
12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 7


“12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 7” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 7
MİLLÎ SINIRLAR İÇERİSİNDE VATAN PARÇALANAMAZ BİR BÜTÜNDÜR
Yönerge: Görsel ve metinden hareketle soruları cevaplayınız.
MİLLÎ SINIRLAR İÇERİSİNDE VATAN PARÇALANAMAZ BİR BÜTÜNDÜR
Vatanımızın sınırlarının hangi kriterlere göre çizilmesi gerektiğini belirleyen Misâk-ı Milli, ortaya koyduğu prensiplerle bağımsız ve bölünmez bir Türk vatanının meşruiyet kaynağını oluşturmaktadır. Belgeyi tanımlamak için kullanılan “Mîsâk-ı Millî”, “Peymân-ı Millî”, “Ahd-ı Millî ” yani millî yemin, millî and, millî sözleşme anlamlarına gelmekte ve belgenin önemini yansıtmaktadır. Millet olma bilincini tam manası ile ortaya koyan Misâk-ı Millî ile millî ve bölünmez bir Türk vatanının sınırları, Millî Mücadele’nin ana ruhu, Türk dış politikasının hedefleri, devletin bağımsızlığı, milletin geleceği ve devamlı bir barışın sağlanması için yapılabilecek en son fedakârlıklar tespit edilmiştir. Gücünü ve kaynağını Türk milletinin meşru müdafaa hakkı ile hür ve bağımsız yaşama azminden alan Misak-ı Millî, Millî Mücadele’nin ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılâplarının esas ruhudur ve gelecek nesillere bıraktığı en büyük mirastır.
Misâk-ı Millî’nin temelleri Amasya Genelgesi ile atılmış Erzurum ve Sivas Kongreleri ile maddeleri oluşturulmuş Osmanlı Meclis-i Mebusan’ın açılması ile mecliste kabul edilmiş ve bu fikirleri dünya çapında meşrulaştırmıştır.
Misâk-ı Millî metni, 12 Ocak 1920 tarihinde açılan Meclis-i Mebusan’da, çeşitli gayrı resmî ve gizli toplantılarda görüşülerek tartışılmaya başlanmıştır. Meclis-i Mebusan’ın 22 Ocak 1920 tarihli gizli oturumunda söz alan Antalya milletvekili Hamdullah Suphi Bey konuşmasında: “Arkadaşlar, her şeyden evvel kabul edilmesi zarurî olan bir karar vardır. Onu size teklif ediyorum. Anadolu’da, vatan müdafaası için ortaya çıkmış olan Kuvay-ı Millîye’yi tanıdığımızı, millî hareketi tasvip ettiğimizi dünyaya karşı ilân etmeliyiz. Dağınık sürüye yol gösterecek çoban yıldızı, millî bir ümit halinde Anadolu topraklarının üzerinde doğup yükselmiştir. Bugünkü vazifesi vatan müdafaasından ibaret olan Millet Meclisi, bu müdafaada yalnız olmadığını, son vazife için yeni bir mücadelenin lüzum gösterdiği bütün fedakârlıklara razı olarak, mücadele ve istiklâl bayrağını çeken Anadolu hareketiyle, bizim aramızdaki işbirliğini ve ortaklığı ilân etmelidir. Ancak bundan sonra söz söylemek, müzakere etmek, karar vermek hakkına sahip oluruz ’’ diyerek Millî Mücadele için Misâk-ı Millî’nin önemine değinmiştir.
Edirne mebusu Şeref Bey, meclise bir önerge verip 28 Ocak 1920 ‘de komisyonun kabul ettiği bildirinin basına ve parlamentolara tebliğini istedi.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 7 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.