12. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 4. Ünite Cevapları
12. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 4. Ünite Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 4. Ünite Cevapları
1. Sultan Sazlığı, 1950’li yıllarda sıtma ile mücadele için başlatılan kurutma çalışmaları, yanlış tarım ve sulama politikaları nedeniyle tamamen kuruma aşamasına gelmişti. Fakat sulak alanların korunmasına yönelik uluslararası mutabakat kapsamında çalışmalar başlatılmış, 2011 yılında Zamantı Irmağından bir kısım suyu Sultan Sazlığına aktarılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda hem Türkiye hem de Kuzey Yarım Küre ekosistemi açısından önemli bir yer olan Sultan Sazlığı yeniden eski günlerine kavuşmaya başlamış ve uzun yıllardan sonra tekrar çok sayıda flamingo Sultan Sazlığına gelmiştir. Metne göre Sultan Sazlığı koruma çalışmaları aşağıdaki sözleşmelerden hangisi ile ilgilidir?
A) Montreal Ozon Tabakası Koruma ProtokolüB) Birleşmiş Milletler Habitat Kentleşme KonferansıC) Birleşmiş Milletler Rio Çevre ZirvesiD) Ramsar Sulak Alan Koruma SözleşmesiE) Kyoto Küresel İklim Değişimi Protokolü
- Cevap: D
2. Sürdürülebilir kalkınma; yaşayan ve gelecek kuşakların ihtiyaçlarını tehlikeye atmadan uygulanan ekonomi politikalarıdır. Yani insan faaliyetlerinin devamlılığı ile doğa arasında denge kurularak doğal kaynakların tükenmeden gelecek nesillere aktarımının sağlanmasıdır. Buna göre aşağıdaki uygulamalarından hangisinin sürdürülebilir kalkınmaya uygun olduğu söylenemez?
A) Kâğıt üretimi için kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmesiB) Metal, kâğıt, plastik ve pil atıklarının geri dönüşüme gönderilmesiC) Enerji üretiminde hidroelektriğin payının artırılmasıD) Doğada tamamen dönüşebilen poşetlerin kullanılmasıE) Konutların dış yüzeylerinin güneş panelleriyle kaplanması
- Cevap: C
3. Sulak alanlar, yeryüzünün en zengin ve en üretken ekosistemlerini oluşturmaktadır. Bu alanlar yöre insanlarına ve ülkenin geneline hizmet veren oldukça karmaşık doğal sistemlerdir. Bu sebeple sulak alanların korunması için uluslararası sözleşmeler imzalanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu sözleşmelerden biridir?
A) Kyoto ProtokolüB) Viyana SözleşmesiC) Paris SözleşmesiD) Ramsar SözleşmesiE) Montreal Protokolü
- Cevap: D
4. Son yıllarda enerji taşımacılığında petrol ve doğalgazın tankerler yerine boru hatları ile taşınması giderek artmaktadır.Bunun nedenleri arasında;I. kaza riskinin az olması,II. yapımının kolay olması,III. taşıma maliyetlerinin düşük olmasıhangileri yer almaz?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: B
5. Doğal kaynakların tükenmeden gelecek nesillere bırakılabilmesi için daha verimli kullanılması gerekmektedir. Bunun için yapılan ekonomik faaliyetlerde modern yöntemler kullanılmalıdır. Bu yöntemlere örnek olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilir?
A) Tarımda nadas yöntemiB) Ekstansif tarım metodlarıC) Açık ocak madenciliğiD) Açık mera hayvancılığıE) Damla sulama sistemleri
- Cevap: E
6. Dünya mirasında doğa ve insan kaynaklı tehditlerden dolayı geçmişten günümüze büyük kayıplar söz konusudur. Aşağıdakilerden hangisi doğal ve kültürel miraslara yönelik tehdit oluşturmaz?
A) Baraj yapımının artmasıB) Ekosistemlerin genişlemesiC) Yasa dışı avlanma faaliyetleriD) Asit yağmurlarıE) Sel ve taşkın
- Cevap: B
7. Aydın’ın birçok köyünde, kullanıldıktan sonra yıl boyunca biriktirilen bitkisel atık yağlar sabuna dönüştürülüyor. Toplanan yağlar suda kaynatıldıktan sonra kostikle karıştırılıp tekrar kaynatıldıktan sonra kalıplara dökülüp kurumaya bırakılıyor.Atık yağlardan sabun yapılması;I. su kirliliği,II. hava kirliliği,III. toprak kirliliğiçevre sorunlarından hangilerinin önlenmesine katkı sağlar?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIE) I ve III
- Cevap: E
8. Yeni Zelanda; ormansızlaşma, erozyon, biyoçeşitliliğin azalması, hava ve su kirliliği gibi çevre sorunlarına karşı bütüncül, yasal dayanakları olan ve katılıma dayalı bir çevre politikası geliştirmiştir. Öne çıkan uygulamaların başında Yeni Zelanda Kaynak Yönetimi Yasası gelir. Bu yasa aracılığıyla ekonomik gelişim ile çevresel değeler arasında sürdürülebilirlik ilkesine dayalı bir anlayış gerçekleştirilir. “Kirleten öder” ilkesi ön plana çıkarılarak çevresel sorunlara neden olanlara yasal yaptırım uygulanır. Ülke; İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Sözleşmesi, gibi çok sayıda anlaşmaya taraftır. Ülke, uyguladığı çevre politikası ve çevre bilicine sahip halkın desteği sayesinde dünyanın en temiz ülkeleri arasına girmeyi başarmıştır.Buna göre Yeni Zelanda’nın çevre politikası ile ilgili;I. Gelecek nesilleri ve doğadaki diğer canlıları dikkate alan bir anlayış hâkimdir.II. Çevre sorunlarının çözülmesinde uluslararası iş birliğinin önemine inanır.III. Çevreye verilen zararın giderilmesi için yapılan uygulamaların kirleticiler tarafından karşılanmasını önemser.yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
9. Aşağıdaki tabloda “X” ve “Y” ülkelerinde yıllara göre bazı enerji türlerinin toplam enerji üretimindeki (%) payları verilmiştir. Hızlı nüfus artışı, teknolojideki gelişmeler, sanayileşme faaliyetleri ülkelerin enerji ihtiyacını arttırmış, bu ihtiyacın giderilmesi için kurulan sanayi tesislerinden açığa çıkan atıklar büyük çevre sorunlarına neden olmuştur.Buna göre “X” ve “Y” ülkeleri için;I. “X” ülkesinde yıllar içinde çevre kirliliğine duyarlı bir enerji üretimi hâkim olmuştur.II. “Y” ülkesinde termik enerji payının giderek artması hava kirliliğini artırmıştır.III. “Y” ülkesi “X” ülkesine göre daha fazla enerji üretimi ve tüketimi yapmaktadır.yargılardan hangileri söylenebilir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
10. Doğal ve beşeri mirasların yok olması, zarar görmesi mevcut yasalara rağmen, devam etmektedir. Bu risklerden biri de savaşlardır. Bölgesel ya da küresel ölçekteki savaşlar bu değerlerin zarar görmesinde en büyük tehdittir. Dünya mirası listesinde yer alan aşağıdaki değerlerden hangisi bu sebeple yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır?
A) Yellowstone Milli Parkı (ABD)B) Altamira Mağarası (İspanya)C) Palmira Antik Kenti (Suriye)D) Orhun Yazıtları (Moğolistan)E) Los Glaciares Milli Parkı (Arjantin)
- Cevap: C
11. UNESCO 17. Genel Konferansı, 17 Ekim-21 Kasım 1972 tarihleri arasında Paris’te toplanmış ve 16 Kasım 1972 tarihinde UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’yi kabul etmiştir. Türkiye Sözleşmeye 16.03.1983 tarihinde taraf olmuştur. Sözleşmenin amacı insanlığın ortak doğal ve kültürel mirasının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Bu sözleşme ile devlet yönetimlerine sorumluluk verilmişse de doğal ve kültürel miraslara yönelik tehlikeler ve tehditler devam etmektedir. Kültürel ve doğal mirasa yönelik aşağıdaki tehditlerden hangisinde insan müdahalesi dolaylıdır?
A) Doğal ve kültürel miras alanlarına taşıma kapasitesi üzerinde turist gelmesiB) Asit yağmurlarının tarihî eserlerin aşınmasına neden olmasıC) Baraj yapımıD) Tarihî eser kaçakçılığıE) Yasa dışı avlanma
- Cevap: B
12. Aşağıdakilerden hangisi üzerinde sanayi faaliyetlerinin etkisi daha azdır?
A) Hava kirliliğiB) Küresel ısınmaC) Orman yangınlarıD) Su kirliliğiE) Doğal kaynakların tükenmesi
- Cevap: C
13. Atıklarını akarsu ve göllere bırakan fabrikalara verilen suların temizlenmesi cezası çevre politikalarının aşağıdaki ilkelerinden hangisine örnektir?
A) İhtiyatB) ÖnlemeC) İş birliğiD) Kirleten öderE) Geri dönüşüm
- Cevap: D
14.I. Orta Amerika’da yer alan ülkede 1996 yılı itibarıyla ormanların yağmalanmasına yasak getirilmiş ve ormansızlaşma ile mücadelede en etkili ülkeler arasına girmiştir. 1983’te ülke yüz ölçümünün %26’sı orman iken günümüzde bu oran %52’ye çıkmıştır.II. Afrika’da bulunan ve çevre ile ilgili çalışmalarda önde gelen ülkelerden biridir. Ülkede toprak, su ve hava kirliliği, ormansızlaşma, çölleşme, biyoçeşitlilik kaybı gibi çevre sorunlarına karşı Ulusal Çevre politikası geliştirilerek öncelikle yasal tedbirler alınmıştır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan beyaz gergedan, timsah ve vahşi kediler gibi türlerin son yaşam alanları korumaya alınmıştır.III. 1969’da çıkarılan Çevre Koruma Kanunu’yla sanayi kaynaklı su, hava ve gürültü kirliliğinin önlenmesi için adımlar atan bir İskandinav ülkesidir. Çevre dostu teknolojileri tercih eden ülkede enerji tüketiminin yaklaşık %50’si temiz enerji kaynaklarından sağlanmaktadır.Örnek çevre politikaları uygulayan bu üç ülke seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) ABD Zimbabve FransaB) Brezilya Kenya NorveçC) Kosta Rika Zimbabve İsveçD) Kanada Kenya İtalyaE) Kosta Rika Libya İsveç
- Cevap: C
15. Çevre politikalarını belirlemede ve bu yönde karar almada yol gösterici olan, çevre politikalarının özünü oluşturan dört temel ilke vardır. Bu ilkeler:Kirleten Öder İlkesi: Çevre kirliliğinin kontrolü için alınan önlemler ile çevreye verilen zararın giderilmesi için yapılan uygulamaların maliyetinin kirleten tarafından karşılanmasıdır.İhtiyat (ileriyi görme) İlkesi: Çevre sorunlarına neden olabilecek durumları önceden görerek çevre sorunlarını önleme ilkesidir. Ekosistemleri korumak için uygun tedbirlerin alınıp çevre sorunlarına yol açacak faaliyetlerin engellenmesidir. Önleme İlkesi: Somut bir tehlike karşısında kirliliğin önlenmesidir. Belirginleşen bir çevresel zararın oluşmadan engellenmesidir.İş Birliği İlkesi: Çevre politikaları; çevre sorunlarının sınırları aşan küresel etkileri nedeniyle ülkeler arasında iş birliği gerektirir.Buna göre aşağıdaki uygulamalardan hangisi İhtiyat (ileriyi görme) İlkesi ile ilgilidir?
A) Türkiye’de geniş çaplı etkileri olabilecek ekonomik faaliyetlerin yer seçimi öncesinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlanmasıB) Türkiye’de çevre vergisi olarak çevre temizlik vergisinin (ÇTV) nin uygulanmasıC) Kosta Rika’da 1996 yılı itibarıyla ormanların yağmalanmasına yasak getiren ve zarar verenlere ağır cezaların uygulanmasıD) Güneydoğu Asya’da eğimli alanlarda taraçalar oluşturularak tarım yapılmasıE) Türkiye’nin Meriç Irmağı üzerinde Yunanistan ile birlikte taşkınları önlemek için baraj yapım çabaları
- Cevap: A
16. İnsanların tüm beşerî ve ekonomik faaliyetlerinin doğal çevre üzerinde bir maliyeti vardır. Bu maliyet, ekolojik ayak izi kavramıyla ölçülmektedir. Ekolojik ayak izi mal ve hizmetlerin üretilmesi için tüketilen su ve toprak gibi ekolojik kaynakların ölçüsüdür. Bir bölgedeki ekolojik ayak izi, o yerin ekolojik kapasitesini aşarsa ekolojik açık ortaya çıkar. Bu durumun sonucunda doğal kaynaklar tükenir, çevre sorunları belirir ve insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi güçleşir. Buna göre yukarıdaki haritada numaralandırılan yerlerden hangisinde ekolojik açık daha fazla görülür?
A) IB) IIC) IIID) IVE) V
- Cevap: B
17. Çevre sorunlarının, giderek büyüdüğü ve küresel boyutta etkilerinin görüldüğü günümüzde bireylerin de çevre sorunlarını önlemede rol alması gerekmektedir.Bu konuda bireylerin yapabilecekleri arasında;I. su ve enerji tasarrufu yapmak,II. atıkları geri dönüşüm için ayrıştırmak,III. aşırı ve gereksiz tüketimlerden kaçınmakhangileri gösterilebilir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
18. Ekolojik ayak izi; birey, şehir, ülke veya tüm dünya için hesaplanabilir. Hesaplama, yenilenebilir kaynakların ne kadar tüketildiği ve atıkların bertarafı için kullanılan kaynağın ve alanın ölçülmesiyle yapılır. Buna göre haritada verilen ülkelerin sanayi üretimleri düşünüldüğünde hangisinin ekolojik ayak izinin daha büyük olması beklenir?
A) IB) IIC) IIID) IVE) V
- Cevap: D
- CİTES; Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine ilişkin Sözleşme’dir. CITES, nesli tehlike altında olan yaban hayatının uluslararası ticaretini kontrol edebilmek için, bu tür alışverişlerde hükümetlerin iznini şart koşan, dünya çapında bir sistem geliştirmiştir. Sözleşme I, II ve III EK listelere sahip olup bu EK listelerde yer alan türlerin ticaretini belirli esaslara bağlar. Buna göre,
- EK - I listesinde bulunan nesli tehlike altında olan türlerin ticaretleri yasaktır.
- EK - II listesinde bulunan türlerin nesilleri mutlak olarak tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmamakla birlikte, nesillerinin devamıyla bağdaşmayan kullanımlarını önlemek amacıyla ticaretleri belirli esaslara bağlanmıştır.
- EK - III listesinde ise taraflardan herhangi birinin aşırı kullanımını önlemek veya kısıtlamak amacıyla kendi yetki alanında düzenlemeye tabi tutulan ve ticaretinin denetime alınmasında diğer taraflar ile işbirliğine ihtiyaç duyduğu belirtilen bütün türleri kapsar.
19. CİTES Sözleşmesi ile ilgili;I. EK - I listesinde bulunan canlıların yok olmaması için ticareti yasaklanmıştır.II. Ek - II ile bitki ve hayvan türleri daha iyi imkanlarda kullanılacak ve ticareti yapılacaktır.III. EK - III listesinde olan canlıların kullanımında ve ticaretinde karşılıklı iş birliği vardır.yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız IB) I ve IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
20. CİTES’in EK - I listesine göre aşağıdaki canlı türlerinden hangisinin uluslararası ticareti yasak değildir?
A) Sımmental İneğiB) Bengal KaplanıC) Kutup AyısıD) Asya FiliE) Beyaz Gergedan
- Cevap: A
21. Dünya çapında biyolojik çeşitliliği ve nesli tehlikede olan türleri korumak için çalışmalar yapan bir kişi aşağıdaki kuruluşlardan hangisinde çalışmaktadır?
