12. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 43 Cevabı
“12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 43 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 43 Cevabı
İrşat sözlükte; rehberlik etme, yol göstermek gibi anlamlara gelir. Terim anlamı ise; dini konularda yeterlilik sahibi kişilerin, insanları dünya ve ahiret mutluluğunu elde etmeleri için hak ve hakikate, doğru yola, salih amel işlemeye çağırarak onların kötülüklerden uzaklaşması için çaba- lamasıdır. İrşat aynı zamanda Müslüman olmayanlara İslam’ı tanıtmayı ve onları İslam’a davet etmeyi de içerir.16 İrşat, tevfik, hidayet, davet ve emr-i bi’l-ma’ruf nehy-i ani’l-münker (iyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak) birbirine yakın kavramlardır. Tevfik; başarılı olma, kulun Allah’a karşı sorumluluklarını içtenlikle yerine getirmesi ve O’nun rızasını kazanması sonucunda Allah’ın sevdiği ve razı olduğu işlerde kulunu başarılı kılması anlamlarına gelir.17 İsteğe uygun bulmak, isteğe uygun olmak, barıştirmak anlamları da vardır.
İslamiyet’i yaymak ve İslam’ı insanlara anlatmak için Kur’an-ı Kerim’in ve İslam dininin özelliklerini iyi bilmek gerekir. Bilgi aynı zamanda doğru uygulama için de gereklidir. Bunu iyi bilen Peygamber Efendimiz (s.a.v.), kadın ve erkeklerin okuma yazmayı öğrenmelerine önem vermiştir. Bu nedenle Ashab-ı Suffe’de Übade b. Samid (r.a.) gibi sahabiler okuma-yazmayı ve Kur’an-ı Kerim’i öğretmişlerdir. Bunlar arasında kadın öğretmenler de vardı. Örneğin Şifa (r.a.) (Ümmü Süleyman b. Hayseme), Hz. Peygamber’in (s.a.v.) eşi Hz. Hafsa’ya (r.a.) okuma yazmayı öğretmiştir. Kadın sahabiler arasında yirmi fıkıhçının adı geçtiği bilinmektedir. Sahabiler ayrıca kendi kız çocuklarının eğitimi ile de yakından ilgilenmişlerdir.
Hz. Peygamber (s.a.v.) Kur’an-ı Kerim ayetlerini, Medine Vesikası’nı, ilk nüfus sayımını, antlaşmaları ve devlet gelirlerini sahabi katiplere yazdırmıştır. Hz. Peygamber (s.a.v.), Müslüman ailelerin ok atma, yüzme, hesap yapma, tip öğrenme ve Kur’an-ı Kerim’i okuma gibi maddi ve manevi alanlarda çocuklarını eğitmelerini tavsiye etmiştir. Sahabiler de bunu eksiksiz yerine getirmişlerdir. Hz. Peygamber (s.a.v.) Müslümanlığı kabul eden bölgelere Mus’ab b. Umeyr (r.a.) gibi sahabileri öğretmen olarak tayin etmiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bilinçli toplum oluşturmanın yolunun irşattan geçtiğini eğitim ve öğretime önem vererek göstermiştir. Etkili irşadın yolu da bilgiden geçer. Bilgi edinmenin bir yolu da okuma yazma bilmektir.
Hz. Peygamber (s.a.v.) yabancı dil öğrenmeyi teşvik etmiştir. Zeyd b. Sabit (r.a.) bunun üzerine İbranice ve Sür- yaniceyi öğrenmiştir. Sahabe arasında Farsça, Rumca, Kıpti’ce, Habeşçe, İbranice, Aramice, Süryanice bilenler vardı.
Peygamberimiz (s.a.v.) okuma yazma bilmemesine rağmen ilme çok önem vermiştir. Onun ümmi olduğu Kur’an-ı Kerim’de Arâf suresi 158. ayette şöyle açıklanır. “De ki: “Ey insanlar! Gerçekten ben göklerin ve yerin sahibi olan Allah’ın hepinize gönderdiği elçisiyim. O’ndan başka ilah yoktur. O hayat verir ve öldürür. Öyleyse Allah’a ve ümmî peygamber olan resulüne, ki O Al lah’a ve O’nun sözlerine inanır, iman edin ve O’na uyun ki doğru yolu bulasınız.”
İslam’a davetler ve belli mücadeleler sonunda İslam hâkimiyetine giren bölgelere sahabiler zekât ve cizye tahsildarı olarak gönderilmiştir. Bunlar bir yandan vergileri tahsil ederken öbür yandan tebliğ ve irşatta bulunmuşlardır. Örneğin Ebu Musa el-Eş’ari (r.a.) Aşağı Yemen’e yani Zebid ve Tihame’ye, Muaz b. Cebel (r.a.) Yukarı Yemen’e, Adi b. Hakem (r.a.) Tay’a, Ala b. Hadrami (r.a.) Bahreyn’e gönderilmiştir.19
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“12. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 43” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.