12. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı
“12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı
Yüce Allah, insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları malları zorbalık ve bozgunculuk yoluyla değil, helal yollarla elde etmelerini istemiştir. Nisâ suresi 29. ayette “Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka…” buyurmuştur. Bu nedenledir ki Allah Resulü (s.a.v.) ashabını da ticarete, üretmeye, çalışmaya teşvik etmiştir. Mikdâm’ın (r.a.) naklettiğine göre Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kişi kendi bileğinin gücüyle kazandığından daha hayırlı bir yiyecek yemiş olamaz. Allah’ın peygamberi Dâvûd Aleyhisselam da kendi bileğinin gücüyle çalışarak kazandığından yerdi.”
Sahabe, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ticaret anlayışıyla ticaret yapmıştır. Öyle ki Mekke’den Medine’ye hicret eden tüccar sahabeden Abdurrahman b. Avf (r.a.) kendisine yapılan yardım tekliflerini kabul etmemiş ve “Bana, çarşının yolunu gösterin.”42 demek suretiyle daha hicretin ilk günlerinde ticaret yapmaya başlamıştır.
Hz. Peygamber (s.a.v.), İslam öncesi dönemde kullanılan paralar üzerinde hiçbir değişiklik yaptırmamış çarşı pazarda bu paraların kullanılmasına müsade etmiştir.
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Ekonomik Yapıda Yaptığı Dönüşümler
Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine’de (Müslümanlara ait) bir çarşı yeri kurmak istiyordu. Bu nedenle önce Benu Kaynuka Yahudilerinin pazarına gitti, daha sonra da Medine’de bulunan pazar yerine geldi ve şöyle dedi: “İşte sizin çarşınız! Burada hiç kimse rahatsız edilmeyecek ve kimseden herhangi bir işgaliye de alınmayacaktır… Burada sürekli ve sabit yerler edinmeyin, kim erkenden gelmişse istediği yeri tutsun.”44 buyurmuştur. Daha sonra bu pazar yeri bugünkü Medine Büyük Çarşısı’nın bulunduğu yere nakledilmiş ve Medine’nin en önemli pazarı hâline gelmiştir. Bu pazarın Medine’nin en önemli pazarı hâline gelmesinin sebebi pazarda haraç, öşür vb. vergiler alınmamasıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.) vergilendirmeyi vergi memurları görevlendirerek ve zaman belirleyerek sistemleştirmiştir. Ziraat ürünlerinin vergilendirmesini güneş takvimine göre, ticaret mallarının vergilerini ise, ay takvimine göre düzenlemiştir. Devletin diğer vergi gelirleri için ise, ay takviminini tercih etmiştir.45
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“12. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 76” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.