda verilen 1954 yılı seçim sonuçlarına göre,I. Koalisyonlar dönemi başlamıştır.II. CHP ana muhalefet partisidir.III. Demokrat Parti ilk kez iktidar partisi olmuştur.yargılarından hangilerine ulaşılamaz?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIIE) II ve III

  • Cevap: D

12. Sınıf Tarih Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 166

14. II. Dünya Savaşı sonrası Doğu Bloku ve Batı Bloku tarafından kurulan yukarıdaki kuruluşlardan hangilerinin etkinlik sahası askerî alandadır?

A) COMECON - NATOB) COMINFORM - Avrupa KonseyiC) COMECON - Avrupa Kömür ve Çelik TopluluğuD) Varşova Paktı - NATOE) NATO - Avrupa Konseyi

  • Cevap: D

15. 1950’de iktidar olan Demokrat Parti Dönemi’nde dışa kapalı ve korumacı iktisat politikaları hızla terk edildi. Ekonomik ve siyasi alanda liberalizmi savunan Demokrat Partinin amacı hızlı büyüme oldu. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi Demokrat Partinin ekonomi politikası ile ilişkilendirilemez?

A) Yabancı sermaye girişinin yasaklanmasıB) İthalat yasağının kaldırılmasıC) Dış pazarlara yönelik bir kalkınma anlayışının izlenmesiD) Özelleştirmeye dayalı sanayileşmeye öncelik verilmesiE) Kredi faizlerinin düşürülmesi

  • Cevap: A

16. II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından tek partili yönetim sistemleri değer kaybetmiştir. Hızla çok partili demokratik sistemler kurulmaya başlamıştır. 7 Haziran 1945 tarihinde Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan meclis grubu başkanlığına bir önerge vermişlerdir. Önergede demokratik usullerin daha geniş bir şekilde uygulanması istenmiştir. Bu önergenin altında dört milletvekilinin imzası olduğu için tarihe “Dörtlü Takrir” olarak geçmiştir.Buna göre;I. çok partili siyasi hayata geçilmesi,II. çift dereceli seçim sisteminin uygulanması,III. üniversitelere özerklik verilmesidurumlarından hangileri Dörtlü Takrir ile savunulan düşüncelerden biri olamaz?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III

  • Cevap: B

12. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 6. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.