Evvel Cevap
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 108
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 108

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 108 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 108

1. II. Dünya Savaşından sonra Doğu ve Batı bloku ülkeleri arasında yaşanan siyasi sürece Soğuk Savaş Dönemi isminin verilmesinin sebepleri sizce neler olabilir?

  • Cevap: Doğu Bloku ve Batı Bloku ülkelerinin elinde etki ve tahrip gücü yüksek nükleer ve kimyasal başlıklı silahların olması nedeniyle iki kutup arasında sürekli bir gerginlik ve rekabet yaşanmıştır. Fakat bu durum sıcak bir çatışmaya dönüşmediği için bu döneme Soğuk Savaş Dönemi denilmiştir.

2. Soğuk Savaş Dönemi’ni sona erdiren gelişmeler hakkında neler söyleyebilirsiniz? Okuduğunuz metinlerden hareketle düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: 1989 yılma gelindiğinde Orta ve Doğu Avrupadaki komünist
    rejimler çökmeye başlamıştır. Sovyetler Birliği ’ni yöneten Komünist Partinin kontrolü kaybetmesi sonucu 1991de Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından Soğuk Savaş Dönemi sona ermiştir.

3. Türkiye’nin Soğuk Savaş Döneminde Batı Bloku içinde yer alma sebepleri sizce neler olabilir?

  • Cevap: II. Dünya Savaşından sonra SSCBnin askerî ve siyasi yayılmacılığına karşı Türkiye’nin tek başına karşı koyması çok zordu. Bu sebeple Türkiye, ABD’nin öncülüğünde oluşturulan Batı Bloku içinde yer almak istemiştir.

4. Doğu Bloku ve Batı Bloku’nun birbirlerinin hamlelerine karşı hangi alanlarda hangi girişimlerde bulundukları söylenebilir?

  • Cevap: Siyasi ve ideolojik alanda Doğu Bloku, Cominform (Komin- form) ile komünist rejimler arasında siyasi ve ideolojik bağı güçlendirmeye çalışırken ABD, Truman Doktrini ile Batı Bloku ülkelerinde ve dünya genelinde kendi ideolojisini yaygınlaştırmaya uğraşmıştır. Ekonomik alanda Comecon (Komekon) ve Marshall Planı ile bloklar kendi bünyelerinde yer alan ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeye çabalamıştır. Askerî alanda ise bloklar birbirlerine karşı Varşova Paktı ve NATO adlı ittifaklar kurmuşlardır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 108 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum