

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 129

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 129 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 129
Görsellerden ve metinden yararlanarak soruları yanıtlayınız.
Türkiye, sığınma ve mülteci hareketleri açısından sayısız göç örneklerine sahip bir ülkedir. 1991deki I. Körfez Krizi, Balkan ve Kafkaslardaki gerilim ve çatışmalar, Sovyetler Birliğinin 1991deki çöküşü ve ardından Irak’ın 2003 yılında ABD işgaline uğraması, Türkiye’yi sığınma hareketlerinin önemli merkezlerinden birisi hâline getirmiştir. Türkiye’nin komşularında meydana gelen bütün bu olaylar yüz binlerce insanın Türkiye’ye sığınmasına neden olmuştur. Kitlesel hâlde Türkiye’ye gelenlerin büyük bir kısmı ülkelerine geri dönerken, bir kısmı da Türkiye’de kalmıştır. 1990lı yılların başından günümüze kadar Türkiye’ye dört önemli kitlesel sığınma hareketi olmuştur. Bunlardan ilki 1990 yılında Irak’ın Kuveyt’i işgaliyle başlayan Körfez Krizinde yarım milyona yakın Irak vatandaşının Türkiye’ye sığınmak zorunda kalmasıdır. İkinci önemli sığınma hareketi 1992 yılında Bosna Savaşında meydana gelmiştir. Avrupa’dan
Türkiye’ye yönelik olan bu sığınma hareketinde Bosna-Hersek Savaşının yol açtığı trajedide ülke nüfusunun yaklaşık % 35’i ülke dışına kaçmak zorunda kalmıştır. Çoğunluğu komşu ülkelere sığınan mültecilerin yaklaşık 25 bini Türkiye’ye sığınmış ve bunlar m çoğu Dayton Antlaşmasından sonra ülkelerine geri dönmüştür. Üçüncü sığınma hareketi 1999 yılında Kosova Savaşı sırasında meydana gelmiş, yaklaşık 10.000 Kosovalı Türkiye’ye (Kırklareli Gazi Osman Paşa Kampına) yerleştirilmiştir. Balkan ülkelerinden Türkiye’ye doğru gerçekleşen göç hareketlerinde kültürel etkileşimin mevcut olduğunu söylemek mümkündür. Zira cumhuriyetle birlikte devam etmiş olan göçlerde devletin göçmenlere sahip çıkması ve başta barınma ve istihdam sorunları olmak üzere göçmenlerin sorunlarına çözüm üretilmeye çalışılması karşılıklı entegrasyon ve kültür etkileşimi açısından önem taşımıştır. Türkiye’ye yönelik son büyük göç 2011 yılında…
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum