
12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 14


“12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 14” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 14
1. a) Balkan Antantı’na imza atan devletlerin hedefledikleri temel amacı ifade ediniz?
- Cevap: Balkan ülkeleri arasında barışın ve ortak güvenliğin korunması amacıyla revizyonist devletlere karşı iş birliği yapmak, denilebilir.
b) Ek protokolde yer alan maddeye göre Balkan sınırlarının hangi Balkan devletine karşı güvence altına alınmaya çalışıldığı söylenebilir? Gerekçelendirerek açıklayınız.
- Cevap: Ek protokol çok açık bir biçimde Bulgaristan’dan gelecek bir saldırıya karşı antlaşmanın imzalandığını ortaya koymaktadır. Balkan Antantı’na imza atmayan Bulgaristan’ın I. Dünya Savaşı sonrasında yenilmiş bir devlet olarak imzaladığı barış antlaşmasından memnun kalmadığı ve bu durumu değiştirmek istediği söylenebilir.
2. a) İki savaş arası dönemde Türk dış politikası açısından Balkanların önemi hakkında neler söylersiniz?
- Cevap: Yüzyıllarca Osmanlı hâkimiyetinde kalan Balkanlarda önemli sayıda Türk ve Müslüman nüfusun yaşaması Türkiye’nin bölge politikalarını belirleyen hassasiyet noktasıdır. Bunun yanı sıra Balkanların stratejik önemi ve yakınlığı Türk dış politikasında belirleyiciliği olan diğer önemli unsurdur. Yönünü Batı’ya dönmüş bir Türkiye için bu bölge Avrupa’ya açılan kapıdır ve Boğazların güvenliği başta olmak üzere ülke güvenliği açısından da hayati öneme sahip bir durumdur, denilebilir.
b) Türkiye’nin anti revizyonist ve revizyonist bloklaşmasında hangi tarafta yer aldığını ispatlayacak somut bilgi nedir?
- Cevap: Türkiye anti revizyonist devletler tarafında yer almıştır. Bu durumun en büyük ispatı Balkan Antantı’nı imzalamasıdır.
3. Bulgaristan ve Arnavutluk’un katılmadığı bir ittifaka yine de “Balkan Antantı” denmesinin arka planındaki mesaj ne olabilir? Görüşlerinizi açıklayınız.
- Cevap: “Balkan Antantı” denmesinde Balkanların geleceği ile ilgili bir karar alınacaksa Balkan devletlerinin onayı olmadan bir uzlaşıya varılamayacağı mesajı verilmek istenmiş olabilir. Ayrıca büyük güçlerin çizeceği politikaların parçası olmak yerine küçük devletlerin kendi bölgelerinde güçlerini birleştirerek kendi kaderlerini tayin etmek istemeleri konusunda seslerini duyurma arzusu bulunmaktadır, denilebilir.
12. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 14 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.