Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı

12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 13

“12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 13” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 13

BALKAN BİRLİĞİ

1. Yönerge: Verilen haritadan ve bilgilerden yararlanarak soruları yanıtlayınız.

1929 yılında tüm kapitalist dünyayı sarsan büyük ekonomik bunalımın da etkisiyle devletler, yeni tesis edilen uluslararası düzenin her ne pahasına olursa olsun devamını savunan galipler (anti revizyonistler) ve kendilerine dikte edilen ağır şartlara tepkili mağluplar (revizyonistler) olmak üzere iki gruba ayrılmaya başlamıştır. 1930’lu yıllara gelindiğinde de Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan uluslararası düzenden hoşnut olmayan revizyonist devletler statükoyu değiştirmeye yönelik eylemlerini yoğunlaştırmışlardır.

Balkan Antantı (Sözleşme) Paktı bir giriş ve üç maddeden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tarafların Balkanlarda var olan toprak düzeninin sürdürülmesi ve güvence altına alınması konusunda kesin kararlı oldukları belirtildikten hemen sonra 1. maddede “Türkiye, Yugoslavya, Yunanistan ve Romanya kendilerine ait tüm Balkan sınırlarının güvenliğini, karşılıklı olarak güvence altına alırlar.” denmektedir. 2. maddeye göre “(…) taraflar, bu antlaşmada gösterilmiş olan çıkarlarını bozabilecek olasılıklar karşısında alınacak önlemler konusunda aralarında görüşmeler yapmayı” ve “bu paktı imzalamamış olan herhangi bir başka Balkan ülkesine karşı birbirlerine önceden haber vermeksizin hiçbir siyasal eylemde bulunmamayı ve diğer tarafların izni olmaksızın herhangi bir başka Balkan ülkesine karşı siyasal hiçbir yüküm üstlenmemeyi” yükümlenmektedirler. 3. maddedeyse paktın yürürlüğe girme koşulları belirtildikten sonra her Balkan ülkesine açık olduğu bildirilmektedir.

Ek Protokolün 2. Maddesinde Paktın hiçbir devlete karşı yöneltilmemiş olduğu belirtildikten hemen sonra, amacının Balkan sınırlarını bir Balkan devletince girişilecek herhangi bir saldırıya karşı güvence altına almak olduğu bildirilmektedir.

Metin, Oran, B. (2009). Türk Dış Politikası. s. 352’ten düzenlenmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!