A) GreenpeaceB) Avrupa Çevre AjansıC) Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma vakfıD) Birleşmiş Milletler Çevre ProgramıE) Uluslararası Doğayı Koruma Birliği
- Cevap: E
22. Amacı; dünyada yaşamın devamını sağlayan ekolojik ortamı desteklemektir. Bu amaçla biyolojik çeşitliliği korumak; su, toprak ve hava kirliliğini önlemek ve barışı desteklemek için çalışmalar yapar. Yukarıda bilgisi verilen çevresel örgüt aşağıdakilerden hangisidir?
A) GreenpeaceB) Avrupa Çevre Ajansı (APA)C) Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)D) Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN)E) Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP)
- Cevap: A
23. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından “üstün evrensel değere” sahip bütün kültürel ve doğal varlıklara dünya mirası, bu varlıkların yer aldığı listeye ise Dünya Miras Listesi adı verilir.Aşağıdakilerden hangisi Dünya Mirasını tehdit eden olaylardan biri değildir?
A) Deprem sel gibi doğal afetlerB) Tarihî eser kaçakçılığıC) Baraj yapımı ve madencilik faaliyetleriD) Savaşlarda dünya miraslarına yönelik saldırılarE) Mekânların yerel yönetimler tarafından koruma alınması
- Cevap: E
24. Türkiye’de ayı popülasyonunun genellikle nemli ormanların yüksek kesimlerinde yoğun olduğu bilinmektedir. Bu türün ekosistemdeki diğer türlerin dengede kalması ve tohum dağıtması gibi önemli ekolojik faydaları bulunmaktadır. Bu türün faydalarının haritada verilen yerlerin hangisinde daha belirgin görülmesi beklenir?
A) IB) IIC) IIID) IVE) V
- Cevap: A
25. Aşağıdakilerden hangisi ormanların tahribi sonucu ortaya çıkacak sorunlardan değildir?
A) Ekosistemin bozulmasıB) Toprak erozyonunun oluşmasıC) Yağış rejiminin bozulmasıD) Yeraltı kaynaklarının azalmasıE) Vahşi yaşam hayatının tehlikeye girmesi
- Cevap: D
26. Çevre sorunların önlenmesinde hükümetlerin yanında bireylerin de görevleri bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bireylere düşen görevler arasında yer almaz?
A) Su ve enerji tasarrufu yapmakB) Çevre dostu araç gereçler kullanmakC) Atıkların geri dönüşümü için ayrıştırma yapmakD) Temiz enerji üretimini ülkede yaygınlaştırmakE) Aşırı ve gereksiz tüketimden kaçınmak
- Cevap: D
27. Yeşil Başkent Ödülü, kentlerdeki yaşam alanlarını ve genel olarak çevreyi iyileştirmek amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından her yıl bir kente verilecek şekilde planlanmıştır. İlk Avrupa Yeşil Başkent Ödülü 2010 yılında İsveç’in başkenti Stockholm kentine verilmiştir. Çevre bilinci ve atık yönetimi konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan İsveç’te neredeyse atıkların yarısı geri dönüştürülüyor ve bu şekilde elektrik ve ısı enerjisi üretiliyor. Bu ısı, hanelerin merkezi sistemle ısıtılmasını sağlıyor. Bu da fosil yakıtlarının kullanımını en aza indiriyor. Bu sayede çevre ve hava kirliliği en aza indirilmiştir. Dünyada hava kirliliğinden dolayı en az insan ölümü de İsveç’te görülmektedir. Verilen metinde aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Stokholm 2010 Yeşil Başkent ödülünü almıştır .B) İsveç’te atıkların neredeyse yarısı geri dönüştürülmektedir .C) Atıkların dönüştürülmesi sonucunda ülkede ısı ve elektrik enerjisi üretilmektedir.D) İsveç’te fosil yakıtlar sadece otomobillerde kullanılmaktadır.E) Dünyada hava kirliliğinden dolayı en az insan ölümü İsveç’te yaşanmaktadır.
- Cevap: D
12. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 4. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok