Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı

12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19

“12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19

ÇOK PARTİLİ SİYASİ HAYAT

Yönerge: Görsellerden ve metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

ÇOK PARTİLİ SİYASİ HAYAT

Çok partili sistem oy hakkı bulunanların birçok parti arasında seçim yapabildiği bir sistemdir. Çok partili hayat demokrasinin bir gereği olarak görülür. Günümüzde çoğulcu demokrasilerde insanlar özgür düşünceleri doğrultusunda ülke yönetiminde söz sahibi olabilecek partiler kurabilmektedirler. İnsanlar yönetimde farklı düşünceleri görüp değerlendirerek kendi iradeleriyle seçme hakkına sahip olurlar. Türk siyasal hayatındaki ve Türkiye demokratikleşme tarihindeki en önemli olaylardan birisi de kuşkusuz Türkiye’nin çok partili siyasal rejime geçmesidir Türkiye’nin siyasal modernleşme tarihi, uzun soluklu bir sürece dayanmaktadır. Türkiye gibi geç modernleşen ülkelerde, Batı’dan farklı olarak halktan bağımsız dinamikler çok partili sisteme geçiş sürecini belirlemiştir. Türkiye’nin çok partili sisteme geçişi iç ve dış olmak üzere iki temel dinamiğe dayanmaktadır. İçerde ekonominin kötü gidişatına bağlı iktidardan iyice soğuyan geniş halk kesimleri ve sermaye gruplarının iktidardan pay almak istemeleri belli ölçüde çok partili sisteme geçişi etkilemiştir. Ancak çok partili sisteme geçişte asıl belirleyici unsur Türkiye’nin ABD ve Batı’ya yaklaşma ihtiyacı hissetmesi ve Sovyetler Birliği’nin Türkiye için ciddi bir tehdit haline gelmesidir. Türkiye’nin çok partili hayata geçişi, siyasetin ve ekonominin toplumsallaşması ve buna bağlı bir takım geleneklerin oluşması bakımından belli bir mesafenin alındığını göstermektedir. Bu yönüyle, çok partili hayata geçiş, Türkiye demokrasisi için bir milattır. Türkiye’de çok partili dönem, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kurulan ve Türkiye’de faaliyet gösteren Cumhuriyet Halk Partisi dışında ikinci bir partinin 1945 yılında Nuri Demirağ liderliğindeki Millî Kalkınma Partisi kurularak 1946 genel seçimlerine çok partili sistemle gidilmesi ile başlamıştır. Celal Bayar ve Adnan Menderes’in genel başkanlığını yaptığı Demokrat Parti, 7 Ocak 1946’da kurulan, kurulduğu yıl yapılan seçimlerde azınlıkta kalıp 4 yıl sonra yapılan seçimlerde (14 Mayıs 1950) 27 yıllık tek parti dönemini sona erdiren, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde çok partili seçimle iktidarı kazanmış ilk Türk siyasi partisidir. 1946 yılında çok partili hayata geçilmesi, Türkiye demokrasisi açısından en önemli dönemi oluşturduğu söylenebilir. Çünkü bundan sonrası için askeri darbelerle bu süreç kısa süreliğine sekteye uğratılmış olsa da, demokrasinin kurum ve kurallarının belli ölçüde yerleşmeye başladığı görülmektedir. Bu anlamda çok partili hayata geçiş süreci rekabetçi bir düzenin oluşmasının temelini oluşturmaktadır.

Vahap Uluç Türkiye’de Çok Partili Sisteme Geçiş: İç ve Dış Dinamiklerin Analizi Araştırma makalesinden düzenlenmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!